Isabell Silverstolpe

Med en stark vilja, envishet och hård träning har 19-åriga Isabell Silverstolpe nått stora framgångar på tävlingsbanorna i USA.

NR 2/2009
Text och foto: Carina Kvist

[private]


På tävlingarna Cowboy Capital Classic i Stephensville, Texas den andra helgen i mars så vann Isabell med sin häst Rose Colored Gunner både Intermediate och Limited Non Pro med 144 i core. Det var bara en i en lång rad av tävlingar där Isabell visat framfötterna.
Sedan 2006 har Isabell varit hos tränaren Kim Ferguson och hennes make Kinzy Donnelly på deras ranch Sliding K Reininghorses i Aubrey, Texas under olika perioder för att träna och tävla i reining.
– Kim har inte bara hjälpt mig att utvecklas och tränat mina hästar, hon har tagit emot mig som en familjemedlem och har lärt mig väldigt mycket både om ridningen och tävlandet men även mycket om mig själv, berättar Isabell med ett leende. Kim och hennes man Kinzy är lyhörda för hästarna och pedagogiska i sitt sätt att lära ut. De peppar och ger styrka när det behövs.


Full fart framåt

Isabell är född i Danderyd, norr om Stockholm och som yngst i barnaskaran och med två storebröder så har hon lärt sig, att med en stark vilja och målmedvetenhet så kommer man långt.
– Visst har det varit tufft ibland men det gäller att inte ge sig, skrattar Isabell. Som femåring började hon rida på Djursholm ridskola och efter en tid hade hon egen skötarhäst, red dressyr och hoppade.
– Jag flög av ett par gånger och visst var det läskigt, men jag hoppade alltid upp i sadeln igen. I tonåren blev Isabell medryttare till en 20-årig halvblodsvalack, Titan.
– Titan var en riktig läromästare och vi tävlade i både dressyr och hoppning. Efter Titan så blev det en D-ponny som hade en förmåga att bocka både högt och ofta. Han lärde mig att ibland måste man möta sin egen rädsla för att få saker och ting avklarade.
Under ett sportlov så kom Isabell i kontakt med westernridningen genom tränaren Anders Josefsson i Strängnäs.
– Jag fick rida ett mycket vackert quartersto, Beauty of a Beast och blev förälskad i hästen och ridformen.
Hästen var till salu och den flyttades hem till Danderyd. Det blev träningar och clinics hos Anders och snart var ekipaget ute på tävlingsbanorna. Den första tävlingen var SQHA´s Nationals.
– Jag minns att jag fick tag i en NRHA regelbok och läste mönstret från bilden och tänkte ” Är det meningen att volten ska bli mindre och mindre?”  Jag brydde mig aldrig om att läsa texten intill, säger Isabell och ser både road och förvånad ut när hon tittar fram bakom den blonda luggen. Jag gick in i tävlingen för skojs skull. Det var full fart, publiken skrek och jag tappade hatten. På rundown höll jag nästan på att rida över domarna. Jag hamnade långt från prispallen, men kul hade jag!


Betydelsefulla tränare och vänner

Sedan den tävlingen har det blivit många träningstimmar i sadeln och Isabell har tävlat i olika discipliner som reining, pleasure, showmanship at halter, halter, trail och hunter under saddle. År 2007 blev Isabell svensk mästare i SQHA pleasure på sin reininghäst Lemacs Magnum och de tävlade för första gången utanför Sverige det året,  på NRHA EM i Österrike.
– Det var stort och spännande och fantastiskt kul att komma ut och träffa ungdomar från andra länder och att vara en del av det svenska ungdomslaget. Jag tycker att det är viktigt att ungdomar ska få möjlighet att komma på tävlingsutbyten, för det är så roligt och lärorikt, menar Isabell som fortfarande är engagerad i SRHyA.
– Det finns många som har betytt mycket för mig och Oliver Salzmann som jag har tränat för under några år, öppnade mina ögon för tänkandet i ridningen. Han lärde mig hur viktigt det är att tänka innan man gör och varför hästen gör som den gör. Oliver har följt med på tävlingar som coach och stöttade även på Futurityt förra året.
– Envis som jag är säger Isabell skämtsamt, så är ”Jag kan själv” en fras som inte har gått ur mig sedan barndomen. Kim har låtit mig göra det själv, men med hennes hjälp. På tävlingarna går Kim igenom alla manövrar efter varje klass och hur det än har gått så gör hon det med stort tålamod, lugn och ödmjukhet.
– Jag själv har tampats mycket med mitt temperament under hösten och nu börjar det ge resultat och det känns bra, säger Isabell med ett leende. På tävlingarna rider även Kim och Kinzys dotter Jordan Donnelly, som är en av Amerikas främsta ungdomsryttare.
–Jordan är för mig som den lillasyster jag aldrig har haft. Vi bråkar som syskon, men det roliga väger definitivt tyngre, säger Isabell och fortsätter med att berätta att även de talangfulla ryttarna Camilla Pantzar  och Linda Eriksson har varit hos Kim under hösten. – Camilla är en av mina närmaste vänner och hon följde även med mig till Österrike. Linda träffade jag för första gången hos Kim i somras.
– Vi hjälper varandra när vi tränar och det är skönt att ha någon att prata med då det känns tufft.


Tufft för kvinnliga tränare

Kim och Kinzy är båda framgångs­rika ryttare inom sina respektive tävlingsdiscipliner. Kim har varit World Show finalist i reining tre gånger och Reserve World Champion i APHA. Kims man Kinzy är roper och tävlar i bland annat heading healing och sterstopping. Han har en lång erfarenhet av att rida problemhästar.
–Just nu så håller han på att försöka lära mig roping, vilket har blivit min nya hobby. Men det finns inga tävlingar inplanerade än, säger Isabell och skrattar gott.
Kim förklarar att klimatet för kvinnliga tränare inom reining är tufft, även om hon nu ser en tendens till att det håller på att luckras upp.
– Det är svårare för kvinnor att slå sig fram i den här världen. Man gör samma arbete och även om man gör bra ritter och kanonjobb så måste man bevisa mycket mer som kvinna. Det finns många exempel på mycket kvalificerade kvinnor som har kämpat i många år och som har visat stora framgångar men ändå inte fått den respekt som de förtjänar. Men det sporrar mig att bli starkare. Det är en mansindustri, men den är på väg mot förändring, förklarar Kim.


Hästar med toppstam

Förutom tränings och tävlingsverksamheten så säljer paret Kim och Kinzy hästar och Isabell har fått gå vid sidan om Kim för att lära sig så mycket som möjligt om företagsamhet, hästmarknaden och försäljning och köp av häst.
– Kim har ett stort nätverk och är utomordentligt duktig på att hitta rätt häst till den ryttare du är, säger Isabell som har fått stort stöd av Kim i valet av häst och hästköp. De hästar som Isabell tävlar är toppstammade Rose Colored Gunner- e. Gunner och Alicia Rose e. Top Sail Whiz. En vacker häst, red roan med Gunner-vitt huvud. Hästen är helt döv vilket innebär att Isabell får rida med hela kroppen.
– Jag har fått jobba mycket med detta och det har varit otroligt lärorikt, säger Isabell som har scorat 73 poäng med hästen under en tävling i USA.  En annan häst som har visat talang är Islands Sunset KWU som Isabell har jobbat hårt med och som hon red på NRHA Futurity 2008.
– Island är en cool liten häst med naturligt låg profil och han stoppar gigantiskt, säger Isabell med ett leende.
CD Smokes Gunner dubbelreggad APHA/ AQHA ska sättas igång för kommande säsong och hingsten This Rooster Shines (e. Rooster ue. Shining Spark) ska gå NRHA Futurity. En annan häst som Isabell tävlar är C Spot Spin.
– Han är ärlig och när man tittar på honom så ser han inte helt ut som en atletisk reiner, men många ändrar uppfattning när man ser honom på tävlingsbanan, säger Isabell.
Isabell kommer att tävla på alla de större tävlingarna i USA under 2009. Det blir APHA World Show, NRHA Derbyt, NRBC, AQHA World Show. Många av de små Futurity tävlingarna som går innan NRHA Futurityt i november och december samt NRHA Futurity och om det går även FEI klasser för att försöka kvalificera sig till Kentucky 2010.


Stark vilja och målmedvetenhet

I solskenet strosar några av ranchens hästar i väntan på sitt lunchhö. Isabell berättar om ett speciellt minne när hon red igenom ”the gateway of champions” i Oklahoma City.
–Jag var laddad till tusen för att gå in på banan på Futurityt. Min häst kändes bättre än någonsin och både nya och gamla vänner som hade sett mig under veckans gång kämpa med min häst, var där. Vi red in på banan och jag ska aldrig glömma paniken när jag insåg att jag hade tappat räkningen i en spinn. Jag gjorde en extra spin fastän jag var säker på att jag nog skulle stanna i stället. Min gamla tränare stod vid entrén till banan för att se min ritt. Det ögonblick som jag tittade bort mot entrén och såg alla som stod med händerna för ansiktet, var i den stunden ett av de värsta ögonblick i mitt liv. Det var jobbigt, jag grät så jag tjöt i trailern på kvällen. Nästa dag var det bara att köra på igen. – Det kan hända alla och i dag så ser jag det som en erfarenhet.
Isabell har visat att genom målmedvetenhet och en stark vilja så kommer man långt. Man måste ha drömmar, säger Isabell bestämt och fortsätter med att berätta att hon en gång hade ett snack med Ernst Claasen, en Holländsk tränare och god vän, som frågade vilka hennes framtidsmål var.
– Jag svarade honom lite på skämt att jag ville rida OS 2012 och bli den första tjejen som vinner NRHA Open Futurityt. Han tyckte bestämt att jag skulle satsa på OS, om reining blir en gren, men att jag då får börja träna för det.


Support bredvid

Det är mycket som ska klaffa på tävlingsbanorna och det är mycket träning som ligger bakom framgångar. Men, för att lyckas så måste man också ha folk runt omkring som stöttar.
– Jag har inte varit i närheten av vad jag är i dag utan mina föräldrar, säger Isabell vars mamma Anneli är insatt i SRHA och SQHA och som ofta åker över till USA för att heja på och stötta sin dotter på tävlingarna. – Vi står varandra väldigt nära och jag är lyckligt lottad som har möjlighet att leva så här, säger Isabell och berättar att hon till och med har sin lilla hund Charlie med på ranchen. Det känns som att jag har två hem att komma till, en stöttande familj plus en extra familj.

[/private]

Om The editors

Se också

Unghästträning med Walle Wass del 1

Waldemar Wass och unghingsten Silver Sacramento. En serie i 20 delar där Waldemar Wass får …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

16 + nitton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.