Highpoint Performance

På Highpoint Performance Horses har man tränat över 100 AQHA World Champions och fler än 200 Congress Champions. Inte nog med det, de är även kända inom Pro Rodeo Circuit där de tränat och ägt ett flertal topp WPRA barrel horses. En av dem är Slick By Design som innehar snabbaste tiden en hingst någonsin haft på Nationals Finals Rodeo, NFR.

Text: Åsa Wikberg Foto:  Åsa Wikberg och Superlative equine/privata

Highpoint Performance Horses är specialiserade på att träna hästar för all around. Den stora anläggningen i Pilot Point Texas ägs och drivs av Charlie Cole och Jason Martin. Här tränar och tävlar man i flera olika event som western pleasure, trail, western ridning, hoppning, HUS och även barrel racing. Anläggningen har alltid 50-60 hästar i träning och man reser till Florida, Kalifornien, Arizona, Oklahoma och Nevada för att tävla på de största eventen varje år. Man håller även clinics runt om i landet och när tiden räcker till finns domaruppdrag som väntar.

Exotiska djur

Men på Highpoint Performance Horses bor även giraffen Gerald och kamelen Rosie bland ett zoo av en mängd andra exotiska djur.

När LuckyRider kommer på besök går vi först en rundtur bland alla djuren medan vi väntar på ägaren och tränaren Charlie Cole som håller på att avsluta en lektion. Ranchen rymmer ett lyxigt hus, en kontorsbyggnad med förmodligen en av USAs största samlingar av prisbucklor, prisstatyetter och pokaler. Två rum fyllda från golv till tak med bevis på alla framgångar från de största tävlingarna, World shows inom Quarter, paint, NSBA och Rodeo. Överallt där det finns plats på anläggningen verkar det vara antingen ett stall eller en hage. Giraffen Gerald har ett eget stort hus och hage, de stora sköldpaddorna bor i sitt hus med egen gård och andra exotiska djur finns i andra hagar. En stor arena under tak och en utomhus upptar en stor del av anläggningen. Här samsas ryttare av skilda karaktär. Det är hunter och pleasureryttare om var annat. Och i mitten, barreltunnor och barrelryttare som tränar.

dsc_0748

Stor avelsverksamhet

Charlie dyker upp, hälsar och visar oss runt under tiden som han energiskt berättar om verksamheten.

– Vi har i dagsläget åtta hingstar på stället och tar hand om all semin här. Förra året hade vi runt 700 ston som betäcktes av våra hingstar. Vi gör även alla embryotranfers här, så vi gör allting, berättar Charlie när han visar oss vad som ser ut som ett helt vanligt kök i anslutning till kontoren.

– Vi föder själva upp ett litet antal föl, mellan 8-15 föl per år. Men mestadels shippar vi semin över hela landet och över hela världen berättar han vidare.

Anläggningens förmodligen hetaste hingstar just nu är VS Code Red och VS Flatline som båda är flerfaldiga AQHA World champions, Congress champions och NSBA world champions, avslöjar Charlie.

– Sedan har vi Hubba Hubba Huntin som är en riktigt bra all around häst och flera gånger World champion och Congress Champion. Så har jag min barrel stallion, Slick By Design, han är väldigt framgångsrik så honom har vi mycket avel på. Sen är det några fler topphingstar också. Vi håller oss definitivt sysselsatta, berättar Charlie.

Barrel mitt i allt

Det tillhör ovanligheterna att ha både all aroundhästar och barrelhingst på en anläggning och Charlie förklarar hur det kommer sig.

– Du vet, jag har alltid varit intresserad av barrel, det var ett mindre intresse och min hobby i 10-15 år men nu har det utvecklats till en helt egen gren av företaget och vår barrelhingst är verkligen fin. Förra året var han all time leading money earner för hingstar i barrel racing och han vann 130.000 dollar på Nationals Finals Rodeo i december förra året.

– Han gör riktigt bra ifrån sig och han har ungefär 200 ston om år, berättar Charlie stolt.

– Men visst är det så att de flesta här är specialiserade, så vårt ställe är lite galet med alla pleasureryttare, trailryttare och engelska ryttare och sedan barrelryttarna mitt i allt också.

– Men här har vi alltid gjort mycket, vi brukade ha en massa hopphästar och hunters, det har vi inte lika mycket längre men vi har pleasure driving, berättar Charlie.

Charlie och Jason flyttade från Kalifornien till Pilot Point år 2000, de har nu varit aktiva som tränare i 23 år. Alla exotiska djur på gården förklarar han med att han nog förmodligen är ett barn i hjärtat.

– Jag växte upp i en stad men älskade alltid djur. Min syster var den som höll på med hästar, hon var på hästtävlingar och jag var ute och fångade ormar och sköldpaddor. Jag gillar förstås hästar men jag älskar också andra djur och när jag blev framgångsrik nog för att ha råd att ha andra husdjur skaffade jag först fåglar, sedan sköldpaddorna, sedan spann allt utom kontroll efter det, berättar Charlie och skrattar.

953-1445released_meredith

Åker på stora event

Från början var favoritgrenen pleasure.

– Men efter ett par år kom jag in på trail och western ridning. Det var inte så stora grenar då, de var inte speciellt populära. Sedan fick jag in lite engelska hästar och hunters i träning och det var vid den tiden Jason och jag slog ihop våra påsar. Hans bakgrund är hunterhästarna. Vi slog ihop företagen och det började växa därifrån, berättar Charlie och förklarar att han fort blir uttråkad och därför gärna gör många olika saker.

I dagsläget har man cirka 60 hästar i träning åt kunder från hela landet men även från andra länder.

– Vi åker inte på mindre tävlingar utan tar ett stort event i månaden så vårt tävlingsår börjar i Scottsdale sedan Oklahoma City, och Las Vegas i mars. De flesta av våra kunder kommer från andra stater, de rider inte regelbundet här hos oss utan de har hästen i träning här, vi fraktar den till tävlingen och de flyger in för att tävla sin häst. De flesta är på en nivå där de är så pass bra ryttare att de inte behöver rida varje dag.

Tävlingarna man åker till är de stora quartershowerna, Congress och NSBA. Man brukade även tävla mycket paint och har vunnit paint world sex gånger.

–  Men paint höll sin world show så den kolliderade med aqha world vilket var väldigt dumt. Det gjorde att vi måste välja vilken vi åkte på, så vi gjorde oss av med alla våra paintar. Men nu har vi några stycken igen och nästa år kommer vi att åka på Paint world för det kommer att hållas i september 2017. Jag har alltid haft paint som en liten sidogrej att ha kul med, men har aldrig åkt på en massa painttävlingar. Man har inte tid att göra båda fullt ut, förklarar Charlie.

Charlie och Jason har tillsammans tränat fram över 200 World champions. Jason har själv tagit hem 36 stycken och ligger med det i topp bland performanceryttare. Charlie har 15 stycken.

– Han tävlar allt jag tävlar men även hunter hack och hunter under saddle och har vunnit det mesta flera gånger, även hans kunder har vunnit i princip allt som går att vinna.

ca2i0174

Läs mer i LuckyRider nr 7 2016. Prenumerera här: www.luckyrider.se/prenumerera

Om The editors

Se också

Grooming tips

Hej på er,  Så var det måndag igen. Jag har jobbat hela helgen men även fast …

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]