Fredrik Nilsson – från operan till tränare

Ett karriärbyte från operasångare till hästtränare hör väl kanske till det lite mer udda, men Fredrik Nilsson har alltid haft en fot i hästvärlden. Nu har han tagit klivet fullt ut och satsar helhjärtat på sitt företag Airborne Performance.

Text och foto: Åsa Wikberg

Du som är gammal i gemet inom westernvärlden har säkert hört namnet tidigare, Fredrik Nilsson har haft en fot stadigt planterad inom westernridning ända sedan 80-talet. Men när valet stod mellan att satsa helhjärtat på karriär som tränare eller arbetet som sångare på Göteborgsoperan blev det operan som vann… den gången. Nu, 20 år senare, är det dags för ett aktbyte. Företaget Airborne Performance, som Fredrik haft som sidoverksamhet under åren satsar han nu fullt ut på. Målet är att coacha människor som vill utvecklas och få bättre balans, både i ridning och i livet.

Företaget
Airborne Performance består av Fredrik Nilsson och hustrun Marie-Helene Zimmerman Nilsson och verksamheten inryms på familjens gård, Höganäs Gård. Den ligger i byn Istorp med den vackra Viskadalen utbredd framför sig.
Marie-Helene rider inte men hjälper till där det behövs, hon är docent i pedagogik, handleder studenter och forskar själv. Paret har två barn som är femton och tolv år gamla.
LuckyRider anländer på en av sommarens varmaste dagar och möts av Fredrik som leende, med isblå ögon och matchande välstruken skjorta, hälsar välkommen.
Fredrik växte upp i en hästfamilj och hans far var kavallerist. De hade lite New forestavel, berättar han när vi slår oss ner i köket med en kopp kaffe.
–  Jag växte ju upp bland hästar utanför Kungsbacka och runt 1980 flyttade vi till Karlstad. Vi hade med oss hästarna. I den vevan träffade jag på en av pionjärerna inom western i Sverige, Staffan Ljunggren, och som 12-13åring gick man ju igång direkt på westernridning, berättar Fredrik.
–  Jag fick låna en hemsydd westernsadel och fick lära känna en ung Per Larsson och intresset utvecklades. Under de åren började jag sjunga i en skolkör och genom den fick jag kontakt med en sångpedagog. Då väcktes intresset för att fortsätta på den banan. Hästar och sång har gått hand i hand hela livet, säger Fredrik.
–  Jag började tävla hästen inom western och på den tiden tävlade man alla grenar som erbjöds. Det var roligt och som kvällsunderhållning kunde man få tävla i pick up race –  ungefär som en pick up rider i rodeo, på tid skulle man plocka upp en stackare från marken, skrattar Fredrik vid minnet.
–  Man var ju inte rädd för någonting på den tiden och inte hade man någon större aning om vad man skulle bli eller göra. När Fredrik efter lumpen fick händerna på några gamla Western Horsemantidningar som släktingar i Amerika skickat hittade han svaret på den frågan.
–  Det var en artikel med Al Dunnings första reiningbok. Jag skickade efter boken och blev fast för grenen. Efter några envisa telefonsamtal till Duning så åkte jag dit -91 för första gången, berättar Fredrik.
Han var 22 år och hamnade på Almosta Ranch i Scottsdale, Arizona där legendariska tränaren Albert (Al) Dunning har sin hemvist. Al och hans adepter har under åren samlat 45 world och reserve worldtitlar i NCHA, AQHA, NRCHA och NRHA event.
–  Det var bara att börja jobba när man kom dit. Man hade mexikanare som mockade stallarna och jag fick sadla, rida och värma upp 75% av dagen. När han märkte i slutet av första veckan att det gick bra började han få instruktioner att rida nån av de bättre hästarna och testa lite på korna.
–  Framför allt gick det lättare att komma tillbaka nästa gång.


Boomernic
Al Dunning tävlade redan då både cutting, reining och cowhorse. Fredrik berättar om flera minnesvärda händelser från resan, bland annat om en känd hingst som han fick möjlighet att möta.
–  Jag träffade, numera legendariska, hingsten Boomernic när jag kom dit andra gången. Brad Stone lämnade tre hästar som skulle starta i futurityt under tiden jag var där och en av dem var just Boomernic. Jag fick inte rida honom, men longera och sköta om honom. Vid ett tillfälle så gick han ner på knä vid longeringen och skrapade av lite päls. Jag visade Al vad som hänt och senare på kvällen berättade han om det bud, på massor av pengar, som man nyss fått för honom och tackat nej till. Så jag hyperventilerade lite när jag tänkte på vad som kunde ha hänt, skrattar Fredrik.
–  Jag har fortfarande på näthinnan hur Albert red den hästen vid någon träning och det är bland det vackraste man sett. Sån mjukhet och elegans i en sådan dramatisk gren.
–  Jag hade nog stannat i Arizona om jag inte varit mitt uppe i högskolestudier med sång just då. För då hade Albert börjat lita på mig. Men så blev det inte.
Fredrik har dock varit över flera gånger sedan dess och han blev så småningom god vän med Dunning.
–  Han har haft stor inverkan på mitt liv, inte bara med hästkunskap och ridteknik, berättar Fredrik.
–  Det är en cool kille!
–  Vi pratar mycket om stress, mindfulness och livskvalitet här i Sverige, men har tappat lite av de enkla värdena som finns kvar i Amerika. Det finns värden som är mycket bättre än det vi får via media ibland. Det finns en vänskaphet och communitykänsla som man kan sakna här.
Blev operasångare
Ett år efter utbildningen med musikinriktning fick Fredrik fast jobb på Göteborgsoperan, där han sedan jobbat i 20 år som operasångare.
–  Jag red till och från hela tiden och den New foresthingsten vi hade var så fantastiskt välutbildad så jag fick så bra balans och känsla helt gratis av honom. Det var min pappa och syster som utbildade honom. Efter det ville man ju ha samma känsla med alla hästar och därför har jag fortsatt träna hästar för att få samma känsla, förklarar Fredrik.
Airborne Performance
Fredriks företag vill hjälpa enskilda och grupper av ryttare, på alla olika nivåer att hitta säkerhet och balans med fritidsridning. Men han vill också förmedla en balans som inte bara är lös tygel och må bra med min häst utan också ge incitament för att testa gränser och utvecklas inom ridningen. Både som fritidsryttare och tävlingsryttare.
Fredriks hjärta klappar lite extra för reining, men det står inget om reining på företagets hemsida, är det medvetet?
–  Ja vi tränar reining också, men vi har en bredare approach än så.
–  Jag vill öppna en dörr till något vidare för jag har märkt att många människor förrövar sig själv eller förnekar sig själv vad de drömmer om. För man har inte plånboken, modet eller stimulansen att göra det man vill. Sedan kanske man glömmer vad man egentligen drömmer om.
–  När jag började för många år sedan var det bara att träna hästen och då fick ryttaren lära sig det hästen kunde rakt av. Och så kan man ju göra. Men jag har lärt mig att människan i ekvationen har specifika behov som jag måste lösa för att få eleven och ryttaren att möta mig från hästryggen.

DAPT
Fredrik berättar hur han gått från att träna hästen till att även ta i beaktande ägarens behov, förmåga och förutsättningar.
–  Jag har döpt det lite pretentiöst till DAPT –  dynamic active progress training. Därför att väldigt många ryttare rider statiskt. Det kan man göra men man slår i taket till vad man kan få hästen att tycka om att göra.
Fredrik menar att man ofta rider med vissa problemskapande egenheter och ger inte hästen vad den behöver i form av balans och energi.
–  Jag vill att det ska finnas en aktivitet och energi för att få liv i ridningen. Jag tror att som tränare är det så lätt att man glömmer människans del i ekvationen och jag har äntligen lärt mig att ta med ägaren och ryttaren i dialogen hela tiden och inte bara fokusera på framsteg hos hästen.
Förutom detta planerar Fredrik att komma igång mer med tävlingsridningen.
Hållbarhet och hälsa
Företaget ska jobba med ledord som hållbarhet, hälsa och prestation och helt ärligt prata om slitage och risker som hör till om man gör fel, eller för mycket eller för lite av en sak, berättar Fredrik.
–  Det är lite för mycket politiskt korrekthet och folk vågar inte riktigt säga som det är. Men jag kommer hellre tvåa och hästen rör sig anatomiskt och aktionsmässigt som jag tränat den och jag vill att den ska gå –  eftersom jag tror att det är hälsosamt och hållbart. Jag vill veta varför min häst har ont nånstans och så vilar jag den där, som vilken idrottsman som helst.
–  Sedan har jag lite tankar på att arbeta med personalgrupper och använda hästen som en gemensam aktivitet som inte nödvändigtvis måste bestå av ridning. Jag håller på att fila på lite sådana idéer.
Vann SM i reining
När Fredrik sedan kom hem till Sverige igen efter sin första amerikaresa var det förstås quarterhästar och reining som gällde. Med den första quarterhästen vann han SM i reining 1996.
–  Det var roligt för det var en egentränad häst, berättar Fredrik.
De hästar han själv har i stallet idag är efter Hollywood Dunit och Smart Chic Olena. Hollywwod Dunit är NRHA Hall of Famehingst med offspring earnings på över sex miljoner dollar. Smart Chic Olena tjänade under sin livstid ihop en ansenlig mängd pengar inom cutting, reining, och reined cow horse. Men det är som sire till avkommor han gjort störst avtryck där avkommor intjänat cirka tolv miljoner dollar inom alla discipliner.
Tips till den som vill utvecklas som ryttare
Fredriks specialiteter när det gäller tävlingssidan är reining och westernriding men han stänger inte några dörrar för andra discipliner.
–  Al Dunnings program som jag har som grund i mitt program är ju väldigt inriktat på cowhorse och stockhorse. Det kan ju hända att jag hittar någon häst som passar för kogrenar också. Jag är öppen för det mesta.
–  Vad är bästa tipset du vill ge till en ryttare som vill utvecklas mer i sin ridning.
–  Du behöver först och främst våga att skaffa dig lite mer häst än vad du trodde. En häst med tre friska gångarter. Se dig i spegeln och bestäm dig för vad du faktiskt vill. När du gjort det, tag nästa beslut om träningsprogram du ska följa och ta ett som har både prestationsmöjlighet och är hälsosamt att följa. Om man hattar hit och dit med olika träningar och tränare är det svårt att ha en kvalitet i träningen och hästarna blir förvirrade. De kan ju inte tänka rationellt som vi utan reagerar bara på allt vi gör. Fel eller rätt, för mycket eller för lite –  de bara reagerar så de har ingen chans om inte vi bestämmer oss.
Airborne performance erbjuder även något de kallar kompaktträning där du kan boka en vecka för dig och din häst. Här kan du få inspiration i samtal och coaching individuellt. Gården har en stor arena, round pen och en fantastisk 1200 meter lång track som ger ovärderlig variation för hästen i all träning.
Operasångaren har bytt det blanka scengolvet mot dammiga ridbanor och utmanande och utvecklande relationer med hästar och människor.
Nu har han hittat hem.

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …