Inte bara cool

Om man frågar en hästmänniska vad det första hen tänker på när hen hör ordet westernhäst är så får man ofta till svar; deras lugna temperament.

Westernhästen förknippas ofta med dess stadiga psyke. Är de födda så? Eller arbetas dem till att bli så? Kanske är det en kombination?

Ett par år innan vi betäckte pappas sto Docs Sassy Skunk, för att få fram min Success, befann sig pappa och Jason i Texas. Där besökte dem bland annat 6666 ranch som är kända för sina otroligt fina och välpresterande hingstar. Quarterhästen och legenden Dash for Cash stod på den enorma ranchen en gång i tiden. Hans gamla sko hängde på väggen, vilket väckte pappas intresse då hingsten länge varit en stor idol för mig och drömmen om att hitta något med det blodet hade växt för varje dag i flera år.

Äntligen hade en välstammad hingst med otroligt fina race-linjer hamnat i Sverige, Greatgrand Dash. Där bland annat den eftertraktade Dash for Cash skymtades bak i stamtavlan. Den dagen pappa frågade vilken hingst jag ville använda var svaret glasklart, det fanns aldrig en känsla till tvivel.

Jag hade även bestämt mig för att använda pappas quartersto som orsakat huvudbry på många tränare med sin förmåga att bocka och hennes stundvis istadiga temperament. Det var en quarterhorse jag ville ha och även denna dam hade lite race-blod längre bak i sin stam.

Pappa som är pratglad hade inlett en bra konversation med kvinnan som visade dem runt på 6666. Han började även kläcka idėn om våra avelstankar, med målet att få fram en av Sveriges bästa barrel-hästar. Han frågade vad de trodde om det, utgående från stamtavlorna. Till svar fick han ”IF you can ride it…. it gonna run like hell”.

Tiden gick och tillslut så stod det ett supersött litet sto med stora rådjursliknande ögon och diade på sin mamma en morgon. Dash my Success.

Success och jag blev snabbt bästa vänner. Hon har alltid haft ett gott öga till mig. Inridningen gick som en dans och mitt vackra drömsto växte så det knakade. Pappa sa tidigt att ”försök att aldrig gå i fight med den här hästen, för man har ingen chans”. Vi gick många omvägar och jag var väldigt förlåtande. Vi har byggt upp allt på beröm, inga direkta fighter. Hon visade redan som ung sin förmåga att ”stänga av” sin smärt-tröskel precis som sin mor. Det går inte att tvinga dem, de dör hellre. Stenhårda!

Jag vet inte hur många gånger jag hört: ”det blir aldrig något av den där”, ”skjut den hästen”, ”hade hon inte stått hos dig hade hon varit en problemhäst”, osv. Jag var JÄTTEledsen ibland samtidigt som jag kände på mig att ”vänta ni bara”.

Jag har lärt mig att hantera Success och allt som oftast är hon den där coola, typiska westernhästen. Men sätter du jobb framför näsan på henne så är hon ostoppbar. Hon vill inte vänta. Det här med tunnorna till exempel, hon laddar upp med adrenalin jäkel. Både innan och efter. När hon får på sig sin barrel-utrustning är hon en helt annan häst. Nästan lite farlig. Vass som tusan. Hon är mer tävlingsinriktad än mig. Hon fullkomligt älskar det!

Titta på barrel-hästarna i USA innan sina runs – adrenalin och fokus! De killarna som står i gaten eller alleyn är inga fega individer. De tjejerna som sitter på… det behöver jag inte förklara va? Urtuffa! Det är lite wild and crazy. Sedan när hästarna varvat ner är de coola igen.

Många vill komma fram och gratta, prata och klappa när man precis ridit och det är lite dumt även om det är i all välmening. Just när de är uppe i varv, är det bäst att hålla sig ur vägen tills adrenalinet lagt sig. Då säger jag som pappa ”western är bara en riktning på kartan”. De är inte alltid bombproof och alla är inte stöpta i samma form.

Jag har alltid sagt att jag aldrig vill ha en häst som springer på rutin. Jag vill ha en häst som är redo att ta upp fighten. En häst som är lika rädd om mig som jag är om den. Jag vill ha en krigare precis som henne. Dash my Success.

 

Om Rosie Blomquist

Rosie Blomquist är en 25-årig tjej från Skaraborg som främst tävlar timed events; barrel race, team penning och team sorting. Hon driver Rosie B Barrelhorses och är sambo med Filip, som delar intresset för hästar och hundar.

Se också

För 5 år sedan – Sista papperstidningen

Det här är det allra sista numret av papperstidningen LuckyRider Magazine. Vi vill passa på …

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]