Fördomar

Hej på er,

jag har lite (läs mycket) tankar som vanligt. Det här med att byta disciplin är väldigt stort. Hanteringen runt hästar är enligt mig den samma i vilken gren man än rider. Det ligger mer i ens personlighet och syn på djur. Den skulle jag inte ändra vad jag än höll på med för gren. Men ridningen är ju annorlunda, till en viss del, enligt mig. Men i dressyr och reining finner jag även många likheter. Är det någon annan som också gör det?

Ändå så upplever jag att en del engelska ryttare är skeptiska mot westernridning och att när jag drar likheter mellan grenarna så är det inte speciellt uppskattat. När jag red dressyr så möttes jag inte av speciellt många fördomar. Inte mer än några märkliga kommentarer från icke hästmänniskor som ännu inte förstått att meningen med livet är hästar 😉 Kanske är det för att oavsett gren så är dressyren grunden till det mesta? Kanske på samma sätt som man inte kan träna agility med en hund som inte är väldresserad. Förstår ni vad jag menar? När jag skriver att det är en grund som ridhästar behöver så menar jag inte dressyr som i piaff och piruetter utan takt, lösgjordhet, schvung, rakriktning och samling.

När jag idag i stället rider en westerngren (reining) så är det väldigt få som vet vad det är och jag får ofta förklara. Jag brukar då förklara det som westerngrenarnas “dressyr” fast med andra manövrar och då blir folk genast nedlåtande. Det kanske är fel sätt av mig att förklara reining men eftersom jag ser många likheter så har jag valt att säga så. Det är nästan som att de tror att jag försöker tala illa om dressyren genom att dra likheter och att jag själv har ridit dressyr hela mitt liv spelar då ingen roll.

“Ja men det är inte riktig dressyr”. Nej det är det inte. Det är reining men när jag tränar min reininghäst så tränar jag den på nästan samma sätt som jag gjorde med min dressyrhäst. Fast med en annan utrustning förstås. Jag strävar efter precis samma lösgjordhet, samma känsla, jag gör öppna och sluta och tränar byten m.m. Det är väldigt mycket som skiljer grenarna men det finns även en hel del likheter. Så är det verkligen fel av mig att för en okunnig förklara reining som en typ av westerndressyr, fast mer fartfylld?

Är det fler ryttare där ute som möts av mycket fördomar? Vad svarar ni då? För visst kan man rycka på axlarna och inte bry sig när man får en snäsig kommentar men är det inte bättre att ta sig lite tid och förklara? Då kan vi förhoppningsvis spricka hål i folks förutfattade meningar. Och på så sätt kanske vi i stället kan skapa ett intresse och en nyfikenhet hos folk. Jag tror att det är viktigt om vi vill växa.

För helt ärligt nu, oavsett om vi rider engelsk, western, islandshäst eller tränar NH så har vi det största intresset gemensamt; hästarna. Vi är hästfolk. Vi har en brinnande passion för det vi gör, för något halvdant eller mitt emellan finns det inte när det kommer till just ridsporten och hästarna. Att ha en egen häst eller att ha hästar som yrke är helt fantastiskt men det ligger extremt mycket slit bakom det. Då spelar det ingen roll vilken gren du utövar för det är exakt samma passion och slit som ligger bakom.

Så snälla. Kan vi inte sluta att baktala andra grenar, skippa den där onödiga kommentaren om att din gren är bättre än någon annans. Det finns fantastiska ryttare och hästar inom alla grenar. Så var nyfiken i stället, visa ett genuint intresse. Det värsta som kan hända är att du lär dig något!

/Elinora

 

Instagram: elinorae

 

 

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …