Jenny Bergqvist

28 år gammal är hon redan en erfaren reiningryttare och unghästutbildare. Efter många år med träningshästar i Karlskoga har Jenny Bergqvist omlokaliserat till Ystad där hon nu satsar på den egna tävlingskarriären och en utbildning till polis.

Text och foto: Natalie Lindholm

_DSC7184-copy-web

Det har gått ett och ett halvt år sedan Jenny plötsligt lämnade den egna gården och bestämde sig för att prova på Skåne. Idag står hon inackorderad med två hästar utanför Ystad och trivs med livet.
– I Karlskoga delade jag gård med mamma och hennes sambo men sen fick vi ändrade familjeförhållanden som det heter, och så skulle gården säljas. Jenny stod och velade. Skulle hon resa till USA ett år och träna hästar eller satsa på något helt annat för en gång skull. Ett samtal från kompisen nere i Skåne fick henne att lite oväntat packa ihop sitt liv och flytta 60 mil söderut för att bo ihop med två tjejkompisar. Hästarna stallades upp i ett inackorderingsstall i närheten och Jenny fick en chans att ta ett steg tillbaka och fundera på vad hon ville göra med sitt liv.
– Jag sökte in till hovslagarskolan när jag var 20 och skulle egentligen söka igen men det blev aldrig av, och sen kom jag på det här med polis, förklarar Jenny över en kopp latte. För att komma in på utbildningen tvingades hon läsa upp en del ämnen och träna sig till en riktigt bra kondition. Med ungefär 7000 sökande på bara 350 platser är det tufft att komma in men Jenny lyckades. Själv säger hon förvånat att hon inte riktigt vet hur det gick till men hennes lugna sätt och muskulösa armar skvallrar om att hon mer än väl förtjänat sin plats. Även om flytten till Skåne skedde spontant visade det sig bli en riktigt lyckoträff. Här träffade hon sin nuvarande sambo Emil och upptäckte att hon trivdes bättre än väntat.
– Jag skulle aldrig vilja flytta uppåt igen! Här har jag närhet till allt och det är lätt att ta sig överallt, dessutom är det lite varmare och ett vackert landskap, förklarar hon medan hon fingrar på kaffekoppen. Anläggningen med närmare 20 inackorderade hästar har både ridhus och utebana, men ingen rundcorall och Jenny tycker att arbetet med unghästarna blir både svårare och bättre här.
– Jag trivs bra här där det är väldigt lättsam stämning. Alla är välkomna oavsett vilken gren man håller på med. På ett sånt här ställe är det jobbigt att träna unghästar i början, då det inte finns en rundkorall eller liknande. Men även om det är jobbigt i början har man verkligen igen det sen när man kommer ut och tävlar med hästen och den redan är van vid allt spring.

Läs hela artikeln i LuckyRider nr 6!

_DSC7330-copy-web _DSC7298-copy-web

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.