Hur fungerar elektroterapi?

Alternativa behandlingsmetoder som akupunktur, massage eller homeopati blir allt vanligare som komplement till den traditionella veterinärvården. Det finns fler alternativa behandlingsmetoder än dessa och en av dem är elektroterapi.

LR 7/2009
Text och foto: Anna M Lönedal

[private]


Petra Holm  från Ljungstorp är diplomerad fysioterapeut med specialområdena genuin svensk massage och elektroterapi på häst och människa.
Som komplement till den traditionella veterinärvården blir alternativa behandlingsmetoder som till exempel akupunktur, massage eller homeopati allt vanligare. Det finns fler alternativa behandlingsmetoder än dessa och en av dem är elektroterapi. Den här behandlingsformen är helt smärtfri, och fungerar bra ihop med massage då den kan nå skador där massagen ibland inte kommer åt. ­
– Jag kan mjuka upp en muskel som är spänd med elen innan jag masserar så gör det mindre ont för hästen, förklarar Petra.


Andra fördelar

För elektroterapin använder Petra något som kallas för galvan- och diadynamiska strömmar. Den diadynamiska strömmen är en slags retande trekantsström där man genom en apparat kan variera frekvensen vilket leder till att kroppen uppmanas till självläkning.
– Galvanströmmen fungerar istället smärtlindrande och kan genom jonisering ta bort svullnader som gör att läkningsprocessen inte kan komma igång. Svullnader gör att kroppens eget försvar inte kan komma fram till det skadade området då det blir inkapslat. I dessa lägen menar Petra att elektroterapin fungerar riktigt bra.


Svårt att förstå

Det är inte helt lätt att förstå hur det hela fungerar. Petra fick därför visa medan hon behandlade en häst med en kraftig stängselskada på ena bakbenet.
Vad har hänt och vad är det för häst?
– Det här är ett åttaårigt quartersto som redan som liten fastnade i ett staket. Hon slet av hela böjsenan och allt kött runt om benet och lider därför av en konstant svullnad.
Går det här benet verkligen att reparera?
– Nej, det gör det inte men det går att göra förbättringar. När stoet kom hem till mig för några veckor sedan var hon utdömd till slakt och benet var dubbelt så tjockt vilket lett till att de gamla ärren började bli infekterade av att det sprack av svullnaden. Nu har hon fått behandling med elektroterapin samt varsam massage och svullnaden har reducerats till hälften. Såren är läkta och hon går problemfritt vilket gör att hon enligt min erfarenhet kommer att fungera som avelssto.
Hur behandlar du henne?
– Jag börjar genom att mjuka upp ett ställe i länden där ett stort nervcentrum sitter. Som motpol sätter jag en elektrod nedanför skadan för att genomströmningen ska följa längs hela benet. Därefter flyttar jag elektroden närmare och närmare den nedre vilket gör att effekten blir starkare. Sedan avslutar jag med att massera benet med en olja som också den stimulerar blodgenomströmningen. När det är klart får hon gå ut i hagen igen då det påverkar henne positivt att vara i rörelse.

[/private]

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 + arton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.