Five Star Ranch

Strax väster utanför Paris, ungefär tjugo minuter från Versailles i byn Grosrouvre, ligger en nyanlagd svenskägd toppanläggning – Five Star Ranch. Här huserar den inom reining välkända trion Anders Josefsson, Sven Olof Johansson och Charlotte Owers. 

LuckyRider har besökt dem.

Text och foto: Ardina Struwer

 

Den helt nybyggda gården på tolv hektar ligger i den lilla byn Grosrouvre, intill den sagolika skogen Rambouillet, känd för sin häst-täthet. Förutom att Five Star Ranch ligger väldigt vackert, omgivet av åkrar och ängar, förundras man över det stilrena ridhuset och funktionella stallet – båda helt byggda i trä. Byggnaderna är omgivna av prydliga rasthagar, en enorm ridbana samt stora beteshagar.

 Vänligare klimat

Sven Olof och Charlotte hade sedan en tid pratat om att flytta med hästarna till kontinenten. Tillsammans drömde de om den optimala ridanläggningen i ett vänligare klimat. Ett tag var de inne på Italien men eftersom Charlotte redan bott över tjugo år i Paris föll sig Frankrike naturligt.

Charlotte berättar:

– Det var en svensk väninna till mig som tipsade om den en gång så vackra men nu slitna travanläggningen som var till salu. Självaste byggnaderna var inget man kunde behålla, marken behövde dräneras och betesmark planteras men läget visade sig vara helt perfekt.

Sven Olof insåg den stora potentialen och möjligheten att bygga en toppanläggning. Han älskade platsen från början men när köpekontraktet var undertecknat kunde han inte låta bli att fälla kommentaren:

– Det var den dyraste leråker jag köpt!

Idag har man svårt att föreställa sig hur det såg ut här innan. I princip tog man bort allt som fanns och började om från scratch. Charlotte är den som hållit i arbetena.

– En av de första sakerna vi fick göra var att bygga ett halvmeter djupt staket som gick runt hela egendomen för att hindra vildsvinen att ta sig in och böka runt.

Efter det dränerades marken innan man lade fundamentet för ridhuset och stallet. Under röjningsarbetet hittade man en övervuxen damm som idag ingår i det ekologiska vattensystem med trekammarbrunn och uppsamling av regnvatten man byggt.  En ridbana på 50x 70 m anlades samt en 800 m lång galoppbana längs skogsbrynet. Eftersom det inte fanns något vidare bete, odlade de även nytt gräs av samma sort som finns i Normandie – vaggan för Fransk hästuppfödning.

– Det tog nästan ett år från det att vi signerade kontraktet till dess att hästarna kunde komma hit, säger Charlotte.

– Även om det tog lång tid har jag lärt mig mycket under tiden.  Bara en sån sak som en massa byggtermer på franska.

 Ny avelshingst

Idag hittar vi de välkända avelshingstarna Silver N Hickory, Starlight´s Slim och Cut from a Diamond på Five Star Ranch i Frankrike, tillsammans med den nyinköpte hingsten Gunspinner.

Många hästar som just nu placerar sig i toppen i Europa och i USA har Gunner i sig, berättar Anders. Gunner blev alldeles nyligen NRHA Hall of Fame inductee, officiellt den sjunde  NRHA Three Million Dollar Sire.

Resultaten lät inte vänta på sig.  Bara två veckor efter köpet placerade sig Anders och Gunspinner på  Easter Show i Kreuth och i Jönköping såg vi honom vinna Brons Trophy på EM och på tyska Derbyt kom dom till final samt en femte placering på Franska Derbyt.

Anders är lyrisk när han beskriver nykomlingen:

– Han har ett otroligt temperament och är hur snäll som helst. Det finns inget hingstigt i honom alls.  Han kan gå i hagen bredvid ett sto utan att hetsa upp sig.

Gunspinner är dubbelregistrerad  paint och quarter. Han är en ganska liten, uttrycksfull häst med intensivt ljusblå ögon, man får lust att ta med honom hem och ha i vardagsrummet. Trots det lugna temperamentet är det full fart inne på arenan. Han gör stop och spins så att man fullkomligt tappar andan. Det riktigt syns hur gärna han tar i.

– Han är enkel att träna, fortsätter Anders.  Nyfiken och med på allt. Det är som om han vill upptäcka världen.  Han har till skillnad från de flesta hästar bråttom bort från stallet men inte lika bråttom att gå hem.

 Nya avelsston

Five Star Ranch har även två nyförvärv-ade avelsston i stallet varav ett är dräktigt med Wimpys Little Step.  Hennes fjolårsföl är efter Gallo del Cielo.

Tanken är att man förutom clinics, och coaching ska satsa på avel och försäljning. Alla hingstarna kommer att stå till förfogande i avel och svenska stoägare kan antingen skicka sina ston till Frankrike eller köpa semin, berättar Charlotte.

–Men framför allt vill vi kunna ge Anders och hästarna en perfekt uppbackning med allt vad det innebär.

Clinics

Anders som tidigare haft sin bas på Tobo gård utanför Strängnäs vill poängtera att han kommer fortsätta precis på samma vis som innan med sina clinics i Skandinavien men nu får man även tillfälle att  åka på clinic till Frankrike.

– Anläggningen här är i toppklass, vilket gör att förutsättningar för bra resultat är optimala och så är restaurangerna bättre här, säger Anders och skrattar.

Det finns stora möjligheter för både Anders och Five Star Ranch att utvecklas här i Frankrike. Westernridning är på stark frammarsch i landet och intresset ökar enormt. Anders berättar om hur läktarna var smockfulla på de stora internationella tävlingarna under Equita Lyon i oktober. Prispengarna den helgen var på hundra tusen dollar och Rudi Kronsteiner blev för övrigt ”million dollar rider” under showen.

– Det var nog en av de roligaste tävlingarna jag varit på. Publiken var fantastisk. I princip alla var kvar till slutet av prisutdelningen. Det har jag nog aldrig varit med om tidigare, säger Anders.

En av de mest kända franska reiningryttarna är Gregory le Grand. Hans ställe ligger inte så långt bort från ranchen liksom NRHA: s högkvarter ”Le Petit Far West”. Både Sven Olof, Charlotte och Anders lovordar deras tävlingar. Dels för stämningen men också för den stora arenan med sitt suveräna underlag.

Five Star Ranchs underlag i både ridhuset och utebanan är inget att vara blygsam över då det anpassats för reining. En traktor med en speciellt importerad Ground Master harv från Tyskland står parkerad framför det 40 x 80 m stora ridhuset.

 Frankrike populärt

Den svenska trion är inte de enda som insett potentialen i att placera sig i Frankrike. Italienska reiningryttaren Chris Feichter har nyligen flyttat sin verksamhet till Parisregionen och kanadensaren Morey Fisk har sin verksamhet på Horse Academy i Alsace-området. De sneglar väl oroligt mot Five Star Ranch antar jag. Charlotte instämmer att folk är nyfikna:

– De börjar känner igen oss nu.  Många vill komma och titta. Andra vill få igång ett samarbete, vilket är roligt.

Själva har de också fått söka nya kontakter i Frankrike. Till exempel tog det lite tid att hitta ett bra foder. Det var inget fel på utbudet men det skulle passa hästarna och träningen.

Höet kommer från gården men foderstaterna har komponerats av en känd nutritionist i samarbete med veterinär Thomas Launois. Honom hade de blivit rekommenderad av Björn Nolting.

Hovslagare var inte heller lätt. Nu kommer en hovslagare regelbundet från Holland och skor hästarna.

– Vi hade tur som fick honom då han var väldigt anlitad och skodde åt Bernard Fonck, men tack vare att Benard Fonck flyttade till Italien fick hans möjlighet att komma till oss, berättar Charlotte.

Företaget James, som byggt ridhuset, är den ledande konstruktören i Europa. De har byggt många av ridhusen och stallen i trakten. Resultatet är imponerande. Ljusa limträbalkar med detaljer av stål.  Lamporna som hänger i taket skulle man själv kunna tänka sig att ha hemma. I och med att man låtit två av ridhusväggarna vara öppna får man dagsljus och en härlig känsla av rymd där man inte känner sig instängd, samtidigt som man kan blicka ut över de vackra ägorna. Boxarna är i komprimerad bambu från tyska firman LAAKE, kvaliten är svårslagen.

Man imponeras av hur genomtänkt allting är. En slump?

– Jag ville skapa den optimala ridanläggningen, säger Sven Olof. Säker, funktionell och lättarbetad. Samtidigt poängterar han att det funktionella är viktigare än utseendet. Ridhuset och stallet med de 22 boxarna ligger i direkt anslutning till varandra. Ovanpå stallavdelningen ligger en saloon med utsikt över manegen och högst upp finns sovrum, badrum och kök – även de med samma utsikt.

När man ska komma och hälsa på finns det ett stort utbud av trevliga Bed & Breakfast i trakten. En av Anders svenska elever kom och tränade en helg.

– Han hade inga positiva erfarenheter från Frankrike sedan tidigare men efter att ha bott över på ett lokalt B&B  i Montfort L’Amaury och prövat några av restaurangerna i grannbyarna var han och frun lyriska när de åkte hem, berättar Anders.

fivestarb

Tar hästen till bagaren

Förutom de fantastiska tränings- och tävlingsmöjligheterna på ranchen så är Rambouillet-området Frankrikes mest hästtäta områden. Flera av Frankrikes landslagsryttare inom både hoppning och dressyr har sina anläggningar här.  Två av Europas bästa veterinärkliniker ligger knappt  tjugo minuter från ranchen. Inne i byn Montfort l´Amaury möts man av folk i ridbyxor på väg in på banken, sittandes på ett av caféerna eller med ett baguettebröd under armen.

Efter ett ridpass händer det att Sven Olof  skrittar av Diamond till granngården för att köpa nybakat bröd. En klar kontrast från Stockholms puls.  Sven Olof har inga problem med att pendla, speciellt som han totalt kopplar av så fort han sätter foten på ranchen.

– Jag tycker vi hittat något unikt. Det är landsbygd samtidigt som det ligger nära Paris och flygplatsen.

Kändisar, jet set och natur

Om man fortsätter förbi gården som säljer bröd, förklarar Charlotte, så kommer man till det underbara slottet Millemont där Sophia Coppola spelade in delar av filmen Marie Antoinette.  Även Coco Chanelfilmen har flera scener från slottet. En del kallar området för ”Little Hollywood” på grund av det spelas in så mycket film här, även  på Five Star Ranch spelades scener in till den kända TV serien” Mes Amis, Mes Amours, Mes Emmerdes” och Silver  gästspelade i flera scener tillsammans med en av huvudrollsinnehavarna. Det var som om han inte hade gjort något annat, skrattar Charlotte.

Vidare har vi tennisspelaren Martina Hingis, som gift sig med en hoppryttare och flyttat hit. Hon har börjat rida och tävla i hoppning, skådespelerskan Salma Hayek skymtas regelbundet i den lokala ostaffären med sin finansman Francois Pinaud som också han har ett slott i byn Grosrouvre och Brigitte Bardot huserar övergivna hästar på sin gård.

– Fast vi är långt ifrån någon jet set och det är väl det folk gillar här, säger Charlotte som inte har några som helst problem att traska genom byn i jeans och leriga boots.

– Det är ingen som bryr sig, säger hon och jag tror henne.

Förutom de underbara och pittoreska byarna är det Rambouilletskogen som lockar med sina hundraåriga träd, långa snirklande sandstigar och vackra utsiktsplatser. Här samsas jägare, cyklister, ryttare och svampplockare.

Sven Olof är fascinerad av alla rovfåglar – ett tecken på att skogen är bevarad.  Själva har de en ståtlig kronhjort som håller till i rapsåkern intill.

– Diamond var väldigt intresserad när det var parningstid och hjorten stod och råmade här borta.

– Varje vecka händer något nytt här på ranchen. Vi har precis upptäckt att vi har fem, sex olika plommonsorter och ett mullbärsträd förutom äpplena och päronen. I ankdammen har vi en för trakten speciell och sällsynt blå groda.

Charlotte och Sven-Olof har fokuserat på att bli klara med anläggningen för hästarna och ridningen och på tur står nu renovering av deras eget bostadshus.

–Det ser ut som ett flyktingläger i huset och vi bor bara i en liten del. Huvudsaken vi har en säng och dusch har vi resonerat medan vi byggt anläggningen. Men det är ett väldigt ovanligt hus för området. Det ser ut som Southfork i Dallas, vitt trähus med gröna fönsterluckor. Trähus är egentligen förbjudet i detta konservativa område, men den kanadensiska man som byggde det fick dispens. Vi har också fått lov att restaurera och behålla huset i trä, berättar Charlotte.

Den som vill åka och träna reining för Anders Josefsson på den fina anläggningen kan få många fler upplevelser i de pittoreska omgivningarna. Naturen, den franska maten och närheten till den otroligt vackra och spännande staden Paris är några av trumfkorten man kan locka med på Five Star Ranch.

 

Info: www.fivestar-equitation.com

 

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fem × 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.