Horsemanship från grunden: ledarskapsövningar med ledrep (del 4)

LR 4/2008
Text: Sven Forsström
Foto: Inger Lantz

[private]

En mycket stor del av markarbetet med en häst går ut på ledarskapsövningar. De mest grundläggande och förmodligen mest underskattade, ledövningar, gick vi igenom i föregående artikel.
Utöver ledövningarna finns ett stort antal övningar att göra med hjälp av ett ledrep. Det enda du behöver förutom grimma och rep är en öppen och någorlunda jämn yta att hålla till på. För min del använder jag alltid repgrimma, eftersom det är ett mycket mer effektivt arbetsredskap än en vanlig grimma, men naturligtvis kan du använda den typ av grimma du själv föredrar.


Ledrep eller grimskaft

Frågan om ledrep kontra vanligt grimskaft är mycket viktigare. Ett ledrep bör vara omkring fyra och en halv meter långt, gjort av en lina med tyngd i, samt försett med en lätt karbinhake av god kvalitet. Repets längd ger mycket bättre kontroll över hästen och man arbetar med rätt avstånd till hästen.
Hästarnas motsvarighet till människans personliga avstånd är mellan ungefär två och fyra och en halv meter, och det är det lämpligaste avståndet för många ledarskapsövningar på marken. Repets tyngd är viktig, det är mycket lättare att ge en tydlig eftergift med ett tungt rep, bomullsrep är alldeles för lätta. Karbinhake eller inte är en smaksak, själv föredrar jag en lätt hake, med en tung hake är det lätt gjort att man slår hästen på ganascherna om man skakar repet. Några föredrar rep utan hake, men rep utan karbinhake blir oftast mer eller mindre permanent knutet i grimman, vilket i mitt tycke begränsar repets användning.
Säkerheten är slutligen avsevärt bättre med ett ledrep än med ett vanligt grimskaft. Med ett ledrep i handen finns en chans att hålla en häst, som blir skrämd, med ett grimskaft är du chanslös.


Flytta hästen bakåt med repet

Att flytta hästen bakåt eller rygga den är en kraftig dominanshandling, särskilt i början. Det finns flera olika sätt att flytta hästen bakåt med hjälp av ledrepet. Att skaka repet är kanske det mest mångsidiga och användbara, därför att det är det enda sättet där du inte är beroende av position i förhållande till hästen. Under förutsättning att du har tränat in kommandot kan du kan stå snett bakom, eller till och med rakt bakom hästen, skaka repet och få hästen att gå bakåt. En situation, där det är användbart, säkert och bra, är urlastning ur transport. Med de flesta andra varianter behöver du stå framför hästen.
Börja med att stå rakt framför hästen när du tränar in skakning i repet som kommando. Det är inte ovanligt att hästen försöker tränga sig förbi dig. Det kan finnas två orsaker till att en häst gör så. Antingen är ni inte överens om rangordning och ledarskap eller också förstår hästen inte vad du menar. I det första fallet kan du välja mellan att gå tillbaka till att flytta hästen bakåt med handen eller stänga vägen för hästen och öka trycket. I det andra fallet måste du hitta ett sätt att uttrycka dig så att hästen förstår vad du menar. Skaka repet åt sidan. Börja med en lätt skakning, öka kraften om hästen inte går bakåt. Om hästen ändå inte går bakåt, prova med att skaka kraftig vertikalt (uppåt-nedåt). Det viktigaste är eftergiften Så snart hästen gör första ansats till att ta ett steg bakåt, sluta skaka omedelbart. Eftergiften ska vara total. Om du har problem med timingen är det bättre att ge eftergiften för tidigt än för sent.
När hästen går bakåt för en lätt skakning i repet om du står framför den är det dags att göra samma sak från andra positioner.  Stå snett framför hästen, vid sidan av den (båda sidorna, fast en sida i taget, förstås), snett bakom och slutligen bakom hästen. Du kan också sitta på en pall eller till och med sitta eller ligga på marken och skicka hästen bakåt med en skakning i repet (gör ej detta innan du är riktigt säker med hästen). Det finns människor, som inte inser värdet av att kunna göra det, men jag har befunnit mig i situationer, där jag har haft nytta av det.
Anta att du råkar ut för en ofrivillig avsittning (ramlar av hästen) och stukar en fot eller bryter ett ben. Om hästen inte skadar sig och ni har en bra relation stannar den kvar hos dig, vilket är positivt. Om hästen ser dig som en skadad flockmedlem är det ett naturligt beteende för den att försöka driva dig upp i stående ställning. Det vill du inte, därför att hästens metod att göra det är att använda tänder eller hovar. Då kan du undvika mycket smärta genom att kunna ligga på marken och skicka hästen ifrån dig.
Faktum är att jag personligen har upplevt det en gång, när jag efter en svår omkullridning vaknade ur medvetslöshet av att min gamle trotjänare Calypso försökte väcka mig. Och uppenbarligen lyckades med det.
Målsättningen med att träna skakning i repet är att hästen i slutänden ska ta ett eller flera steg bakåt bara du vickar repet lite fram och tillbaka åt sidan, alltså gå bakåt för minsta möjliga tryck från repet. Har du nått dit kan du förmodligen också rygga hästen genom att bara vinka med din tomma hand framför bogen på den. Halvt medvetslös efter den omkullridning jag nämnde nyss var det så jag kunde skicka Calypso bakåt, när jag vaknade av att han försökte driva upp mig genom att bita i min jacka.
Det händer med ett fåtal problemhästar att jag inte kan rygga hästen med skakning i repet utan att ta i för hårt i mitt eget tycke. Eftersom jag inte gillar att ta i hårt mot hästar provar jag i sådana situationer någon annan variant. Ett sätt är att ta en halvmeter av repet mellan händerna, lyfta händer och rep framför hästens huvud och föra ihop och isär händerna några gånger. Det skapar en effektiv barriär mellan mig och hästen och ger ungefär samma effekt, som när man ”skvätter vatten” med fingrarna mot hästens ögon.


Vändning med repet

En värdefull övning med repet innebär att man flyttar både fram- och bakdel på hästen, som dessutom måste böja sig åt båda hållen under övningen. Stå vid hästens sida, lägg repet på andra sidan av hästen, håll kvar repet vid bogen med ena handen och för det försiktigt över korset och ner till hasorna med den andra. Släpp repet vid bogen och gå långsamt bakåt. Hästen kommer först att försöka följa dig, därefter att ge efter för trycket från repet och vända ifrån dig.
Den här övningen är ganska avancerad och några saker är viktiga att tänka på:
1. En häst, som inte är tränad att tolerera repet runt hasorna kan bli rädd och gripas av panik. Gör inte övningen utan att träna ordentligt, så att du vet att hästen klarar repet runt hasorna utan att bli rädd. Jag har sett det hända och tro mig, det är inte roligt!
2. Håll kvar repet vid bogen ända tills du börjar gå bakåt, det ger dig mycket bättre kontroll över hästen.
3. Kom ihåg att gå bakåt, stå inte kvar och dra i repet. Det är en säkerhetsfråga, går du bakåt kommer du utom räckhåll för hästens bakhovar och dessutom ger du hästen det utrymme den behöver för att kunna vända utan att knuffa till dig.
4. Kom också ihåg att göra övningen lika ofta åt båda hållen.


Ground tie

Ground tie är en övning, som innebär att du tränar hästen att stå stilla, när du lägget repet på marken. Om du har tränat in det ordentligt har du ett kommando med vars hjälp du kan ”parkera” din häst en stund genom att lägga repet eller tygeln på marken. En del hästar lär sig kommandot på ett par minuter, med andra kan man behöva traggla en hel del. Jag tror att den avgörande faktorn är om hästen känner sig trygg eller inte, hästar som har lätt att bli rädda och/eller inte har förtroende för sin ledare kan behöva längre tid på sig.
Stå vi hästens bog. Släpp repet på marken. Stå kvar och kräv att hästen ska stå stilla. Efter hand tar du några steg bakåt. Slutmålet är att du ska kunna gå runt hela hästen eller till och med utom synhåll en kort stund och veta att hästen står kvar.


Cirkelövningar

Cirkelövningar med ledrep är ledarskapsövningar, inte detsamma som fysisk träning i form av linlöpning. För linlöpning bör man använda ett längre rep eller en linlöpningslina, eftersom alltför mycket löpning på liten volt sliter på hästens ben.
Stå vid sidan av hästen. Skicka ut hästen på voltspåret genom att svinga repet med överhandssvingar (trycket mot hästen ska komma uppifrån, ej underifrån).
Rikta svingarna mot bogen, halsen eller huvudet. Svingar mot bogen ger det mildaste trycket mot hästen, mot halsen blir trycket kraftigare och svingar mot huvudet innebär ett hot om våld. Börja med det mildaste trycket och öka bara om hästen står emot. Tänk på att om du svingar mot hästens bakdel, så innebär det att du ber hästen flytta undan bakdelen. Om den då vänder bakdelen utåt och ställer sig vänd mot dig har den ju bara gjort vad du bad den om. Om du svingar mot framdelen ber du hästen flytta undan den delen av kroppen. Den kan inte göra som du ber den utan att bakdelen följer med.
När hästen går på spåret kan du öka tempot genom att svinga kraftigare med repet eller använda rösten om du tränar in ett röstkommando. Sänker tempot gör du genom att sluta driva eller skaka horisontellt i repet. Stoppa hästen kan du göra på flera olika sätt. Om du har tränat hästen att gå bakåt för en skakning i repet kan du använda den signalen. En annan variant är att ta ett steg framåt, höja ena handen och stänga vägen för hästen.
I enstaka fall kan en häst de allra första gångerna i cirkelövning med rep bli rädd eller upphetsad, alternativt har du inte tränat skakning med repet tillräckligt mycket. Då kan man få stopp på hästen genom att dra kraftigt i repet, så att hästen kommer ur balans.

[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

20 − fyra =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.