Från Extreme Mustang Makeover till tränare i Sverige

Kommer ni ihåg Sophie, den unga svenska tjejen som tävlade i “Extreme mustang makeover”. Efter år utomlands är hon på hemmaplan igen och har startat upp sin egen träningsverksamhet.

Äventyr med hästar

Sommaren 2013 när Sophie var 22 år gammal gav hon sig av på sitt livs äventyr. Mot USA och Wild Horse Rescue Center för att lära sig att jobba med vildhästar i deras rehabilitering. Nervösare än någonsin var Sophie ändå väldigt exalterad att få en kort paus från universitetsstudierna för att åka på ett riktigt äventyr. Det var ett stort steg utanför comfort zonen men ”jag tog mig i kragen och åkte!” säger Sophie. Tiden på centret skulle komma att förändra hennes liv för alltid och få henne att inse att det var hästar hon ville syssla med på heltid.

Efter den första månaden på centret åkte Sophie hem full av ny inspiration och erfarenheter. Hon tog examen och så fort hon var färdig bar det av till USA och vildhästarna igen, nu i sex månader och som koordinator av volontärprogrammet. Det var långa dagar och hårt jobb men hon älskade det! Efter halva tiden hade hon redan bestämt sig för ytterligare sex månader.

–Jag trodde jag var en bra ryttare och hästmänniska när jag kom till centret men ju mer jag lärde mig desto mer insåg jag hur lite jag kunnat från början, skrattar Sophie. Hon blev förälskad i hela livsstilen, den ständiga närvaron av djur och att göra något som hjälpte till på riktigt.

Extreme Mustang Makeover

2016 hade Sophie spenderat mycket tid på centret och var vid det här laget bekväm i träningen av vildhästar. Nästa utmaning och möjlighet dök upp i form av tävlingen ”Extreme Mustang Makeover”. En tävling med syfte att marknadsföra vilka fantastiska hästar mustangerna är där varje deltagare har 100 dagar på sig att tämja och träna en helt vild häst. Sophie genomförde detta äventyr med sin häst Viska, ett 5-årigt sto från Divide Basin, Wyoming.

–Målet var att hitta ett fantastiskt och tryggt hem åt Viska i slutet av tävlingen där hon kunde få leva resten av sitt liv, säger Sophie. Vildhästarna i USA fångas med jämna mellanrum in och sätts i så kallade ”Holding Pens” där de får stanna tills någon adopterar dem. Ett hemskt liv jämfört med friheten i det vilda.

Sophie och Viska lärde sig mycket av varandra, de presterade bra i tävlingen och landade på en 5e plats totalt.

–Viska fick ett riktigt dröm-hem med ett äldre par som älskar henne över allt annat. Det är helt klart ett av mina allra stoltaste ögonblick, jag vet att man inte kan förändra allt men jag gav i alla fall en häst livet tillbaka, säger Sophie.

Mer kunskap & erfarenheter

Sophie törstade vid det här laget efter mer kunskap och att kunna arbeta med hästar på heltid. Efter ett år hemma i Sverige på ett vanligt kontorsjobb var det dags att pröva vingarna igen och lära sig hur man driver ranch på riktigt. Det blev ytterligare ett par år utomlands, både i Europa och USA igen. Nu var det fokus på ren träning, hjälpa problemhästar och deras ägare att bättre förstå varandra. Rida in hästar, lära dem tricks, olika discipliner, dra vagn och mycket mer. Under den här tiden fick Sophie chansen att jobba mycket med gångartshästar av alla olika slag. Allt från Paso Finos till Islandshästar, Tennessee Walkers, Saddlebreds och Rocky Mountain Horses. Sophie fyllde på sin verktygslåda med verktyg för att kunna skapa en bättre kommunikation mellan häst och människa och utvecklade sin egen träningsfilosofi.

–För mig är det allra viktigaste att skapa en häst som är orädd och nyfiken och som får tid att tänka, säger Sophie.

–Det är oftast vi människor som sätter begränsningar för vad hästen kan och inte kan göra och jag vill lära människor att om de bara är en bra ledare för sina hästar kan de uppnå precis vad de vill, fortsätter hon.

Prövar vingarna i Sverige

Sophie är hemma i Sverige sedan februari och har sedan dess startat Swedish Equillence AB, som hästtränare och instruktör med egen hemsida och webbshop. Hon kände att det var dags att komma hem för att kunna dela med sig av all den kunskap hon samlat på sig under sina år utomlands.

–Jag tror att väldigt många skulle kunna ha nytta av det jag lärt mig, det finns en hel del kulturskillnader när det gäller hästhållning om man jämför Sverige med andra länder jag varit i. Jag tror att man kan lära av varandra, åt båda håll givetvis, säger hon.

Sophie har stor passion för hästar och brinner för service. Hon berättar att hon vill skapa positiva, varaktiga resultat för både häst och ryttare.

–Det finns inget hemligt recept eller något magiskt med det jag gör, när du tränar för mig så får du alla verktyg jag använder. Jag har enkla metoder som alla kan genomföra och coachar mina kunder genom alla olika steg, säger Sophie. Verksamheten i Sverige har redan dragit igång med en ”Clinic Tour” genom Sverige till våren som sträcker sig över hösten. Lektioner bokas och hon åker på mässor samt andra event.

–Jag är exalterad över att utforska möjligheterna här och ser fram emot att hjälpa ägare att skapa en mer problemfri vardag tillsammans med sina hästar.

Vill inspirera på många olika sätt

–Jag vill inspirera både hästmänniskor och icke hästmänniskor, säger Sophie.

–Jag följde min dröm och har kämpat för att kunna jobba med det som är min passion. Det har verkligen inte varit en spikrak väg mot framgång eller en dans på rosor men jag vägrade ge mig när det var kämpigt,  fortsätter hon. Sophie betonar hur viktigt hon tycker det är att inte slösa bort livet på jobb man inte trivs med eller livssituationer som gör oss olyckliga. Vi har bara ett liv, menar hon, och vi måste göra det mesta utav det.

–Vad din passion än är så finns det en möjlighet att jobba med den, om du kan se möjligheterna istället för hindren och är villig att kämpa lite, säger Sophie.

–Vi måste våga vara lyckliga och våga tro på att den situation vi är i nu inte är permanent. Det går att förändra allt om du bara vågar och vill, avslutar Sophie som berättar att hon ser fram emot alla utmaningar som ligger framför henne samt alla spännande människor och hästar hon kommer att få chansen att arbeta med.

Om du vill veta mer om Sophie och hennes företag Swedish Equillence AB:

www.swedishequillence.se

sophie@swedishequillence.com

070 965 8284

Facebook: @Swedish Equillence eller @sophietheswede

 

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …