Hur löser du fölövervakningen?

LR 2/2008
Text: Mia Bråve

[private]

Nu börjar ett och annat föl att titta fram och om några veckor är föl­säsongen i full gång. Dygnet-runt-jour gäller för många blivande fölägare och nattvaken brukar bli många. Trots det så  är många uppfödares erfarenhet att stoet ofta väljer att föla just när man inte är där…
Cirka 80% av alla fölningar sker under dygnets mörka timmar och fler och fler uppfödare väljer att ta hjälp av elektronisk övervakning. En kamera i stallet som är kopplad till en monitor bredvid hästägarens säng.
Det är inte alltid lätt att se på stoet när det är dags att föla. Ett tecken  på förestående fölning är vaxproppar på juvret det närmaste dygnet inför fölningen.
Större uppfödare har ibland mer avancerad utrustning och sätter fölningslarm operativt i stoets slida.
Genom att närvara vid förlossningen minskar man risken för komplikationer av lindrigare slag. Något som till exempel inträffar ibland är att fölet är för medtaget att ta hål på fostersäcken eller att stoet ligger i en position där boxväggen medför risk för fölet. I bägge fallen kan snabb mänsklig hjälp förhindra ett potentiellt dödsfall.
Vi har pratat med några uppfödare för att ta reda på hur man löser föl­övervakningen.


Pernilla Wittebom (Prime Shine, Numa HQH, Chick Diesel Olena och Bar Te Plaudit Paul)

– I år väntar vi sex föl efter Numa HQH. Alla år tidigare har vi sprungit i stallet varje hel och halv timme när fölningarna närmat sig. I år har vi bestämt att vi skall installera någon sorts övervakning som komplement.


Emil Karlsson (Cody B Oakies Pride och Golds Rebel Charm)

– I fjol köpte vi ett föl-larm. En svettdetektor med alarm kopplat till mobiltelefonen. Vi är nöjda med larmet det fungerade bra, tidigare så fick vi springa och titta hela tiden.


Petra Vedlund (BH Black Magic)

– I år skall vi ha tre föl efter vår egen hingst. Jag känner stona väl och ser oftast när det börjar vara dags att börja vaka. Vi springer ut i stallet var och varannan timme för att inte missa när det är dags. Vi har funderat på att köpa en kamera i år.


Micke Heineman ( Hollywood Borrego)

– I år väntar vi ett föl, i fjol fick vi tre.  Vi har inte haft någon mekanisk övervakning men har funderat på att skaffa någon typ av video/kamera övervakning i år. Vi har vakat alla andra år, i fjol missade vi en fölning men då fölade stoet 10 dagar för tidigt mitt på dagen i hagen.
[/private]

Om The editors

Se också

Joe Leathers på 6666 ranch

På andra sidan jordklotet finns en plats där värmen får en att böna om nästa …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

sex + 20 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.