Willy tilldelades Hästsportjournalisternas Pris 2013

Reportaget om vilda mustanger och amerikanska interner som var infört i LuckyRiders decembernummer var uppskattat. Reportaget byggde på författaren Willy Klaesons bok Fängelsehästarna, som utkom i höstas. Nu har författaren tilldelats Hästsportjournalisternas pris för 2013. Motiveringen lyder: ”För en fantastisk skildring av relationen mellan människa och häst i boken Fängelsehästarna.”

-Jag känner mig glad och hedrad över utmärkelsen. Boken handlar ju faktiskt inte om hästsport utan om vilda hästar och utslagna män och den tillit de lyckas bygga. Men hästsportjournalisterna gick utanför sina råmärken för att uppmärksamma boken och det gör det hela ännu roligare, säger Willy Klaeson.

Prissumman är 15.000 kronor.
Willy tillbringade fyra månader i North Nevada Correctional Center utanför Carson City i Nevada där han följde 18 interners arbete med att tämja och träna lika många mustanger med sikte på att göra dem till trygga sadelhästar. Träningsperioden avslutades med en auktion där allmänheten kunde bjuda på sin favorithäst.
-Det var ett fantastiskt äventyr och enormt att få se hur hästar och fångar växte tillsammans. Jag blev god vän med en av internerna, Thomas Smittle, som är comancheindian. Han sa helt enkelt att mustangerna hade räddat hans liv, säger Willy Klaeson.

För Thomas Smittle blev träningen av mustangerna i fängelset början till ett nytt liv. Han frigavs och tränade mustanger i Kalifornien och på Siouxindianernas reservat Pine Ridge i Syd-Dakota. Han arbetar numera för Lifesavers Horse Rescue.

Fängelsehästarna går att köpa i LuckyRiders webbshop.

Foton: Willy Klaeson

CW1
German Lechuga med sina två mustanger War Paint och Donald Trump
CW2
Fängelsehästen Top Flight försöker göra sig av med sadeln
CW3
Thomas Smittle arbetar numera för Lifesavers Horse Rescue.
CW4
Några interner i Carson City-fängelset på sina mustanger

 

 

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 5 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.