Jessica Winberg

På årets sista tävling i Skåne, Bökeberg Halloween Show, fanns en ryttare som med sommarens jämna resultat i ryggen, satsade det där lilla extra. Det blev pay-off direkt och Jessica Winberg vann sin sista tävling för året på sin hingst Ruf Deal. Jessica tillhör definitivt den nya kommande generationen reiningryttare och är med största sannolikhet en tjej vi kommer se mycket av framöver.

Text och foto: Mia Kristoffersson

[private]

Några veckor innan jul besöker vi familjen Winbergs gård, strax utanför Stenestad, på toppen av Söderåsen mitt i Skåne.
Första intrycket är att här har allt sin plats, det är ordning och reda och mysigt, jättemysigt. Stallet är max ett tiotal år och det är funktionellt, med rejält tilltagna ytor på alla håll och kanter. Det märks att familjen tänkt till när de byggt både stall, ridbana och tillhörande utrymmen.
På gården finns för närvarande fyra hästar, det är pappa Flemmings Pepito Enterprise, mamma Angelas ”Appy” och painten ”Klassy” och inte minst Jessicas egen hingst Ruf Deal. Familjen har fler hästar, bland annat paintvalacken Cody, Bueno Whiz A Nic i träning hos Johan Svensson och ett antal delar i galopphästar som står i och tävlas i England. Pappa Flemming jobbar som chefveterinär på Helsingborgs djursjukhus och mamma Angela är generalagent för Horseware i Skandinavien. Jessicas bror, Carl, ägnar hästar mycket lite tid, men desto mer tid åt andra hästkrafter då bilar och motorsport är en passion.
Jessica själv går fortfarande i skolan så tränandet och tävlandet får emellanåt stå tillbaka för läxor. Men passionen för reiningen upptar i stort sett all ledig tid. Tillsammans med pappa Flemming tränar och tävlar hon flitigt. Sen 2008 är det Johan Svensson som står för coachning av Team Rambo som både Jessica och Flemming tillsammans med tre andra ryttare ingår i.
– Förut tränade vi i Danmark hos Ditte Polsen, men vi behövde intensifiera träningen, så därför bestämde vi oss för att prova en annan tränare som vi kunde arbeta med oftare, fortsätter Flemming. Det finns en genomtänkt men enkel strategi eller kanske hellre filosofi hos familjen Winberg när det kommer till hästhållning och träning;
– Först måste man inse vilken nivå man befinner sig på. För att kunna bli bättre måste man ju förstå vad man saknar, skrattar Flemming.
– Lika viktigt är lugn, ro och variation i träningen och inte minst kontinuitet, inflikar Jessica. Att pappa och dotter är överens i mycket är tydligt. På frågan om de aldrig blir ovänner när de tränar eller är ute och tävlar tillsammans, svarar de samtidigt;
– Väldigt sällan, vi har lärt oss att stötta men också att lämna varann i fred när det behövs, säger Flemming. – På tävlingarna tävlar vi oftast i samma klasser, men blir gott om egen tid och utrymme ändå, fortsätter Jessica.


Frihet under ansvar

När det är dags för dagens träningspass är även Angela med och fixar och hjälper till. Precis som det första intrycket visade så är det ordning och lugn som råder. Väl inne i stallet ställs ”Pepito” och ”Deal” upp på gången ”ground tie”, fast utan ”tie”. Nämnde jag att Ruf Deal är hingst…
Jessica noterar min förvånade min och berättar att de tränar alla sina hästar att stå löst när de görs i ordning.
– Det tar lite tid att lära vissa, säger hon och tittar menande på pappas ”Pepito”, men när det väl funkar så är det säkert och bra för alla parter, säger hon. Båda hästarna ser nöjda ut och ”Deal” står som ett ljus hela tiden medan Jessica borstar och sadlar. ”Pepito” däremot har lite myror i kroppen och fixar och grejar lite med det som finns inom en halslängds avstånd, men det är allt.


Jämnhet viktigast

När vi står i stallet pratar vi en del om prioriteringar i ridningen, både Flemming och Jessica har med tiden kommit fram till samma slutsats;
– För att kunna bli konsekvent bättre måste man lägga ribban på en höjd där man strävar efter en jämn score i varenda klass, säger Flemming.
– Ja först när man konsekvent scorar till exempel 69 varenda gång, är det dags att höja kraven på sig själv och hästen, fortsätter Jessica. Jessica poängterar hur viktigt det är med en häst som man kommer överens med och som man har möjlighet att utvecklas med. Och det räcker att man ser Jessica tillsammans med ”Deal” så förstår man att dom avgudar varandra.
– Det var nog kärlek vid första ögonkastet, skrattar hon.
Jessica var i USA och tränade när hon träffade ”Deal”. Hon kände direkt att detta var en häst hon ville utvecklas med. Mamma Angela som tyckte att Jessica var för ung för att ha en hingst, gick motvilligt med på att ta hem honom på prov med orden: Minsta lilla han visar sig ”hingstig” åker han ut. Men Angela behövde aldrig oroa sig. Ruf Deal visade sig vara precis allt det som Jessica föll för plus lite till. Trots att han bara var tre år när han kom till Sverige, har han visat prov på egenskaper som man oftast bara ser hos en äldre rutinerad hingst. Ruf Deal är nu på sitt sjätte år och tillsammans med Jessica går de mot sin tredje tävlingssäsong.
– Det var först under 2009 som det började lossna riktigt för oss berättar Jessica.
Flera faktorer har spelat in, motståndet var lite i tuffaste laget först året. Enligt reglerna får man inte tävla med en hingst som youth-ryttare, detta i sig innebar att Jessica redan första säsongen med ”Deal” var hänvisad till senior-klasserna. Men under 2009, hittade Jessica och ”Deal” rätt och allt började stämma.


Rida på säkerhet

Både Flemming och Jessica har valt konsekvensen som ett motto i tävlingssammanhang det innebär att ingen av dem försöker rida över sin kapacitet utan fokuserar på korrekthet och jämn score i varje tävlingsstart. Detta tillvägagångssätt ger en trygghet och ett riktigt bra fundament i tävlingsmomentet. Man undviker stress och kanske till viss del prestationsångest då man väljer att tävla mot sig själv på sin egen nivå.
Under Bökeberg Halloween Show, som var förra årets sista tävling för Jessica, testade hon att öka farten lite i alla moment, hon kände sig redo för det och intuitionen visade sig vara rätt.
Det var många på läktaren på Bökeberg som förvånat utbrast i rungande applåder och busvisslingar när Jessica och ”Deal” var färdiga med mönstret.
Säkerheten fanns där, korrektheten fanns där och nu även farten. Jessicas egen kommentar direkt efteråt var;
– Det här är det bästa vi gjort! Och många höll med. Hon vann klassen över bland annat Simon Andersson och Cecilie Haldammen.


Lungt slut på säsongen

Planeringen för kommande säsong är i full gång, men vintern är också en tid för återhämtning både för familjen och hästarna. Eftersom omväxling är viktigt för hästarnas psyke och fysik används naturen som träning under vintern och man drar ner på träningsintervallen för Johan Svensson till en gång per månad. Under tävlingssäsongen försöker Jessica och Flemming träna var tredje vecka för Johan. Hemma rids det i stort sett de flesta dagar i veckan under säsongen.
– Men visst händer det att man hoppar över ett pass säger Flemming.
– Det här är vår hobby, det ska vara roligt och får aldrig kännas som ett tvång, fortsätter han. Angela håller med och berättar att både Jessica och Flemming brukar fråga om ”de behöver” rida de dagar de är för trötta. Som den förstående mamma och fru hon är säger hon alltid;
– Nej idag behövs det inte.
Flemming och Angela har båda tidskrävande arbeten och båda är engagerade i hästvärlden och föreningsliv, Flemming sitter bland annat som ordförande i SRHA, Scandinavian Reining Horse Association. Men att de lever ett hektiskt och intensivt liv i den här familjen märks inte. De har lärt sig att hantera många bollar och att fördela sin tid, så att den räcker till.


2010 – upp ett snäpp

Inför kommande säsong har träning nu startat för fullt. Vintern i Skåne har varit den snörikaste på 23 år och ur träningssynpunkt inneburit mer inomhusträning och mindre natur än vanliga vintrar. Men det har gått bra ändå och Jessica laddar för fullt. Med den fina avslutningen för Jessica och ”Deal” under 2009 i kappsäcken kommer vi nog att få se ett ännu bättre ekipage under kommande säsong. Säkerheten och korrektheten finns där och nu även farten. Det är dags för konkurrenterna att se upp, för Jessica Winberg är på uppåtgående och med bra träningsförutsättningar, en toppenhäst och en familj som både delar och stöttar hennes stora intresse, kommer hon bli en tuff nöt att knäcka för motståndarna.

[/private]

Om The editors

Se också

Jaton Lord – Kommunikation och kontakt mellan häst och människa

Redan som tonåring lärde sig Jaton Lord träningsmetoder av sin berömde morfar Ray Hunt, pionjären …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − två =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.