Hovsprickor

Hästen Sam har under en längre tid lidit av en irriterande hovspricka. Hovslagaren Emil Karlsson från Tidaholm tillkallades för att se om den gick att göra något åt.

LR 6/2009
Text och foto: Anna M Lönedal

[private]


Hovsprickor är ett inte alltför ovanligt fenomen som en hästägare kan råka ut för. Men varför uppkommer de och vad kan man göra åt problemet?
Sam har under en längre tid haft en genomlöpande spricka i sin vänstra bakhov. Trots att den i perioder har sett ganska otäck ut har den inte orsakat honom någon hälta eller märkbar smärta.
– Den här sprickan är inte genomgående. Det vill säga att den sitter i hornskiktet och går inte in på djupet och orsakar blödning eller infektion, säger Emil Karlsson.
Om sprickan hade varit genomgående hade Sam behövt åka in till hästkliniken för att få veterinärvård. I det här fallet bedömde Emil att en enklare behandling kunde påbörjas på hemmaplan.
– Man bör dock alltid tillfråga en utbildad hovslagare eller veterinär om man är osäker och inte skära i en hov själv då det kan få katastrofala följder, säger Emil Karlsson.


Orsaker

En orsak till att hoven spricker kan vara att hästen är felaktigt skodd. De spänningar som då uppstår när hästen trampar ner på skon kan i en del fall ge upphov till sprickbildningar.
– Även en hästs arv och miljö kan påverka. Till exempel om den är född med dåliga hovar eller om den har fel balans i fodret. Den vanligaste orsaken om det inte rör sig om felaktig skoning är någon form av yttre våld mot hoven typ ett slag eller annat, säger Emil Karlsson.
Det mest troliga i Sams fall är att ett tidigare slag lämnat en ärrbildning i tillväxtzonen i kronranden som gör att hoven vill spricka när den växer ner.


Behandling

Emil ansåg att det var värt att prova att fixera sprickan genom att först slå på en ringsko på hoven och sedan skära rent så att kanterna blev mjuka och fina längs sprickan.
– Därefter rensade jag ur sprickan ordentligt och såg till att den var helt ren från grus och annat som samlats. Efter det skruvade jag in åtta små specialskruvar på var sida längs kanterna och armerade genom att dra en ståltråd runt dem så att hoven hålls ihop. När det var klart la jag på en tvåkomponents plastmassa som är speciellt framtagen för hovar som skydd, säger Emil Karlsson.
I nederkant lämnade Emil öppet så att sprickan inte täpptes till helt utan kan hållas ren. Det är viktigt att ingen smuts kapslas in då det kan uppstå bakterier som förvärrar sprickan.
– En del hästar blir bättre då de verkas rätt och får gå barfota men tyvärr fungerade det inte på den här hästen så nu gäller det bara att vänta och hoppas på att hoven får den hjälp den behöver för att hålla ihop på det här sättet, säger Emil Karlsson.

Fakta

Hovspricka är en spricka i hovens horn – kallas därför med ett riktigare namn för hornspricka. Sprickorna löper i hovväggen och är mycket vanliga. Man delar in sprickorna utifrån var de är placerade; trakt, tå, sido, hörnstöd eller trakthörn. En genomlöpande spricka sträcker sig från bärrand till kronrand, genomgående är den om hela väggen in till lamellhuden är inblandad. En spricka kan vara ytlig eller djup.

Orsakerna till att hoven spricker är många. Felaktig belastning av hoven – dvs att hoven belastas ojämnt – kan ge en tunnare vägg med sämre horn som lättare spricker. Felaktig verkning eller skoning kan också ge ojämn belastning med spricka som följd. Trampskador kan också ge sprickor. Torrt horn, hovform, eftersatt hovvård, sår och skador i kronranden kan vara andra orsaker till att hornet spricker.

Vi rekommenderar att du talar med din hovslagare om din hästs hovsprickor och vad ni kan hitta på för att förbättra situationen.

Fakta: STC Hästveterinären

[/private]

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × två =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.