Förverkligade drömmen om en ranch i Kanada

När George Gaber besökte en working ranch i Kanada för första gången bestämde han sig; så här ville han leva sitt liv. Ett år senare hade han packat och lämnat sitt gamla liv bakom sig, köpt en ranch och startat ett nytt kapitel.

LR 4/2008
Text: Åsa Wikberg
Foto: Åsa Wikberg, LA Reata Ranch

[private]


Ibland stöter man på de där avundsvärda människorna som besitter den ovanliga egenskapen att de vågar kasta säkerheten överbord och göra det de alltid drömt om. George Gaber är en sådan.
Efter att ha besökt Kanada som ridande gäst bestämde han sig: Här ville han ha en egen working guest ranch.
Sagt och gjort. George lämnade sin trygga tillvaro i Tyskland och blev ranchägare i Kyle, Saskatchewan, Kanada. Det är nu tolv år sedan och verksamheten har sedan dess utvecklats och växt.
När man åker genom kulligt prärielandskap ligger La Reata Ranch inbäddat i den vackra Saskatchewan River valley, utmed stranden av sjön Lake Diefenbaker.
Sedan ranchens tillblivelse 1996 har George och hans partners tagit emot europeiska och nordamerikanska turister som vill prova på cowboylivet.
Det underbara landskapet, ridningen, ropingen, cowboymaten och öppna eldar under stjärnorna har gett minnen för livet för många av ranchens gäster.
Det ser faktiskt ut som i en gammal westernfilm på La Reata Ranch, en mix av gröna böljande kullar, öppet landskap och branta canyons. Dessutom har man flera kilometer av egen sandstrand utmed sjön som gränsar till ranchens ägor.


På semester

George kom till Kanada 1995, för första gången. Då var han själv på semester. En vecka på ranch vacation i Tisdale och sedan en vecka till utanför Swift Current. Han förklarar att han gillade både ställena men det kändes mer som ”Cowboy country” söderut.
–Vi campade över natten vid Swift Current Creek och där hände det verkligen något med mig. Det kändes som jag befann mig in en western-film och jag tänkte att det här är verkligen det slags liv jag vill leva, förklarar George.
Sagt och gjort. George började avveckla sitt liv i Tyskland och började leta efter ett passande ställe att slå ned sina bopålar.
– Jag packade och flyttade till Saskatchewan där Robert Shaws ställe blev till salu, sedan byggdes guest ranchen några kilometer från gården. Den placerade vi naturskönt i en svacka ned mot Lake Diefenbaker.
– Vi började också bygga upp en hjord med boskap, en del tog vi med hemifrån men expanderade sedan med tiden. Nu har vi ett hundratal pair (ko+kalv) under sommarhalvåret, mest Black Angus.


Marknadsförde sig på Equitana

Markadsföring är en stor del av företagandet när man bedriver turistverksamhet och George har haft stor fördel av sina tyskakunskaper. De första gästerna raggade han ihop genom att besöka Equitana, världens största hästshow i Tyskland. Numera hittar många hit genom webben eller via resebyråer.
–Vi kan ta emot upp till tjuga personer åt gången och har 20-25 hästar. De första åren gick riktigt bra, men sedan kom terrorattentaten i USA och det blev en verklig svacka för turistnäringen. Men nu har det återhämtat sig igen, förklarar George.
Ranchen ligger cirka två timmars bilfärd från Saskatoon airport och 45 minuter norr om Swift Current. Närmaste småstad är Kyle, som ligger 20 minuters bilresa bort.
Gästerna kommer från Tyskland, men även många andra europeiska länder, däribland de nordiska.


The cowboy way of life

En stor del av verksamheten på ranchen är fokuserat kring ridningen.
–Det finns inget bättre sätt att uppleva ”the cowboy way of life” än från hästryggen, förklarar George.
Efter en väl tilltagen frukost (som förresten är betydligt mindre fettrik och mer hälsosam än på många amerikanska rancher) är det dags att sadla på och äntra hästryggen.
När LuckyRider besöker ranchen är vi första gästerna för säsongen och hästarna som under vinterna strövat runt på de milsvida kullarna samlas in med hjälp av en fyrhjuling. Det är nu dags att inordna sig i ledet och börja arbeta för levebrödet…
Vi beger oss ut för att se på omgivningarna och för att lokalisera och räkna ihop boskapen som är utspridda över ägorna.


Brännmärkningen årets höjdpunkt

På LaReata Ranch finns möjlighet för alla nivåer av ryttare att spränga sina gränser. Har man aldrig ridit förut kan man få sin första lektion i western ridning i arenan.
–Alla gäster är också välkomna att delta i det dagliga arbetet med boskapen. Vi kollar dem och flyttar dem dagligen och vid behov så fångar vi kalvar som behöver ses över, förklarar George.
Man kan lära sig roping och arbeta med boskapen eller kanske vara med på en av årets stora höjdpunkter; bränn­märkningen av kalvar. Denna inträffar i början av juni varje år. Då har man en round-up  där man från hästryggen samlar in all boskap, skiljer ut kalvarna som skall brännmärkas och kastreras.
–Det tar en dag att flytta hjorden från hagarna till ranchen. Det är en rolig dag med massor av action. Nästa dag är det branding och då är det massor av arbete. Alla får chansen att lära sig hur man fångar en kalv och håller den. Jag rekommenderar att gästerna stannar minst tio dagar när de ska vara med på branding, så man lär sig rutinerna på ranchen, med boskapen och att man blir familjär med sin häst innan branding-day, menar George.


Slappar också

Men även om det är en arbetande ranch så är många av gästerna här på semester och därför vill man även ge tid för avkoppling och rekreation.
–Även när vi arbetar mycket så tar vi ändå tid för en god lunch, kanske tillagad över öppen eld. Ibland under sommaren brukar vi också packa hästarna för en övernattningstripp ute under stjärnorna, berättar George.
Det finns mycket att göra för de som gillar frisk luft och natur. Simma, åka båt, fiska eller kanske använda appostla­hästarna för en hiking-trip.
På kvällarna samlas alla på ranchens egen saloon, dit även lokalbefolkningen gärna beger sig på helgerna.
–Jag har fått otroligt många nya vänner här bland lokalbefolkningen, som förresten utökats sedan jag kom. En och annan gäst hittar kärleken här och flyttar hit för gott.
Ibland kör man också in till närmaste ort för att besöka det berömda White Bear Saloon för en öl eller två.


Kanadicker mer layed back

Skillnaden mellan europeer och kanadensare är att kanadensarna är mer layed back och relaxed, menar George.  – Det är mindre stress och ett lättare sätt att leva här. Kanske är det bara på landsorten, vad vet jag. Men en annan skillnad är att allt stadsfolk – läkare, advokater, bankfolk oftast har lantlig bakgrund. Efter jobbet sitter de kanske  i en traktor på sin gård, och det är en stor skillnad mot Tyskland i alla fall.
–Därför är man på jämn fot med de flesta, det spelar ingen roll hur man är klädd när man kommer till sin bank, de behandlar alla lika. Här finns ingen klasskillnad mellan folk, det är skönt.
–I början när jag bosatte mig här var det väldigt spännande. Lokalbefolkningen var mycket snälla och tillmötesgående. Alla var nyfikna och intresserade vad det var jag skulle göra. Många undrade nog hur jag skulle få folk hit till Kyle.
Det som har varit svårt att hantera i livet som ranchägare i Kanada är torkan, något som George inte helt var på det klara med innan han flyttade till området.
– Det är väldigt stressfyllt när torkan slår till. Man har mycket djur som är i behov av mat och när det inte växer nog mycket gräs på markerna är det svettigt för en ranchägare. När man måste låna pengar för att köpa foder till djuren är det inte roligt, förklarar George.
Sedan ett par år tillbaka har George hjälp att driva ranchen. Det är det tyska paret Anja and Frank Poeppinghaus som bestämt sig för att lämna framgångsrika karriärer för att leva ett mer ”stillsamt” liv i Kanada.


Se upp för torkan

George har ett gott råd att ge den som funderar på att starta upp en liknande verksamhet.
– Om du har sådana funderingar så vill jag råda att du reser runt i landet och talar med folk om hur det är i området. Se till att få så många råd och så mycket information som möjligt. Om torka, jord, väderlek, hur det har varit historiskt sett. Vilka möster som finns, till exempel om torkan kommer igen med viss regelbundenhet. Att göra en grundlig undersökning innan man börjar har man igen senare. Starta sedan i liten skala och låt det växa succesivt. Försök starta med eget kapital istället för att låna pengar till verksamheten. Visst finns det statliga fonder att låna från men du har betydligt bättre utgångsläge om du kan investera själv från början.
Att ha någon form av erfarenhet av jordbruk är en fördel och dessutom måste man vara händig med det mesta, menar George.
–Man ska inte starta en sån här verksamhet utan någon form av kunskap. Jag växte själv upp på ett jordbruk och vi hade även hästar.  Om man måste hyra in folk varje gång man får problem med något skulle man vara bankrutt på nolltid.
Att han gjorde rätt val den gången för tolv år sedan då han lämnade det trygga livet råder ingen tvekan om.
–Jag gillar verkligen livsstilen här med det öppna landskapet, friheten och att möta alla gäster. Man får träffa folk från hela världen och får nya vänner. För det mesta är det mörkt ute när vi hämtar gästerna och när de sedan vaknar på morgonen och ser ut över landskapet är det en riktig wow-känsla som infinner sig.
Många vill verkligen inte åka härifrån när det blir dags, livet här och landskapet har en otrolig inverkan på folk, man vill flytta hit.
– Och jag förstår dem helt och fullt!

Läs mer på: www.lareataranch.com
Hästsportresor säljer resor till LaReata

[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]