Fler hästar gör dig till en bra ryttare.

Här i Skaraborg tinar snön bort för tillfället, det är isgata och efter en sväng med bilen i diket från typ 10km/h bestämde jag mig för att låta mina hästar vara idag. Vi har varit flitiga med hästarna i snön. Kalla dagar med hög luft och en sol som tittar fram gör både folk och fä extra energiska. Vi får hoppas att snön och kylan hittar tillbaka snart eller att det vänder och snabbt som attan övergår till vår. Är det något väder jag inte tycker om så är det det här “mellanläget” när det inte kan bestämma sig och allt bara är klenigt och halt!

Under min vardag så har jag mellan 4-6 hästar att rida plus att jag hjälper pappa att köra någon eller några emellanåt. Det kan lätt bli att jag arbetar med 10 hästar på en dag. På kvällarna är kroppen helt slut och oftast huvudet också. Jag jagar timmar i sadeln och får ut ganska många i snitt på en vecka. Jag har lätt 20 timmar i sadeln (eller oftast utan 😉 )på en normal vecka såhär på “lågsäsongen”.

Att ha möjligheten att rida minst sex olika hästar på en vecka är guld värt. Tänk hur mycket jag lär mig av att rida sex olika individer. Vi kan verkligen understryka OLIKA!

Min tävlingshäst Dash my Success är en diva. Jag känner väl till hennes rörelser och man måste rida med rätt energi på den här tösen. Hon är en spegel av ditt eget humör samtidigt som man kan ställa hennes inställning väldigt bra med din egen energi, så känslig. Hon har högt blod och är högst i rang i flocken. Hon har ett temperament utan dess like. Kommer hon inte ut inom ca 5 min efter att första hästen gått ut för morgonen så sparkar hon sönder något i sin box, hon kan bli så fruktansvärt arg. Success är en “Skunk” och kan bli väldigt svår, de är kända för sitt hårda psyke. Jag gillar det, hon passar mig och hon är min nr 1. En atletisk tjej som har kroppen med sig för sitt ändamål. Min dröm!

Sedan har vi min B-ponny Quickly. Hon alterneras även med körning. Det här är bara den coolaste lilla ponnyn. Hon är SÅ häftig att rida. Urstark. Pigg, hon kan knappt skritta när man rider ut och hon har ett driv i steget. Pappa brukar säga att det är den starkaste och mest välridna häst vi haft på gården och jag får nog hålla med. Hon gör många svåra skolor i galopp som seriebyten, öppnor, slutor, skänkelvikningar. Tyvärr är hon ju lite liten men bär upp mig fint de gånger i veckan som vi rider, 53 kg är ingen match för den muskelbiten. Quickly rider jag typ 90% barbacka.

Min andra ponny Nellie som också är B-ponny alterneras även hon med körning. Hon är så sjukt smart och har fantastiska kvalitéer. En mjuk ponny med bra takt. Tuff och arbetsvillig. Ingen utmaning är för stor för Nells inte. Hon har utvecklingsbara gångarter och lyssnar väldigt bra på sätet. När det kommer till bus är hon den största busungen och när arbete är i fokus så ger hon allt, hon är bra på att skilja på det. Även om det alltid gömmer sig någon liten räv någonstans i hennes närhet, hon har verkligen humor.

Jag har även min Welsh cob, Kid, som tränas 4-5 gånger i veckan. Han har ett otroligt steg, mycket luft och en mjuk mun. Han är fortfarande i sin början av utbildningen till ridhäst. Jag är så förtjust i honom. Han är en framåt häst som frågar innan sina handlingar. Jag har känslan av att han kommer bli en väldigt stabil och trygg häst. Han älskar att bli myst med när han har varit duktig. Då får vi ta en liten myspaus mitt i passet innan vi fortsätter.

Jag rider även vår andra quarter Gamblin Enterprise, Filips tävlingshäst, ett par gånger i veckan. Det här är nog den mest godhjärtade lilla häst på vår gård. Hon gör aldrig något för att vara elak. Hon tycker om att ha ett syfte i sin träning, annars blir hon lite springig. Hon älskar kossor, det är det bästa som finns om man frågar Grace. Hon blir lätt som ett tåg som loffar iväg, det går bara fortare och fortare emellanåt. Man får rida den här hästen varje steg annars kör hon sin egen grej. Tokstolla!

Till sist har vi gammeltanten ChaRie som rids någon gång ibland bara för hon vill. Det blir ofta bara barbackaturer i skogen eller något litet på banan för att stretcha lite. Mysstunder tillsammans för att påminna henne om sitt värde.

Tänk vilken förmån jag har att få rida sex hästar som har helt olika kroppstyper, storlekar, temperament och syfte. Helt underbart. Jag tror verkligen på det här uttrycket att en ryttare gör hästen bra medan flera hästar gör dig till en bra ryttare. De ger mig timmar av erfarenheter och lär mig att lösa problem på olika sätt. Det är väldigt intressant det här med hur hästar formas och påverkas, de är verkligen säregna och det finns ingen journal för att “såhär gör man”.

Det här var som önskat av några en liten presentation om hur mina hästar är att rida. Jag ska även se till att visa upp lite vardagsutrustning jag använder, det tar vi i ett annat inlägg. Så ni som önskat det får hålla utkik!

Ta vara på era timmar på hästryggen, gör något bra av passet och ha kul!

Peace.

Foto: Felicia Mårtensdotter
Foto: Felicia Mårtensdotter

/Rosie

 

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.