Grooming tips

Hej på er,

 Så var det måndag igen. Jag har jobbat hela helgen men även fast jag jobbat så är det skönt med helg. Det känns okej att unna sig lite godis och laga lite extra lyxig mat och kanske kolla på en film. Jag vill alltid vara produktiv och på vardagar får jag ibland dåligt samvete om jag inte är produktiv från det att jag vaknar till att jag somnar men på helger känns det ok att bara släppa allt sånt. Även fast man jobbar, kanske till och med lite extra just då.

Jag tänkte att jag skulle tipsa er lite om hur ni får till den där lilla extra slut touchen så hästarna blir riktigt showfina. Kanske är du en groom som läser, en tävlingsryttare eller kanske bara någon som gillar att alltid ha sina hästar toppfina.

Grenen som vi håller på med, reining, är en bedömningssport och att hästarna är ordentligt upputsade tycker jag är extra viktigt då. Domaren bedömer ju helhetsintrycket och en fin häst är såklart mer i iögonfallande.

Så här kommer mina bästa tips:

  1. S C H A M P O   &   C O N D I T I O N E R

Ja, det här kan ju verkar som en självklar punkt och det är det också. Att schamponera hästen ordentligt är viktigt. Efter schamponering ska en detangler läggas i man och svans men inte för mycket, då kan det se flottigt ut. Flottigt och glansigt är två helt olika saker och vi vill ha glans inte flott.

När du schamponerar din häst så gör det gärna ett par dagar innan tävling. Eftersom det finns ett naturligt fett i pälsen som försvinner efter schamponering  så kan det få hästen att se lite “dassig” ut. Det är även viktigt att vara supernoga med att skölja ur ALLT schampo. Jag brukar spola hästen, schamponera och sen spola av den 2-3 gr till. Tills det slutat löddra helt. Finns det rester kvar så kan det ge hästen klåda.

Vi använder alltid Cowboy Magic på våra hästar, det tycker jag helt klart är det bästa av det jag provat. Dock så gillar jag även Gallops färgschampon. Finns för skimmel, svart och fux och ger en extra lyster och framhäver hästens egna färg!

Brukar även använda Pepispray på tävling. Det är enligt mig den bästa coat conditionern och den luktar helt underbart.

  1. F L U G S K Y D D 

Tävling = sommar, sommar=insekter. Något som jag blir tokig på är när hästarna får insektsbett. Först och främst för att det är hemskt jobbigt för dem (såklart) men även för att det ser så tråkigt ut. Hur mycket du än groomar upp din häst så ser det inte bra ut om den är helt knottrig.

Själv föredrar jag att använda flugtäcken. Det kanske är tråkigt att behöva ha flugtäcke på hästen hela sommaren men jag föredrar det över att spraya giftiga kemikalier dag ut och dag in på hästarna. Men det är smaksak. Vissa har turen att ha hästar som inte blir bitna så mycket och då behöver man ju inget av det förstås!

  1. K O K O S O L J A

Kokosolja är något jag experimenterar mycket med hemma. På mig själv främst men även på min hund men nu har jag tagit kokosoljan till stallet. Och visst gör den nytta där med.

Kokosoljan ger en superfin lyster på hovarna och återfuktar även torra hovar väldigt bra. Det får en fin glans och kan sättas på en stund innan framridning. Se dock till att hästen får stå på gången och torka först för annars fastnar allt smuts på hovarna istället.

  1. F I B E R H A N D U K

Först använde jag bara vanliga handdukar med lite vatten på när jag skulle få bort damm men nu har jag upptäckt fiberhanddukar. Ni vet såna som man torkar med hemma? THE SHIT. Det finns även att köpa från bla HV polo men det fungerar lika bra med vanliga från Ica. För bäst effekt så tar jag även på lite kokosolja på duken. Det blir ett grymt resultat. Det är dock viktigt att tänka på att man är väldigt sparsam när man jobbar med oljor. Prova dig fram till rätt mängd hemma först. För mycket olja =flottig häst och det ville vi ju inte ha. Dessutom är det omöjligt att få bort fett om man inte duschar av hästen. Så prova hemma först!

5. H O N U N G 

Förra året så fick jag en underbar honungskräm. Helt organisk och naturlig, inga konstiga tillsatser . Den använder jag att smörja näsborrar, mungipor och runt ögonen på hästarna innan tävling. Det blir en mer intensiv och iögonfallande look + att den är mjukgörande och bra för hästens “hud”.

När man ska ha produkter i hästens ansikte, nära ögon, mun och näsborrar så tycker jag att det är mycket bättre att använda naturliga produkter såsom honungskräm och kokosolja för att minimera risken att hästen ska få in något farligt i ögonen.

  1. R Y K T S K R A P A

Ryktskrapan får inte tillräckligt med cred. Det känns som att den har försvunnit lite? Jag ser sällan folk använda sig av en ryktskrapa. Den är totalt underskattad tycker jag. Jag använder den i vardagen om hästen har damm som är svår att få bort och på senaste tiden så använder jag den ALLTID på tävling. Viktigt är givetvis att efter varje/vartannat drag knacka ur dammet ur ryktskrapan för annars drar man bara runt det på hästen.

Efter du använt ryktskrapan så ska du kunna dra hästens päls mothårs utan att se något damm, då vet du att du är färdig med den. Ett måste ha i sin groomingbag!

Hoppas att ni får nytta av dessa tips. Ha en underbar måndag! 🙂

/Ellie

INSTAGRAM: elinorae

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …