Fölvakt

NR 2/2009
Text: Mia Bråve  Foto: Mia Bråve/ Åse Peterson

[private]


Många och långa steg har  sprungits mellan bostad och stall under ivrig väntan på det stora under som en fölning innebär. Varje timma, varannan eller var tredje kanske under flera dygn beroende på sömnbehovet hos stoägaren som i många fall kunde konstatera att stoet fölade mellan två utryckningar och som grädde på moset var både föl och sto fullt nöjda med tillvaron och mjölkbaren var redan öppen.
Men det kan också gå riktigt illa ifall man inte finns på plats när stoet börjar föla. Ett felläge kan behöva rättas till och man kan hjälpa till att ta hål på fosterhinnan om det behövs.
Det går att göra livet lättare och säkrare vid fölningen. Om något skulle hända bör man vara närvarande för att vid problem kunna rycka in. Det finns olika hjälpmedel för att kunna övervaka fölningen och även föllarm.


Olika system

Fölvakt har en sensor på en sele som sätts på stoet och ger signal när svettningarna ökar och tempen stiger.
Det finns många olika typer av övervakningskameror på marknaden både med sladd och sladdlösa. Kopplade med sladd in till en mottagare inne i boningshuset och det finns de nya sladdlösa kamerorna med förstärkta antenner som sätts på utsidan av stallet. Dessa sänder till en mottagareantenn på boningshuset som i sin tur skickar bilderna vidare till en mobil mottagare inne i huset eller via en inkoppling till TV-mottagaren. Det kan vara flera hundra meter mellan sändare och mottagare. Livet blir med andra ord lättare för stoägaren. Har man många ston som skall föla är en kombination av fölvakt och kamera det säkraste.


Vaknätter

Vi har mellan två till fem ston som fölar varje år. Jag känner stona väl och brukar ha bra koll på när det är på gång.
Vi har använt kameror de senaste fem åren och aldrig missat en fölning men då ställer jag klockan varje hel-, och när det närmar sig varje halvtimme för att kolla på mottagaren. Vissa nätter blir det inte många timmars sömn men jag slipper springa ut i stallet titt som tätt och stör inte stona. Våra övervakningskameror hade flera år på nacken och fungerade hjälpligt i fjol. Det var störningar och räckvidden från stallet räckte inte till boningshuset utan bara till vårt kontor som ligger närmare.
I år hade vi beslutat att vi skulle sätta upp nya kameror och mottagare för att göra livet enklare, det är ju skönare om man kan sitta inne i huset och ligga i sin säng i sovrummet om man skall övervaka ett antal fölningar på våren.
Vi har två stora uteboxar som vi använder till fölboxar. Mellan dem och boningshuset ligger det en loge vilket har gjort att vi inte tidigare har lyckats få till det med ett sladdlöst system utan störningar och dålig bild.
Nu valde vi ett system som var framtaget speciellt för hästägare och deras behov. HorseCam är ett komplett system med kamera och trådlös mottagare med extra antenner som gör det möjligt att använda ett trådlöst system med upp till 800 meters räckvidd. Det var enkelt att montera kamera och antenner på både stall och boningshus. Det vi fick göra var att ställa om vårt trådlösa internet som också fungerade mellan kontor och boningshus men som stördes av de nya videosignalerna. Fördelen med denna mottagare är att den är trådlös så man kan flytta med den mellan olika rum på kvällen för att sedan ta med den och sätta den på nattduksbordet på natten. Vi valde extraförstärkning med antenner som gjorde att bilden blev skarp och vi fick täckning i hela boningshuset, även i källaren.
I år har vi två ston som skall föla med några dagars mellanrum så vi har två kameror med en mottagare och här kan man välja att ställa in bilden så att den sänder från båda boxarna växelvis.
Nu har vi monterat och testat utrustningen och ser med spänning fram emot fölningarna.
[/private]

Om The editors

Se också

Joe Leathers på 6666 ranch

På andra sidan jordklotet finns en plats där värmen får en att böna om nästa …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tolv − tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.