Hunter under Saddle med James Hansen

Hunter under Saddle

James Hansen kommer från England och är tränare på Tuse Creek Ranch i Danmark samt domare på shower runt om i Skandinavien.
I denna artikel berättar han om tävlingsklassen Hunter under Saddle.
Text: James Hansen  Foto: www.trine-christensen.dk

[private] Lucy Rider Nr 2 2006


[protected]Hunterhästen skall röra sig med ett långt mjukt svepande steg som är markbundet men lätt och passande till hästens byggnad. Hunterhästarna tenderar att vara lite större (högre) än pleasurehästarna.
Precis som i bedömningen av en Pleasureklass lägger man stor vikt vid hur hästen rör sig. Kvalitén på steget, balans och helhetsintryck samt hur jämna de tre gångarterna är (skritt, trav och galopp). Hästen skall svara på ryttarens hjälper vid lätt skänkel och tygelkontakt och övergångarna mellan gångarterna skall vara mjuka. Hästen skall även ha ett bra utryck, vara villig och det skall vara ett nöje för domaren och publiken att se på hästen.

Bedömning av klassen
Klassen bedöms enligt hur hästen visas upp och vilket helhetsintryck hästen ger.
Kom ihåg när du åker till en tävling att se till att du är presentabel, ren och snygg. Att du och hästen är tävlingsklara. Hästen skall vara tvättad, klippt och ren. Du skall ha rätt kläder och utrustning (läs regelboken), se till att dina nummerlappar är synliga för domaren. Ifall du är osäker på något prata med din tränare eller med ring- stewarden för att bli 100 % säker på att allt är rätt, lämna inget åt slumpen.
Som jag sagt tidigare i western pleasure-artikeln i nr 1-2006 av Lucky Rider så är det den häst som för dagen bäst motsvarar idealet som förevisats för domarna på domarseminarierna som skall vinna klassen.

Hur klassen rids
Det är nästan som i en western pleasure klass, hästarna är inne på banan samtidigt. Om antalet deltagare är många brukar klassen delas upp i två heat där de bästa går vidare till en avgörande final.
Hästarna skall visas i skritt, trav och galopp i båda varven på fyrkantspåret, de skall även stanna, backa, stå stilla och byta varv. Tänk på att precis som i en western pleasure klass skall du alltid vända in mot arenan, vänd aldrig ut mot väggen/staketet. Om du måste rida förbi ett annat ekipage, rid i innerspår och gör en smidig omridning utan att störa något annat ekipage. Du får inte snedda över banan eller göra volt för att öka avståndet.
En välbalanserad häst med mjuk flytande steg som passar Hunteridealet har fördel.

Fel (större + mindre)
A. Ponnysteg (korta, snabba steg)
B. Fel galopp (te x höger galopp i vänster varv) samt att sitta ned på inre frambenet vid lättridning)
C. Bryta gångarten
D. För snabb eller för sakta i någon gångart
E. Huvud för högt
F, Huvud för lågt
G. Nosen bakom lodplanet
H. Nosen för långt framför lodplanet.
I. Misslyckas att hålla en mjuk kontakt med hästens mun
J. Hästen snubblar i någon gångart
K. Att rida innanför spåret hela tiden. [/protected][/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …