Horsemanship från grunden: ledarskapsövningar (del 3)

LR 3/2008
Text: Sven Forsström  Foto: Inger Lantz

[private]

När du har kommit överens med en häst om att det är du och inte den som är ranghög, är det dags att befästa och vidareutveckla ledarskapet. Det räcker inte med att ”bara” vara ranghög, ledarskapet har fler beståndsdelar än dominans. Den etablerade rangordningen gäller bara så länge du uppträder som hästen förväntar sig att en ledare ska uppträda.
För hästen är rangordningen föränderlig eller dynamisk och också beroende av situationen. Det är förklaringen till att ledarskapet måste befästas många gånger och utvecklas till att gälla oberoende av situation. Det är inte detsamma som att du som ledare måste gå omkring och hota eller dominera hästen hela tiden.
Den här artikeln ska vi ägna åt det kanske allra mest effektiva sättet att förstärka och utvidga ledarskapet gentemot en häst, nämligen ledövningar.


Varför ledövningar?

Många hästmänniskor betraktar ledövningar som slöseri med tid och ser detta med att leda en häst som en ren transportsträcka. Ett resultat av det är att ledövningar förmodligen är bland det mest underskattade övningar man kan göra med en häst. Själv tycker jag det är konstigt att det är på det sättet – en ledares uppgift är ju faktiskt att leda. I träning och utbildning av hundar lägger man sedan åratal tillbaka massor av tid på koppelträning, det är grunden för all lydnadsträning. Min uppfattning är att ledövningar är minst lika viktiga, när man grundutbildar hästar.
Parallellt med att jag skriver den här artikelserien arbetar jag med att försöka översätta en NH-klassiker – True Unity av Tom Dorrance – till svenska. Det är fascinerande. På ett ställe skriver han: Om man skaffar en häst och inte bryr sig om att lägga grunden, då kommer ingenting alls att fungera.
Med hjälp av ledövningar utförda på rätt sätt kan du inte bara flytta hästens bak- och framdel i stort sett efter behag, utan också ge hästen din uppmärksamhet och kräva motsvarande uppmärksamhet från hästen, kräva att hästen respekterar ditt personliga utrymme och dessutom utföra korrigeringar i den mån det behövs.


Hur leder man en häst?

Enligt min uppfattning ska en häst ledas med slakt ledrep. Jag vill ha hästens huvud nära min axel, men den får inte gå framför min höft med sin bog. Däremot vill jag inte ha hästen alltför långt bakom mig. Det finns två olika anledningar till det: om hästen kommer för långt bakom mig förlorar jag möjligheten att driva den framåt och om hästen inte vill komma närmare mig än ungefär två meter kan det betyda att hästen antingen är rädd för mig eller att jag har dominerat den för mycket. Jag vill alltid kunna driva hästen framåt och om hästen är rädd för mig eller jag har överdominerat den har jag i mina egna ögon begått en dödssynd.
Hästen får alltså inte gå förbi min höft med sin bog. Den ska genast stanna när jag stannar och öka tempot om jag gör det. Och den får framför allt inte trycka undan mig med bogen.


Att leda iväg hästen

Ledövningar är inte bara de mest effektiva övningar man kan göra, utan också enkla och okomplicerade. Om inte vi människor krånglar till det i onödan kan nio hästar av tio lära sig att ledas på rätt sätt inom några minuter. Det som avgör resultatet är ditt kroppsspråk.
Ställ dig vid hästens huvud eller hals. Du ska vara vänd framåt och din höft ska vara framför hästens bog. Håll ledrepet med den hand, som är närmast hästen. Av säkerhetsskäl bör du fatta ledrepet uppifrån, med lillfingret närmast hästen: Hur man fattar repet har större betydelse än många tror, så nonchalera inte det! Repet är ingen bogserlina, bara ett rättesnöre, så det ska hänga slakt. En annan anledning till att repet ska vara slakt är att det minskar risken att hästen ska känna sig trängd eller instängd. Titta åt det håll du vill gå (inte på hästen), visa vägen med lyft rephand och gå framåt.


Vad gör jag om…

… hästen inte vill gå framåt med mig?
Om hästen är frisk beror det antingen på att hästen protesterar mot dig som ledare (du måste kunna flytta hästen för att bli ranghög), eller också har du troligen tittat hästen i ögonen just när du började gå framåt. Åtgärderna är självklara.


Vad gör jag om…

… hästen inte stannar när jag stannar, utan knuffar undan mig med bogen?
Det är hästens sätt att tala om för dig att den uppfattar sig själv som ranghög och ledare och inte dig. Korrigera i första hand med vändningar och i andra hand genom att simulera hot om spark med armbågarna. Båda alternativen är beskrivna nedan.


Vad gör jag om…

…hästen rusar framåt och försöker dra omkull mig?
Om hästen gör så kan det vara ett annat sätt för den att försöka få dig att förstå att den fortfarande ser sig själv (och inte dig) som ranghög och ledare. En annan orsak kan vara att hästen är rädd.
Om du har ett vanligt grimskaft finns det inget du kan göra utom att släppa grimskaftet. Om du befinner dig i en sådan situation, släpp grimskaftet. Det är tråkigt om hästen skadar sig, men ännu värre om du själv blir skadad.
Har du ett ledrep kan du släppa ut repet så långt som möjligt, samtidigt som du tar ett eller ett par steg åt sidan. Det finns ingen människa i världen, som kan hålla en häst som går rakt framåt eller bakåt, men en häst är inte på långa vägar lika stark i sidled.
Om man står i en position vid sidan av hästen finns en reell chans att man orkar hålla den. Lyckas du med det kommer hästen att springa runt dig på en volt istället för att dra omkull dig och slita sig. Då har du situationen under kontroll, för hästen kommer förr eller senare att stanna. Det enda du behöver tänka på är att inte låta hästen använda sin styrka rakt framåt eller bakåt.


Vändningar

Vändningar utförda på rätt sätt är oslagbart effektiva som ledarskapsövningar. Det finns tre olika. Den enklaste är att du går rakt fram, vänder från hästen på klacken mitt i steget (OBS: vänd på klacken, inte på en liten volt!) och går tillbaka samma väg du kom. Du kan förstärka effekten genom att titta på hästens bakdel i samband med att du vänder. När du vänder på det sättet tvingar du hästen att flytta undan bakdelen, den kan inte följa med dig i vändningen om den inte gör det.
Den andra typen av vändning innebär att du flyttar hästens framdel, vilket också är en ren dominanshandling. Gå rakt framåt, lyft rephanden och visa vägen framför hästens huvud (om du har hästen på din högra sida, lyft höger hand, se åt höger och gå åt höger). För att kunna följa dig måste hästen flytta undan sin framdel.
Tredje sortens vändning är den enda, som inte är helt okomplicerad. Den innebär att du flyttar både hästens bak- och framdel och byter ledsida. Gå rakt fram, vänd mot hästen (inte från den) i steget, ta ett stort steg bakåt så att hästen får det utrymme den behöver, byt rephand och gå tillbaka samma väg du kom. Det stora steget bakåt är viktigt, som tvåbent människa behöver du bara ett par decimeter för att kunna vända din kropp, men hästen har fyra ben och behöver mycket större plats.
Om hästen inte får det utrymme den behöver blir det omöjligt för den att följa med dig i vändningen utan att knuffa till dig med huvudet eller bogen.


Korrigering med armbågarna

Det finns en del hästar, som hela tiden vill gå förbi den människa som leder dem, eller trycka undan oss med bogen. Vändningarna är det mjukaste sättet att korrigera sådana tendenser hos hästen. Räcker det inte med några vändningar finns en något tuffare korrigeringsvariant att ta till.
Om hästen går förbi dig eller trycker till dig med bogen, gör först en vändning så att hästen kommer bakom dig igen. Ta sedan ett eller ett par snabba steg framåt, så att du befinner dig tydligt framför hästen, den kan inte se vad du gör om du är för nära. Simulera hot om spark med armbågarna, samtidigt som du sträcker på ryggen och gör dig större. Du behöver inte ”flaxa” med armbågarna, som ganska många människor gärna vill göra i början, det blir tydligare för hästen om du bara hotar med armbågarna rakt bakåt. Hästen kommer nästan alltid att tvärstanna, höja huvudet och kanske ta ett steg bakåt.    
I nästa artikel kommer vi att gå igenom ytterligare ett antal ledarskapsövningar. Då kommer det att handla om övningar med ledrepet.

[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.