hingst – djävulens påfund

Hej på Er! Hoppas Ni mår super, vårkänslorna som var på ingång snöade bort idag 😉 men de kommer igen! På tal om vårkänslor och alla blommor, bin och bäbisar som är på ingång i djurens värld.

Hur låter ordet hingst för dig?

Jag har ju börjat rida min snart 3 åriga hingst Boon och jag får SÅ mycket tankar, frågor, spekulationer och förutfattade meningar just för att han är hingst.

Boon eller “Whambams Royal Boon” som han egentligen heter har bott hos oss sedan han var ett år. Han köptes från uppfödaren. Tanken var att min käre far skulle ha honom, så det var han som köpte honom. Min yrkesskadade (hovslagare) farsa fick nos på “bland de bästa fötter och ben han sett på quarter i Sverige”. Lite “lättlurad” som han är blev han visad en avkomma efter (det otroligt välstammade) stot som såg ut att ha väldigt goda förutsättningar den med. Fölets pappa har vi känt sedan han var föl, en mycket trevlig och presterande herre. Så hem kom den lille parveln till slut.

Charles (pappas smeknamn) hade planer på att ta upp ridningen och tävlandet igen. Jag kände redan från början att suget inte fanns där konstant som förr, det gick lite i vågor och det funkar inte i längden. Som svar på mina gåtor bekräftade pappa mina tankar och i augusti förra året fick jag ta honom, wohoo!

Så nu står jag här med min första hingst.

Sedan jag var 9 år så har vi haft hingst på gården. Pappas gamla qh-hingst Coco Skunk stod i avel, tävlade och jobbade med kor en hel del. När jag var 15-16 år red jag honom väldigt mycket under ett år. Fantastisk häst! 

Idag har vi en belgare på 180 cm i manken på dryga tonet. Han betäcker och jobbar i allt från enbet till 4-spann. Snällare än en hundvalp! 

Utöver dem så har vi även haft en hel del hingstar som kommit och gått under åren så för mig har det alltid varit helt naturligt.

Men för vissa människor blir det en väldigt stor sak. Jag vet inte om det handlar om okunskap men… Alla hingstar äter inte människor till lunch! Jag vet att vissa hingstar är riktigt otäcka, men det handlar om individer. Hingstar har fått ett jäkla rykte!

Hur fövarar du din hingst?

Boon står i stall på natten och i hage på dagen, han går tillsammans med en ranghög äldre valack.

Hur vågar du rida på honom?

Marken blir antagligen inte hårdare bara för att han är hingst. Sedan handlar det om tillit, precis som på alla andra unghästar.

Ska du ha kvar honom som hingst?

Han är inte ens 3 år. Vi tror han har goda förutsättningar med tanke på hans temperament. Man ska inte kolla på en häst innan de fyllt fyra som min farfar alltid sa, men vi tror även att han kan bli fin. Avel väntar vi med, först ska han visa vad han gå för. Är han hållbar, har han vad som krävs? Det återstår att se. I första hand ska han vara tävlingshäst, klarar han att vara hingst samtidigt och han visar sig vara något att avla på så får han behålla sina juveler.

Hur tänker du kring en hingst?

Vi har alltid hållt det så okomplicerat det går, vi målar inte upp en bild. Man ska ha respekt för en hingst! Man måste vara tydlig, ärlig och rättvis- på en högre dimension än normalt med sto/valack. Är det jobb så är det jobb, i hagen får han vara hingst.

En hingst får inte vistas i alla anläggningar, vad säger du om det?

Vad ska jag säga – vem är jag att döma? Vissa hingstar hade inte jag heller velat ha på min gård. Många hingstar vill hävda sig som yngre men blir coola som äldre. Det är helt individanpassat. Sedan kan jag (som äger en pissmärr) förstå att det kan bli jobbigt för den sakens skull. Om stona brunstar så fort de hör ordet hingst. Det behöver ju inte bero på just hingsten, det kan lika väl vara de övriga hästarna på anläggningen som inte fixar det.

Avslutningsvis då. En hingst är en hingst- många naturliga drifter lockar. De ska uppfostras väl. I många länder är hingstarna guldkornen, ston är till för att avlas på, valacker för turridning. “En riktigt bra hingst, blir din bästa häst”.

Själv tar vi en dag i taget. Jag jobbar med min HÄST Boon och han är helt fantastisk. Vi ska antagligen dela hela livet ihop så vad som blir bäst (hingst eller valack) kan vi lista ut imorn, eller om 10 år eller så kanske vi inte ens har bestämt oss till den dagen någon av oss checkar ut. Det kanske blir mina kunskaper som brister i slutändan, vem vet? Tills dess njuter vi av livet och att vi får spendera dagarna tillsammans!

instagram: rosieellinor 

Whambams Royal Boon & jag en ljummen sommarkväll

 

Om Rosie Blomquist

Rosie Blomquist är en 25-årig tjej från Skaraborg som främst tävlar timed events; barrel race, team penning och team sorting. Hon driver Rosie B Barrelhorses och är sambo med Filip, som delar intresset för hästar och hundar.

Se också

Stoägare – Information inför Avelssäsongen

Våren är snart här och en ny avelssäsong stundar. Nya drömmar om föl väcks över …