Horsemanship från grunden: one rein stop

NR 1/2009
Text: Sven Forsström  Foto: Inger Lantz

[private]


En av de saker, som ryttare ofta är rädda för, är att inte kunna få stopp på hästen. Jag har själv varit i sådana situationer flera gånger och kommer särskilt ihåg en gång för många år sedan.  Jag satt på en vältränad holländsk hopphäst, som drog iväg med mig på ett stort fält utanför Vimmerby. Den resan glömmer jag aldrig, även om jag lyckades hålla mig kvar på hästryggen och det inte hände någon olycka.
De flesta ryttare – på den tiden även jag – försöker i det läget att få stopp på hästen genom att dra så hårt som möjligt i båda tyglarna, ungefär som man kunde se ryttare göra i gamla cowboyfilmer. Tråkigt nog är det inget bra sätt att hantera situationen. För det första är hästen alltid mycket starkare än vilken människa som helst, för det andra gör det hårda tygeltaget ont i hästens mun. Om hästen springer därför att den är rädd orsakar smärtan att den blir ännu mer rädd och försöker springa ännu fortare. Tala om ond cirkel och om att motarbeta sig själv.


Ledarskap innebär kontroll över hästens hovar

Att inte kunna få hästen att stanna är i grunden en ledarskapsfråga, därför att med ett bra ledarskap kan man alltid behålla kontrollen över hur hästen rör sina ben och hovar – en häst kan ju inte flytta sig utan att röra på hovarna.
I tidigare artiklar i serien har jag flera gånger betonat att ledarskapet bestäms av vem som kan flytta den andra individen. Principen är att den som flyttar den andra blir ranghög och ledare, medan den som låter sig flyttas blir ranglåg och undergiven.
Det betyder att om du inte kan flytta hästen kan du inte bli ledare för den. Eller uttryckt på ett annat sätt: du måste kunna få hästen att flytta sig för att kunna bli ledare för den.
Men principen gäller också åt andra hållet, du måste kunna få hästen att inte flytta sig (= inte flytta sina hovar).
Med hjälp av one rein stop får man kontroll över hästens bakben och -hovar.


Grundläggande teknik

Anledningen till att så många ryttare är oroade över att inte kunna kontrollera hästen är att de inte känner till det mest effektiva sättet att få stopp på en häst, one rein stop. Det är en grundläggande teknik för att ta kontroll över hästen, med vars hjälp du kan kontrollera hästen i de flesta situationer under sadel. Om man lär sin häst one rein stop ordentligt har man en nödbroms. Den fungerar på alla hästar, i alla tempon och i alla gångarter. Men du är tvungen att träna in den ordentligt i förväg, försöker du göra ett one rein stop utan att förbereda hästen genom träning kan du få stora problem, i bästa fall går hästen ”bara” omkull och du ramlar av utan att få hästen över dig.
Det finns många exempel på situationer man kan hantera med hjälp av one rein stop. Den första och förmodligen en av de vanligaste är när hästen inte vill stå stilla utan dansar runt eller går iväg när du ska sitta upp. Det är kanske inte så farligt, men inte heller särskilt önskvärt. Det problemet kan du lösa med one rein stop. En annan situation är om hästen börjar trava, när du vill att den bara ska skritta. Använd one rein stop. Eller om hästen stegrar, bockar eller rusar iväg med dig. Använd one rein stop.
One rein stop, entygelstopp eller ”kyssa stigbygeln”, som vissa ryttare säger, innebär att man lösgör hästens bakdel. Tekniken innebär en kombination av två eller ibland tre rörelser, som tillsammans så att säga ”lägger ur växeln” på hästen. De första två rörelserna är att hästen böjer halsen och viker huvudet åt sidan och nedåt. När hästen böjer halsen tillräckligt mycket kan den inte utnyttja sina muskler och förlorar kraften i bakbenen. När den sänker huvudet sker en omkoppling i det autonoma nervsystemet och hästen blir lugnare. Om du har tränat in one rein stop rätt räcker det med att böja hästens hals åt sidan, men i krissituationer finns även den tredje rörelsen att ta till, även om jag försöker att inte använda den i onödan. Man kan tvinga hästen att korsa bakbenen genom att lägga till skänkeln och flytta bakdelen åt sidan. Hästen är ett bakbensdrivet djur (har du hört det uttrycket förut?). När den träder med ena bakbenet in under kroppen och framför det andra bakbenet kan den inte sparka. Den kan inte stegra, bocka eller slå bakut heller. Och den kan inte rusa iväg med dig. Den har bara ett alternativ kvar: att ta ut steget så att bakbenen inte längre är korsade. Då övertar du kontrollen och hästen vet om det. Det allra viktigaste med detta är att hästen vet att växeln inte ligger i. One rein stop är ett av de mest underskattade verktygen inom ridningens värld. Det behöver tränas in på hästen på flera olika nivåer med början på marken, inte uppsutten i galopp. Att lära en häst one rein stop är inte så svårt, så egentligen är det lite konstigt att så många ryttare inte känner till tekniken.


Börja på marken

Börja träna one rein stop på marken. Du kan använda en vanlig grimma och ett vanligt grimskaft om du vill, men repgrimma och ledrep är effektivare. Böj hästens huvud åt sidan och nedåt åt båda hållen. I början kommer hästen troligen att flytta sina bakben för att slippa böja så mycket som du begär, så ta det försiktigt. Det är inte alltid något fel att hästen flyttar och korsar bakbenen, därför att när den gör det kan den inte bocka, stegra eller rusa iväg. Men för min del har jag ändå målsättningen att hästen ska kunna stå stilla med sina bakben i trettio sekunder när du böjer halsen minst nittio grader åt vilket håll som helst. Det finns två skäl till att du ska be hästen sänka huvudet samtidigt som den böjer halsen. Dels blir den lösgörande effekten på bakdelen kraftigare, dels blir hästen lugnare när den sänker huvudet. Förklaringen till att hästen blir lugnare är den omkoppling, som sker inom det autonoma nervsystemet, när hästen sänker sitt huvud under mankhöjd.


I sadeln

När du utan motstånd från hästen kan böja huvudet nittio grader eller mer gör du samma sak i uppsutten halt. Använd repgrimma eller ett träns med bett utan skänklar. Rider du normalt med ett pelhambett eller något annat bett med skänklar, sätt en repgrimma utanpå tränset och använd den. Om du tar ett för hårt tygeltag med ett skarpt bett kommer du att göra illa hästen i munnen. Korta tygeln på ena sidan och böj hästens huvud åt sidan med ett tygeltag. Om du inte kortar tygeln är det för många ryttare svårt att undvika att ta tygeltaget långt ut åt sidan, för långt bakåt eller till och med över hästens hals framför sig. Gör inte så, det är en säkerhetsfråga. I alla tre fallen ändrar du din egen tyngdpunkt och balans, vilket kan vara riskabelt innan hästen har lärt sig övningen ordentligt. Om hästen av någon anledning blir rädd eller protesterar hamnar du lätt på marken. Korta tygeln och ta stöd med tygelhanden mot ditt eget lår. Håll den kvar där tills hästen står stilla. Om du gör så undviker du att dra dig själv ur balans.
Det är också viktigt att tänka på att inte trycka din skänkel mot hästen i onödan. Det du begär är att hästen ska ge efter för tygeltaget. Om du samtidigt trycker ditt ben mot hästen kan den uppfatta det som att du vill att den ska ge efter för skänkeln och flytta sig åt sidan. Eftersom du vill att hästen ska stå stilla innebär det motstridiga signaler och hästen blir lätt förvirrad. Underskatta inte det problemet, för väldigt många ryttare är det lätt att ta stöd mot hästen med skänklarna utan att man egentligen tänker på det eller ens är medveten om det. Om du tar stöd mot hästen med skänkeln flyttas också din viktfördelning på hästen, vilket innebär ytterligare en motstridig signal.
Jag är medveten om att det finns andra tränare, som rekommenderar att man aktivt ska tvinga hästen att korsa bakbenen genom att använda skänkeln. För min del använder jag den tekniken bara i undantagsfall och i krissituationer, därför att jag anser att det är onödigt att ta till tvångsmetoder mot hästen om det räcker med att be den göra något mjukt och vänligt.
Uppsutten halt är det viktigaste träningsmomentet. Upprepa därför övningen många gånger åt båda hållen – ju fler desto bättre, trettio gånger åt vardera hållet är inte i överkant – till dess hästen böjer halsen och sänker sitt huvud helt utan motstånd varje gång du ber den om det.
När övningen är helt befäst i halt, gå vidare och gör samma sak i skritt. Även i skritt bör du undvika att använda ett bett med skänklar i träningen. Använd repgrimma eller ett vanligt tränsbett utan skänklar i början också under övningarna i skritt. För min egen del föredrar jag raka oledade bett, eftersom jag anser att de är skonsammare mot hästens mun än ett ledat bett, oavsett om det är två- eller tredelat. Men det viktiga i det här sammanhanget är att bettet har vanliga ringar och inte någon form av skänklar.
En detalj, som du behöver tänka på, är att ju fortare hästen rör sig, desto mindre böjning av halsen behövs för att lösgöra bakdelen. Upprepa övningen många gånger även i skritt innan du går vidare till trav, galopp eller någon annan gångart, exempelvis tölt. Försök att tänka på att bara begära den böjning av halsen som behövs för att hästen ska stanna.
Var försiktig när du börjar träna one rein stop i någon av de snabbare gångarterna. Om du kräver för stor böjning av hästens hals kan den gå omkull.
One rein stop är inte svårt att träna in. Det gäller bara att få hästen att förstå och acceptera att göra som du vill. Om du inte kan få hästen att böja huvudet eller att stå stilla med bakbenen kan det bero på flera olika saker. Hästen kan ha ont någonstans, du kräver för mycket eller har för bråttom är några exempel. En annan orsak kan vara ledarskapsproblem: hästen accepterar inte dig som sin ledare utan tycker att den kan göra som den själv vill. Eventuella protester från hästen speglar oftast anledningen. Om hästen inte står stilla med sina bakben beror det förmodligen på ungefär samma saker: att du kräver lite för mycket, tar i lite för hårt, inte är tydlig nog eller inte ger hästen tillräckligt med tid. Stegringstendenser eller huvudskakningar pekar mot att det gör ont någonstans på eller i hästen. En del hästar lär sig övningen på ett par timmar, för andra kan det ta ett par veckor. När du väl har tränat in one rein stop med din häst har du en oslagbar nödbroms, som fungerar i alla lägen.
Men du måste träna i förväg. När du sitter på en rädd häst, som har dragit iväg med dig, ja, då är det för sent att börja träna.


En rolig variant med en häst i vagn

På en häst som är spänd för vagn kan man inte använda one rein stop på samma sätt. Anledningen är naturligtvis att det är fysiskt omöjligt för hästen att böja sig – vagnens skaklar hindrar den. Men man kan träna in en variant, som ibland fungerar utmärkt. Lundås Emelie är Sveriges vinstrikaste sto genom tiderna inom kallblodstravet. Hon kan bli stressad och het ibland och hennes tränare Håkan Åslund har tränat in en variant av one rein stop med henne. Han har lärt henne att stanna för en höjd arm. Om Emelie blir het och rusar iväg för fort lyfter Håkan bara ena armen. Det har krävt en del träning och tagit lite tid, men Emelie stannar för den signalen.
[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.