Frida i Frankrike

Frida Lindberg styrde kosan mot Frankrike och fick möjlighet att arbeta på Disneyland Paris, med Buffalo Bill Wild West Show. Det fick henne att inse att det är western som gäller. Nu satsar hon för fullt på tävlinskarriär inom barrel race – i Frankrike.

text: åsa wikberg foto: privata

Genom diverse arbeten i Frankrike fick Frida möjlighet att arbeta på Disneyland Paris och Buffalo Bill Wild West Show. Det gav mersmak för westernridning.

Nu för tiden är det vanligt att man beger sig ut i världen efter skolan. För att resa, utvecklas eller satsa på sin utbildning eller karriär. Inom western sätter många siktet på landet i väster, USA. Frida Lindberg har dock valt en annan väg.

Frida har åkt fram och tillbaka till Frankrike under flera år och jobbat med olika saker från aupair till hopphästar. Genom arbetet med hopphästar fick hon möjlighet till en något annorlunda karriär, på Disneyland i Paris där hon har fick ansvar för hästarna som tillhör en westernshow, Buffalo Bill Wild West Show.

–Det var så otroligt lärorikt att jobba med en show som gick fem dagar i veckan två gånger per dag. Vi hade runt 50 hästar i stallet och varje show har runt 27 hästar som ska vara i form och I ordning för showerna. Jag har alltid gillat och hållit på med hästar på sidan av, men nu visste jag att det var här i westen jag hörde hemma, berättar Frida.

–I Sverige har jag alltid varit på Chappen och älskar att fota alla som rider tävlingarna där. Jag var jätteavundsjuk att dom hade hästar att tävla med och inte jag. Min dröm var att ha häst och rida tävlingar och även då shower var min stora dröm.

För två år sedan tyckte Frida det fick vara slutdrömt och bestämde sig för att åka hem till Sverige igen och få ihop pengar till att resa till USA – den stora drömmen skulle bli verklighet.

–Under sommaren 2014 tog jag två jobb och hittade även en foderhäst, jag blev så himla kär och tänkte att en foderhäst medan jag jobbar kan ju inte skada.

Men den här lilla killen, en welsh cob, ville inte alls blir riden. Han tyckte det var bättre i hagen på semester. Så vi fick gå tillbaka till ruta ett. Vi klickade de första veckorna och jag bara älskade att lära mig av denna lille man.

Fridas stora intresse är barrel race och det blev förstås en av de sakerna hon började träna med den nya hästen.

–Nu hade jag en häst och började satsa på barrel race . Jag tävlade en gång i Sverige och tyckte det gick bra. Sen i augusti samma år så blev han faktiskt min egen häst. Då hade jag ju två val; bo kvar i kalla Sverige eller flytta tillbaka till Frankrike där jag kände mig hemma också.

Frida bestämde sig för att flytta tillbaka till Frankrike där hon återigen hamnade på Disneyland.

–Jag fick jobb som servitris på en 60-tals restaurang där man serverar på rullskridskor och tänkte det skulle passa perfekt. Så jag begav mig och började jobba medan Caramac, som min lilla man heter, fick stanna hemma en månad tills vi hittat stall.

–Jag fick ner honom på senhösten och sedan dess har vi tränat och även tävlat barrel race runt om i Frankrike, berättar Frida som därmed förverkligat en av sina drömmar.

Men arbetet på Buffalo Bill Wild Weest Show har även inspirerat till andra framtidsplaner för Frida och Caramac.

–Vi har även börjat med trick- och stuntridning, för att kunna kunna söka jobb på hästshower här i Frankrike, avslutar Frida.

Om The editors

Se också

Jaton Lord – Kommunikation och kontakt mellan häst och människa

Redan som tonåring lärde sig Jaton Lord träningsmetoder av sin berömde morfar Ray Hunt, pionjären …