Flygande byten för Diana

LR 5/2009
Text och foto: Anna M Lönedal

[private]

Att ta studenten vill de flesta som pluggar på gymnasiet göra. I synnerhet de som kombinerat studierna med åtskilliga timmar i stallet varje dag.
Men när studenten väl är tagen är det dags att bestämma sig för vad man ska göra med resten av sitt liv. Eller åtminstone, som Diana Rehn Åstrand från Vartofta, lägga upp delmål längs vägen. För nu har den här ungdomsreiningryttarinnan nämligen dragit till Turkiet för att jobba på hotell.


Började tidigt

Diana har ridit sedan barnsben och intresset för tävling kom in ganska tidigt i hennes liv, även om tävlingarna på den här tiden kanske inte var helt traditionella.
– Jag växte ur min shettis rätt snart så då tävlade vi agility istället samtidigt som jag också red vår fjording och halvblodskorsning, säger Diana.
Agility innebär att man har ponnyn vid hand och springer över och igenom hinder på ungefär samma sätt som man gör med hundar.
–Vi var till och med i TV, fnissar Diana.
För cirka fem år sedan kom Diana dock i kontakt med en helt annan ras och ridstil.
–Quarterhästen och westernridning, säger Diana.
Först köpte familjen in en unghäst som var avlad åt western pleasurehållet, men när Diana av en slump hamnade i sadeln på en välutbildad reininghäst hände något inom henne.
–Jag var övertygad om att jag ville rida de lite mer lugna grenarna som min unghäst är avlad för, men när jag red Melody för första gången så var det som att jag kommit hem. Jag visste att det var reining jag ville hålla på med, säger Diana.
Valacken hade precis kommit till Sverige från Tyskland och skulle främst säljas som promenadhäst då den tävlats hårt och inte längre ansågs ha en framtid på tävlingsbanorna.
–Vi köpte honom som läromästare till mig men han började gå så bra att jag tänkte att man i alla fall kunde testa och tävla lite grann, säger Diana.
Under ett par år vann eller placerade sig ekipaget i de flesta reiningklasser de ställde upp i och Diana blev uttagen till ungdomslandslaget.
–Helt ofattbart men väldigt roligt, säger Diana.


Nya vindar

Men trots att Diana har ett gediget hästintresse är hon också en helt vanlig tjej som just tagit studenten. Precis som för många andra i hennes situation så lockar den stora vida världen.
–Jag måste ut och se mig om. Få känna på något nytt, helt enkelt. Därför åker jag nu till Alanya i Turkiet för att praktisera på ett hotell, säger Diana.
Anledningen till att det blir till den här byn är att Diana blev förälskad i stället då hon var där med en kompis på semester förra året.
–Turkiet är helt underbart. Det finns så mycket att se här och människorna är så gästvänliga, säger Diana.


Är det inte svårt att komma dit som ung, svensk tjej?

– Den yngre populationen är så globaliserad att de accepterar en tjej med skinn på näsan. Sedan har jag tur för jag är varken blond eller har blåa ögon vilket gör att jag inte väcker så mycket uppmärksamhet, skrattar Diana.
Vad händer med hästarna när du är borta då?
– Det är den riktigt svåra biten. Nu har jag turen att ha en hästintresserad mamma som tar hand om dem den här tiden men jag kommer att sakna dem något fruktansvärt, säger Diana.


Hur känns det att ha tagit studenten?

– Det är helt övernaturligt. Det bästa är dock att jag nu på heltid kan fundera på framtiden och vad jag ska göra med den. Jag hoppas att kunna binda ihop mitt hästintresse med min dröm om att resa. Att rida reining i USA vore till exempel väldigt kul, säger Diana.

FAKTA
STUDENT: DIANA REHN ÅSTRAND
Ålder:19 år
Längd: 178 cm Vikt: Lagom
Program: Samhälls, engelsk profil
Favoriträtt: Tacos
Bästa TV-program: Navy CSI
Bästa bok: Odd Thomas
Högsta dröm: Få rida VM i reining på Melody
Avskyr: Falska människor
Älskar: Sol och bad
Pokvän?: Kanske…
Stjärntecken: Tvilling
Hästar: Flachsbergs Melody, Listos MH Troy, Dolly Dot Com

[/private]

Om The editors

Se också

Jaton Lord – Kommunikation och kontakt mellan häst och människa

Redan som tonåring lärde sig Jaton Lord träningsmetoder av sin berömde morfar Ray Hunt, pionjären …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 + 10 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.