Senaste nytt
Home » Westernbloggare » Elinora Gillenberg » Hästar och rutiner

Hästar och rutiner

Hej alla!

Ledsen för sen uppdatering. Jag trodde att jag var lite smart så jag tog med mig mitt bärbara internet till Frankrike så att jag skulle kunna blogga därifrån. Tyvärr så fungerade det enbart i Sverige haha.  Men det är ju liksom ett simkort i så jag var övertygad om att det skulle fungera precis som min telefon men tydligen inte… Som ni hör är jag tyvärr ingen teknikbegåvad person.

Vi kom hem för några timmar sen. Varför är det så att hemresan alltid går mycket fortare? Ganska skönt är det iallafall eftersom man är lite mer sliten då än när man åkte. Veckan har gått fort men bra. Det är alltid så extremt givande att vara på en lite större tävling. Det finns så många fina hästar och inspirerande människor. Jag känner alltid att min ridning utvecklas så mycket efter en tävlingsvecka. Även fast jag själv inte tävlat utan bara tränat. Det är svårt att få samma utveckling hemma eftersom man lätt hamnar i sin träningsbubbla. Så efter en tävling har man laddat på med tips och inspiration som man kan ta med sig hem och det är alltid väldigt kul tycker jag!

Något som jag funderat mycket på under denna vecka är hästar och rutiner. För det är ofta två ord som man får höra i samma mening. Man säger ofta att hästar är vanedjur som mår bäst av regelbundna rutiner. Jag håller med till en viss del. Visst är det viktigt med matrutiner och regelbunden träning, det är jag helt hundra med på. Men ibland känns det som att man skapar massa rutiner enbart för att underlätta för sig själv och förbise en del problem som hästen faktiskt har. Det känns som att det är så himla vanligt att alla hästar är så “speciella” hela tiden. Att hästarna måste komma ut enligt ett exakt hagschema för att några av hästarna blir “helt galna” om de inte kommer ut först. Då känner jag bara att, är det inte bättre att man lär hästen att ha tålamod? Att den inte alltid får komma ut först varje dag? Det kanske är jobbigt i början men efter ett tag så lär sig hästen att det inte spelar någon roll hur mycket den sparkar för den får ändå vänta på sin tur. Men istället för att ta tag i problemet så tycker jag att det oftast skapas onödiga rutiner för att undvika det verkliga problemet.

På samma sätt som det ofta finns en rutin för hur man ska fodra i varje stall. Det finns ofta en häst som bestämt måste ha mat först av alla varje gång för annars blir även den “helt galen”… Även där en rutin som vi skapat istället för att ta tag i situationen från början. Om vi istället släpper lite på rutinerna så tror iallafall jag att vi får en mindre stressad häst med större tålamod. Kanske på samma sätt som det är väldigt nyttigt att variera sin träningsmiljö. Rider man enbart i sitt ridhus dag ut och dag in, ja då är det kanske inte så konstigt att hästen inte vill gå fram ute i skogen eller när den kommer till tävling.  Vad tycker ni?

Kram Elinora

INSTAGRAM: elinorae

Om Redaktionen

Se också

Cowgirl dream

Hej! Hoppas allt är bra med Er 😀 Jag är sådär typiskt “tjejig” när det …