Fölning på den säkra sidan

Fölning på den säkra sidan

Nu är fölningssäsongen här. Vi har bett leg. veteriär Ursula Palm, som även har specialist­examen på hästens sjukdomar, att berätta om vad man bör tänka på när det är dags för fölning.
Text: Ursula Palm  Foto: www.istockphoto.com

[private]

Lucky Rider Nr 3 2007


[protected]
Vad ska man egentligen tänka på inför en fölning och hur förbereder man stoet inför fölning?

För det första är det viktigt att se till att hon är väl vaccinerad och i normalt hull. Som veterinär anser jag att ston som är i kontakt med andra hästar ska vaccineras mot abortvirus i femte, sjunde och nionde månad.
Stoet ska vara verkad men bör inte vara skodd. Det är även bra om hon har lite grundkondition.

Hur länge går stoet dräktigt?
Stoets dräktighet beräknar man till 340 dagar med 10 dagar plus eller minus åt ena eller andra hållet.

Inom vilket tidsintervall är en ”normal” fölning?
Vanligast är fölning i mitten av mars till i mitten/slutet av juli. Majoriteten av ston fölar på efternatten mellan 02–06. Men undantag finns naturligtvis.

Hur ska fölboxen vara inredd?
Fölboxen skall vara strödd med ren halm av foderkvalitet. Gärna spån eller torv i botten som suger upp vätska, men fölet skall ligga på halm därför att spån och torv letar sig in i ögon, öron, mun, näsborrar etc. på fölet. Hink och krubba skall vara rengjorda och man kan gärna ta ut saltstenen. Många föl blir begivna på salt och står och slickar som en slags sysselsättning. I övrigt skall fölningsboxen vara fri från allt som sto och föl kan skada sig på. När man strör kan man göra vallar enligt engelsk modell, så kan inte stoet komma för nära väggen vid själva fölningen.

Hur stor ska fölboxen vara?
Minst 11 m2 för stor häst.

Hur ska fölboxen rengöras?
Innan fölning så gör du iordning fölboxen genom en mekanisk rengörning med rengöringsmedel och sedan Virkon.® Låt torka. Lägg sedan Stalosan® i botten innan spån och slutligen halm i riklig mängd.

Vilka är de första tecknen på att stoet skall föla?
Det varierar från sto till sto, men ett  välfyllt juver med fyllda spenar och vaxproppar kan man se. Att stoet slappnar av vid svansroten och i slidans veck.

Hur kan jag övervaka fölningen – kamera, fölvakt?
Någon form av övervakning ska man ha, det finns flera olika möjligheter och det finns nog ingen som är säkrare eller bättre än någon annan. Kombination av svettdetektor och kamera har funkat helt super för mig. Svettdetektorn har larmat och då har jag vaknat och kan titta på kameran.

Kan man ta prov på mjölken för att förutspå fölningen?
Det saluförs test för att kolla kalciumhalten i mjölk som ett sätt att kunna förutbestämma fölning. Det är grovt och ger mer en indikation på när man skall börja vaka. Prov på råmjölkens kvalitet kan man ta genom att bestämma innehållet av IgG antikroppar. Vissa veterinärer och en del större stuterier har sådan utrustning.

Vad behöver man ha hemma inför fölning? Nappflaska, decificering, handskar etc..
Du ska ha nappflaska, engångshandskar, microlax, klorhexidin, bomull, brems och tråd att knyta av navelsträng med om det behövs. Men inte minst viktigt är väl laddade telefoner och telefonnummer till en hästveterinär som håller jour.

Vad händer under fölning?
Den normala förlossningen indelas i tre stadier: Första stadiet kännetecknas av att fölet roterar upp i läge och att vattnet går (1–2 tim). Andra stadiet är det så kallade utdrivningsstadiet. Det som händer då är att fölet kommer upp i förlossningsvägarna, värk­arbetet kommer igång och slutligen att fölet föds. Detta stadie får inte ta mer än 30 minuter.
Oftast ser du först ett framben i den vita fostersäcken. Om stoet behöver hjälp under utdrivningen så dra försiktigt och kom ihåg att dra i takt med värkarna och i riktning mot stoets hasspetsar. Du ska inte dra lika mycket i båda frambenen samtidigt. Fölets bogblad skjuts fram och det får svårare att passera förlossningsgångarna.
Om fölet föds i fostersäcken måste den snabbt punkteras, annars riskerar fölet att kvävas. Det är alltså mycket viktigt att det inte får ta mer än 30 min från det att vattnet går till att fölet är ute. Om man inte ser ett produktivt värkarbete sedan vattnet gått utan det hela tycks avstanna, alternativt stoet krystar för fullt utan att det kommer något föl, måste man ingripa antingen genom att gå in och känna själv eller ringa veterinär.
Tredje stadiet är efterbördsstadiet, när värkarna fortsätter och efterbörden lossnar.
Du behöver inte klippa eller slita av navelsträngen. Låt den brista naturligt. Fölet behöver blodet som finns i moderkakan. Tvätta den med klorhexidin 0,5%, använd engångshandske.

Efter förlossningen
Efterbörden bör stoet ha gjort sig av med inom ett par timmar efter förlossningen. Om den hänger ut kan man knyta upp den i svansen så stoet inte trampar sönder den. Lägg ut fostersäcken och kontrollera att den är komplett så inga bitar är kvar inne i stoet. Om inte efterbörden kommit efter några timmar kan du ta en promenad med stoet ensamt  i 5–10 minuter. Sitter efterbörden fortfarande kvar efter sex timmar kontakta veterinär.
Ge sto och föl lugn och ro efter förlossning, men övervaka att fölet diar, kissar och har avföring. Man kan ge Mikrolac för att underlätta för att und­vika förstoppning. Viktigt också att fölet får i sig ordentligt med råmjölk de första timmarna, den innehåller viktiga antikroppar och är ett naturligt ”vaccin” mot infektioner.

Det nyfödda fölet
Fölet brukar börja resa på huvudet efter några minuter. Det har efter födseln en puls på cirka 60 slag i minuten. Inom en timme bör pulsen ha stigit till 120–140 och efter 12 timmar 80–120 slag per minut.
Kroppstemperaturen bör ligga mellan lägst 38,1 och 38,9 grader efter någon timme. Efter cirka 20 min­uter startar fölets sugreflexer och efter någon timme brukar det börja försöka resa sig upp.

Om stoet inte vill låta fölet dia får man försöka bremsa henne, lyfta ben eller ge henne kraftfoder för att distrahera samt mjölka ur och ge fölet på flaska. Funkar det inte, ring veterinär som kan komma och ge lugnande.

Lycka till med fölningen! [/protected]

[/private] [/private]

Om Nicko

Se också

Stoägare – Information inför Avelssäsongen

Våren är snart här och en ny avelssäsong stundar. Nya drömmar om föl väcks över …