Senaste nytt
Home » Häst & hälsa » Foderhäcken – sparar pengar och arbete

Foderhäcken – sparar pengar och arbete

Hösten har precis passerat, vintern är i antågande och hästarna behöver mer foder under sin dagliga utevistelse. Hur gör du? Fodrar du med Ikea-kassar i omgångar på marken, har du en rundbal ståendes med toppen avskuren eller hur ser det ut?

NR 8/2010
Text: Mia Kristoffersson


[private]

Dagens utbud av foderhäckar blir bara bättre och bättre och fler alternativ för häst finns. Vi har försökt samla ett antal vettiga foderhäckar som är anpassade både för den med lite färre hästar och den större hästgården med en rationellare hantering av grovfodret.


Utgift blir besparing

När det gäller gårdens grovfoderhantering kan några tusenlappar förändra både åtgång och fodersäkerhet. Om vi börjar från början så är grovfodret hästens absolut viktigaste källa till näring, energi, vitaminer, fibrer och mineraler. För ett maximalt utnyttjande av denna foderkälla är kvaliteten och utfodringstillfällena avgörande. Kvaliteten ska vara god med en bra anpassad blandning av grässorter, lagom torrsubstans, rätt grovlek på strån och det ska ges vid så många utfodringstillfällen som möjligt per dygn. Kvaliteten på grovfodret går ganska enkelt att säkerställa. Rätt utsäde, slåtter under en gynnsam period på året och en hygienisk efterhantering och lagringen är så klart viktigt. Väljer man att plasta in sitt grovfoder spar man mycket huvudbry och lagringsutrymme. Plastningen i sig kräver visserligen en noggrann hantering även den men gör du ett bra arbete här får du ett grovfoder som bättre bibehåller sitt näringsvärde och smaklighet under vinterns kalla och blöta månader.


Tungt

Gör man sitt eget grovfoder kan man enkelt anpassa balarnas storlek efter vad man förbrukar och förmår hantera, men köper man färdigt är man ofta hänvisad till tunga rundbalar för att få någorlunda ekonomi i det. Att hantera hösilaget från en rundbal genom att ge flera givor till sina hästar per dag är både tröttande och slitsamt. Många gånger väljer man den lösningen för att få mindre spill och minimera risken för fång och fetma hos ätglada individer.
En rationell hantering av grovfodret sparar enormt mycket tid, din rygg och en hel del pengar. Som bonus får du en häst med frisk mage och ett så naturligt ätbeteende som möjligt. Det i sig ger mindre stressymptom och en bättre tarmfunktion hos hästen.


Antal häst

Har du många hästar är åtgången knappast ett problem, men spillet kan vara både en stor risk och pengar rakt ner i geggan. Har du lite färre hästar är kanske väder och vind ett problem. Är det kall väderlek håller en öppnad bal 4-5 dagar utan vidare men regn och rusk kan ställa till det och skapa ogynnsamma bakterier i din bal därför kan det vara nödvändigt att välja en häck med tak eller kanske köpa till ett balskydd som man lägger över de timmar hästarna inte äter. Har man glupska hästar kan man exempelvis placera foderhäcken med grovfodret så att man med en enkel tråd eller grind kan stänga av utfodringsplatsen några timmar då och då under dygnet. Profarma, som är ett innovativt företag, har dock tagit fasta på just denna problematik och tagit fram ett nät som är anpassat för deras foderringar. Nätet gör att det blir lite mer pillande för hästarna, vilket gör att hästen med stort behov kan stå dygnet  runt och äta och matvraket inte hinner få i sig bråkdelen av vad den annars skulle. Profarmas balhätta är en annan innovativ lösning för att skydda balen då den inte äts av.


Risker

Förutom spillet som blir utan en foderhäck ökar man också risken för exempelvis dom otäcka botulinbakterierna att frodas på utfodringsplatsen. Under blöta väderförhållanden kan det vara svårt att hålla foderplatsen ren och det bildas snabbt ett lager av nertrampat grovfoder runt balen. När hästarna sen drar ut foder ur balen, faller det ovanpå gegglagret som är en direkt grogrund för, om inget annat, så en ohälsosam bakterieflora. I bästa fall ger det en dålig mage i sämsta fall och med hög tillväxt av svamp och mögel kan det leda till betydligt värre saker. Men en foderhäck underlättar den problematiken enormt, har man dessutom möjlighet att hårdgöra ytan där den står skapar man de bästa förutsättningarna för sin hästs grovfoderintag.


Olika varianter

Det finns flera olika varianter av foderhäckar idag. Från de mer traditionella modellerna i galvad eller pulverlackad stålplåt till varianter i kompositmaterial och återvunnen plast. Flera av modellerna är delbara och eller öppningsbara vilket gör att du för hand kan rulla balen på plats, om man inte har tillgång till lastare, och därefter justera häckens placering runt balen.
Detta gör att det är enkelt att hålla rent efter varje bal. Det är viktigt för foderhygienen att rester och plast från den gamla balen inte blir kvar.
Foderhäckarna finns ofta i olika storlekar vilket gör att du kan välja en häck som är anpassad efter storleken på dina balar. Greystone Scandinavia har nyligen introducerat ett system som du kan öka och minska i storlek allt eftersom behovet förändras.


Men låt oss summera;

En foderhäck, kanske med tillbehör, gör att du sparar tid! Istället för att springa med kassar fem gånger per dygn kan du utfodra kanske var tredje dag. Med en foderhäck slipper du dessutom en massa spill, detta spar massor av pengar och dessutom efterarbete i form av städning. Du ger din häst ett hälsosammare foderintag fördelat på många timmar på dygnet. Magen mår bättre och därmed resten av hästen. Man minimerar riskerna för bakterie- och svamprelaterade sjukdomar hos hästen. Foderhäcken är förhållandevis billig i inköp och på en gård med fler än fem hästar har du garanterat finansierat inköpet på bara några månader i form av minskat spill.
Så vad väntar du på? Har du ingen foderhäck, gör dig och dina hästar en jättetjänst – skaffa en nu!
[/private]

Om Redaktionen

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − ett =