Hemma hos All American Cowgirl Chicks

Inför höstens framträdande på Stockholm Horseshow så gjorde LuckyRider ett besök i Weatherford hos All American Cowgirl Chicks ledare och coach Trish Lynn och hennes familj på TL Ranch i Fort Worth, Texas.
Text och foto: Carina Kvist   Intervju: Robert Kvist

[private]


Med den Amerikanska flaggan högt hållen, färgstarka dräkter och brinnande ljusfacklor galopperar All American Cowgirl Chicks fram i full fart in genom Globenarenan på Stockholm Horseshow. Till westerninspirerad musik, sång och en glittrande koreografi framförd av sångerskan och gruppens ledare Trish Lynn och tjejerna själva, bjuder de på en spektakulär show med akrobatik och trickkonster från hästryggen. All American Cowgirl Chicks, trickryttare och rodeokonstnärer från Fort Worth, Texas har för första gången åkt med sina hästar över Atlanten för att gästa Europa och för att bjuda på en oförglömlig show, till förmån för cancerforskningen.
Bakom de avancerade stunts som tjejerna utför från hästryggen ligger många år av hård träning. Inför höstens framträdande på Stockholm Horseshow så gjorde LuckyRider ett besök i Weatherford hos gruppens ledare och coach Trish Lynn och hennes familj på TL Ranch i Fort Worth, Texas.
Trots att det är november så värmer solens strålar och det är torrt i marken. Efter många mil med långa slätter, så  rullar vi in på små och slingriga vägar genom ett böljande landskap ute på landsbygden. Vi undrar om vi har kommit rätt och precis när vi ska fram med vägbeskrivningen, så får vi syn på ett gäng tjejer som galopperar runt på en arena så att dammet yr. Vi stannar till och förstår att vi har kommit till rätt ställe.


Hård träning och tuffa tjejer

Trish och tjejerna välkomnar oss och vi kommer precis under en träning då vi får se halsbrytande trick från hästryggen i full fart. Tjejerna utstrålar en otrolig energi och ser ut att ha kul när de utför sina djärva stunts. Det är en fantastisk show vi får beskåda. Det går snabbt och precis när det ena tricket är utfört så tar nästa cowgirl vid med sin häst.
– Vi tränar flera timmar per dag både från hästryggen och med horsemanship, som är en viktig del för att bygga upp förtroendet mellan häst och ryttare, menar Trish. Det är ett gäng tuffa tjejer som visar upp sitt mod genom att göra svåra akrobatiska konster från hästryggen. Med långsiktig träning och målmedvetenhet så kommer man långt, säger Trish och berättar att gruppen bildades för drygt tio år sedan. All American Cowgirl Chicks är ett team med en historia, en egen stil och de har haft ett fullbokat program med över åttio uppvisningar per år, på olika rodeoarenor runt om i USA under de senaste fem åren. På deras tour runt om på arenorna ingår mellan sexton till tjugo tjejer och minst lika många hästar.
– Oftast kör vi med tre egna trailers samt att några av tjejerna kör sina egna bilar och trailers. Det är mycket som ska med och det blir många mil tillsammans efter vägarna. Vi har alltid med eget foder, speciell utrustning, showdräkter och egen musikanläggning. Den största trailern tar åtta hästar, så det är en stor konvoj när vi åker omkring.
– Det är mycket att hålla reda på och det är viktigt att tjejerna kan behålla sitt fokus på ridningen.
– Min man Donnie är min högra arm, han håller reda på det mesta och hjälper till med hästarna. Donnie kör också en av våra trailers och är duktig på att ge support till både mig och tjejerna, säger Trish med ett varmt leende.


Artist och coach

Trish har lång erfarenhet från underhållningsindustrin, då hon bland annat har arbetat som danslärare och koreograf för tävlingsdansare. Trish är också en etablerad artist och sångerska som har gett ut sju olika album och är på väg att släppa en ny skiva under 2009. På den senaste plattan har hon själv skrivit text och musik.
– Det är otroligt tufft inom underhållningsbranschen. Jag startade min sångkarriär vid 18 års ålder och jag har jobbat hårt för att bli artist. Det är så många som inte vill tro att man ska lyckas och jag har haft många tråkigheter under vägen. Men, jag har alltid klivit upp nästa morgon och känt i mitt hjärta att det är det här som jag vill hålla på med. Mina föräldrar har alltid stöttat mig och jag är oerhört tacksam för deras engagemang.
– Många människor drivs av pengar, men jag har en annan drivkraft. Jag har varit inom underhållningsbranschen så länge och sett så mycket tråkigheter. Det är ett hårt liv.
– För mig är det viktigt att vi alla tror på det vi gör och att vi jobbar mot samma mål. Jag försöker att peppa tjejerna och ge dem självförtroende. Vi lever så nära varandra och det är viktigt att det är en positiv anda i gruppen.
– Men, ibland har man dåliga dagar. Till skillnad från pojkar så kan det vara känslomässiga svängningar hos flickor under vissa perioder.
– Då kan jag känna mig som limmet som håller ihop gruppen, säger Trish med ett skratt. Ibland blir det konkurrens och tjejer tävlar med varandra. Det vill jag hålla borta från gruppen. Jag försöker hålla ihop dem på rätt spår och se till att de fokuserar, för det kan vara farligt att göra dessa trick. Jag ser vilken talang de har och vill att de ska få alla möjligheter att lyckas.


Avancerade stunts

För att lyckas som trickryttare krävs enligt Trish att både häst och ryttare har ett starkt psyke. Man måste vara fokuserad, stark, snabb och smidig. Men det är också oerhört viktigt att man har förmågan att lyssna och lära. Tjejerna är atletiska och det är svåra tricks som de utför i hög fart.
– Det kan vara farligt om ryttarna tappar respekt och blir orädda, då kan de tappa fokus. Det är viktigt att vi har rätt utrustning och att underlaget på arenorna inte är för löst. Vi har provat oss fram genom åren då det gäller utrustning och vi vet vad som är bra och vad som passar oss. Vi tillverkar en del utrustning och gör showkläder i form av chaps, skjortor och dräkter.
– Vi älskar det vi gör och vi vill vara bra förebilder för ungdomar. Vi vill också förklara och understryka för vår publik att inte prova på de tricks som vi gör i våra shower hemma. Det tar lång tid och kräver mycket träning innan man kan ge sig på denna typ av stunts.


Amerikas främsta trickryttare

The Cowgirl Chicks har fått mycket hjälp av Amerikas främsta trickryttare, JW Stocker som i dag är 81 år. JW är känd för sin trickridning i hela USA och har utfört stunts till häst runt om i USA, Kanada och har även turnerat i Europa och Japan.
– JW har varit en fantastisk hjälp för oss i gruppen och utan honom så hade vi inte varit där vi är i dag, säger Trish. Det var flera år sedan jag mötte honom för första gången på en rodeoshow. Jag försökte få kontakt med honom, men han var alltid upptagen och det fanns inte tid. Så en dag för sju år sedan så tog han vår showgrupp till sig. Han har lärt oss oerhört mycket och om hur viktigt det är att lära sig tricksen grundligt.
Hästarna är noga utvalda för varje ryttare och för de olika stunts som ska utföras. Häst och ryttare måste synka ihop och ryttarna måste lyssna på och respektera sina tränare.
– JW är en mästare både på arenorna och som person, men tyvärr så har hans hälsa svikit honom nu vid hans ålder. Vi är väldigt tacksamma och stolta över att vi har fått möjlighet att lära känna honom, säger Trish.


Till förmån för cancerforskningen

All American Cowgirl Chicks föreställningar ges till förmån för cancerforskningen och sedan gruppen startade för drygt tio år sedan, har de samlat ihop ca 500 000 dollar till cancerforskningen.
– Vi har alla någon som vi känner som har drabbats av cancer på ett eller annat sätt och vi vill inte bara stå och titta på. Vi tror på förändringar och vill ge människor hopp genom det vi gör, förklarar Trish.
– Vi möter också många cancerpatienter runt om på sjukhusen och reaktionerna från dem värmer i hjärtat. Om vi kan få någon att känna lite glädje mitt i smärtan, även om det bara är för en kort stund så är det värt både hårt arbete och alla pengar. Till vardags har både Trish och flickorna arbeten. Trish arbetar inom familjens fastighetsbolag och hennes man Donnie är svetsare och bullfighter. Eller rodeoclown, som han helst kallar sig själv ute på rodeoarenorna runt om i USA. På vissa shower har Cowgirl Chicks någon form av gage men oftast ställer tjejerna upp ideéllt mot att få omkostnader och mat.
– Vi försöker hålla kostnaderna nere så mycket som möjligt, menar Trish och berättar vidare att de även tar hand om hästar som på olika sätt har farit illa. De hästar som är med i showgruppen har alla tagits om hand av tjejerna efter att de har blivit övergivna eller misskötta. De har också tagit hand om svårhanterliga hästar men som med tjejernas hjälp nu kan användas i showerna.
– Vi har just nu ett trettiotal hästar på ranchen varav ett par stycken är inackorderingshästar. På ranchen finns också långhornboskap och ett par tjurfäktningstjurar som Trish man Donnie tränar på.


Donnie Smith- Bullfighter of the Year

Donnie har sedan ungdomsåren haft ett stort intresse för rodeo och började sin karriär redan som 14-åring då han ropade kalvar.
– Jag har alltid lockats till rodeoarenorna och jag började tidigt att rida tjurar.
Sedan ett flertal år tillbaka är Donnie en hängiven och skicklig bullfighter. Donnie har arbetat professionellt som bullfighter under drygt femton år och har under åren fått många utmärkelser. Under ett flertal år har Donnie kammat hem titeln ”Bullfighter of the year” och han är den enda som någonsin har vunnit ”Super Bull Tour World Champion Free Style Bullfighter” två gånger! Varje gång en tjur släpps in på arenan har Donnie en uppfattning om att alltid göra sitt yttersta och allt som krävs för att skydda varje cowboy från att fastna och bli hängandes på en tjur, eller bli trampad  på. Donnie har varit med om många olika och farliga händelser och det gäller att ha en förmåga att kunna läsa situationen och att snabbt kunna arbeta sig igenom ett antal oförutsedda händelser. Donnie har en strävan att alltid göra sitt bästa, men visst har han råkat illa ut ibland.
– Ja, jag är en sargad man, skrattar Donnie skämtsamt. Det är klart att man har tagit smällar och att jag har många brutna ben i kroppen, men det har alltid gått bra.
Det är en uppsluppen stämning när vi står och småpratar utanför hagarna. Vi undrar om han inte använder några skydd när han fightas med tjurarna och får till svar att;
– Jag har testat ett slags suspensoar, men det skavde så mycket att det slängde jag, säger Donnie och brister ut i ett stort smile.


Stockholm International Horseshow

Donnie, Trish och tjejerna verkar vara en familj som har en passion för rodeo, en kärlek för djur och som tycker om att bjuda på sig själva. Solen börjar gå ner bakom skogsdungen och familjens tre hundar busar utanför hagarna. Det är bara någon vecka kvar tills de ska åka över atlanten för första gången. Till Sverige och Stockholm Horseshow, som just detta år har USA som partnerland. Det är spännande för tjejerna och de undrar så klart hur det är i Sverige.
– Ta med er varma kläder för det kanske snöar i Stockholm och förresten, ni kan inte använda era hårfönar i Sverige, skämtar min bror Robert. Och flickorna utbrister i ett; Oh no, why?
– Det är en annan elstandard så det fungerar inte. Ni ser hur min syrra ser ut i håret, fortsätter han och skrattar roande åt att mitt hår har tjorvat ihop sig, efter att jag har legat i dammet mitt på arenan under fotograferingen. Till Stockholm Horseshow åker Trish med sju av tjejerna och även några av flickornas föräldrar ska med.
– Vi har också med oss en filmfotograf som håller på med en dokumentärfilm om oss samt fotografen och vår gode vän Randy Ziegler. Donnie stannar hemma och tar hand om djuren.
– Hästarna åker några dagar före oss och de hästar som ska med är Concho, Sonic, och Splash som alla är 8-åriga paintar. Vi tar också med oss Teejay som är en sjuårig Quartervalack, säger Trish. Det börjar bli sent och vi känner att jetlagen börjar ge sig till känna.
– Undrar just om även hästarna kommer att känna av jetlagen, frågar plötsligt brorsan och skrattet är i gång. Efter en trevlig avslutning med middag på kvällen, så önskar vi Cowgirl Chicksen en trevlig resa och lycka till på Stockholm Horseshow. Donnie och en av tjejernas pappa startar upp sina stora truckar och motorljudet mullrar ut i natten. Vi står kvar en stund, helt tysta och följer bilarna med våra blickar och lyssnar till det mullrande motorljudet som försvinner ut över Weatherford.
– Vilken kväll och vilket häftigt gäng!


En oförglömlig show

All American Cowgirl Chicks red rakt in i publikens hjärtan på Stockholm Horseshow och det var en fantastisk show som vi sent kommer att glömma. Vi träffade Trish och tjejerna efter showen och de hade haft ett par både spännande och roliga dagar i Stockholm.
– Vi är så tacksamma och vi är så glada att vi har fått möjlighet att besöka Sverige och Stockholm Horseshow, som är en otrolig tillställning och fin arena. Underlaget har fungerat bra för oss och publiken har varit fantastisk. Vi hade bara någon timmes träningstid innan första föreställningen, men det har gått bra, säger Trish.
– Det var lite kallt när vi landade och en av hästarna har dragit på sig en liten förkylning. Men, vi tror att de har klarat sig från jetlagen, säger tjejerna glatt och fortsätter att skriva autografer.

[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton + 10 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.