Hästens böjning

text: Craig Cameron foto: privat översättning: Nathalie Nance

Nu för tiden hör man mycket om hästens böjning eftersom böjning är ett måste. Utan böjning kan du inte ställa hästen, och om du inte kan böja och ställa hästen, kan du heller inte kontrollera hästens kropp. Jag brukar säga att ”böjning ger din position, positionen ger dig kontroll och kontroll är nyckeln till bra horsemanship”.

En böjbar häst är eftergiven och mjuk och vi vill alla att våra hästar ska vara mjuka, mjuka fysiskt, psykiskt och emotionellt. Ordboken beskriven böjning som ” att kunna böja sig utan att gå sönder, inte vara stel och styv utan smidig, eftergiven och foglig”. Det är exakt så jag vill att min häst ska vara. Genom att vara böjbar kan min häst anpassa sig till de olika rörelser jag ber honom att göra. Därför gör jag övningar med böjning varje gång jag tränar en häst. Jag böjer och ställer hästens huvud till vänster och höger. Det är lättast att lära ut i början med hjälp av en repgrimma eller ett enkelt tränsbett. När du ställer eller böjer en hästs huvud till höger så kan du lätt flytta hans bakdel till vänster. Med andra ord börjar du då få kontroll över hästens motor, det vill säga bakdelen, genom enkel böjning. Det är väldigt viktigt att ha klart för sig. Folk frågar mig ofta när jag känner mig trygg att lämna rundkorallen och rida ut på en ung häst för första gången? Mitt standardsvar är: När jag kan böja hästen. För om jag kan böja hästen så kan jag vända honom och om jag kan vända honom kan jag stanna honom. Till syvende och sist handlar alltsammans om kontroll genom böjning. Det är med det alltsammans börjar.

När jag kommer längre med en häst är det ju faktiskt rakhet jag uppnår, vilket är nyckeln till riktigt bra horsemanship. Och det genom böjning, det låter ju förvirrande, men tänk på det. Om en häst rör sig eller rids sned eller utan att vara rak så kan du uppnå rakhet genom att böja hästen och på så sätt göra honom rak från nacken till svansen. Det är många hästar som är sneda. Ett exempel kan vara en häst som galopperar i höger galopp med huvudet till vänster. Om en häst är van vid böjningsövningar kan ryttaren helt enkelt ta i högertygeln, medan hästens fötter flyttar sig för att böja sitt huvud till höger och på så sätt uppnå den rakhet som alla vill ha. Det är faktiskt så enkelt. Rakhet genom böjning.

Till sist vill jag passa på att påpeka att det klassiska misstaget oavsett vilken disciplin man rider är att överböja hästen i rörelserna. Var uppmärksam på det och använd din hästs böjlighet för att hålla honom rak. Utöva slutligen god horsemanship genom att själv se till att vara mjuk, rak och smidig.

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …