John Moore –  Pivot på framben under ryggning

text: John Moore foto: Erika Moore

I tidigare artiklar har vi pratat om hur man pivoterar runt var och en av den fyra benen, med rörelse åt höger, vänster, framåt eller bakåt. Till exempel, om jag ber min häst att vända höger och pivotera på hans högra bakben kommer han att få en framåtrörelse. Om jag ber honom att vända höger och pivotera på hans vänstra bakben kommer han att få en bakåtrörelse.

När jag förflyttar övningen till frambenen och ber honom vända höger och pivotera runt högra frambenet kommer han att få en framåtrörels. Jag skrev om var och en av dessa moment i de tidigare artiklarna i denna serie.

Nu tänkte jag prata om hur man pivoterar på framdelen och får en bakåtrörelse.

Detta betyder, till exempel, att om jag ber min häst vända höger när jag pivoterar på hans vänstra framben så kommer han att få en bakåtrörelse. Med andra ord så kommer han att rygga i en cirkel men istället för att förflytta framdelen sidledes som jag beskrev i en tidigare artikel kommer han att förflytta sig genom bakdelen sidledes. Vi kommer att styra med bakdelen istället för framdelen.

Den här rörelsen kräver att din häst är välutbildad när det gäller hur den ska förflytta sin bakdel i sidled och fortfarande vara rak i kroppen. Till en början kanske du finner den här övningen svår eftersom de flesta hästar aldrig fått lära sig manövern och de tycker den känns bakvänd först.

Hästen kommer förmodligen att bli lite konfunderad till en början innan den börjar lyssna på detaljerna i det du ber den om.

Det är faktiskt en av poängerna med den här övningen –  att få hästen att fokusera på dig och vad du ber om. Du ber din häst om att utföra separata, individuella saker som den redan kan göra, som att flytta bakdelen i sidled, rygga, vara mjuk i mun och nacke etc. Men du har förmodligen aldrig bett hästen att göra flera av dessa saker samtidigt, i just den här kombinationen.

Den här övningen är perfekt för att träna samling och mjukhet i hästen. Om hästen är tung i bogarna och /eller försöker trycka mot bettet eller bosalen så ger den här övningen möjlighet att mjuka upp hela frampartiet på hästen medan det samlar upp bakdelen under sig. Till skillnad från när man gör en mjukgörande övning där man bara arbetar med huvudet och halsen.

Det här är en rätt avancerad övning. Om du inte ännu har lärt hästen att vara mjuk och ge eftergift i de individuella manövrerna som är kombinerade i denna så rekommenderar jag att du först lär den pivotövningarna från de tidigare artiklarna. De finns på LuckyRiders webb också.

Om du gjort hemläxan så kommer du att redan ha mjukat upp och lösgjort din häst en hel del och den här övningen kommer att ge dig ytterligare redskap i verktygslådan.

I nästa artikel kommer jag att visa en övning som är väldigt effektiv för att mjuka upp hela hästen. Den är riktigt bra om du tycker att din häst är för stel  och oflexibel i hela kroppen.

Lycka till!

Pivotera på framben under ryggning

Här ber jag hästen att pivotera på höger framben under ryggning där hans bakdel förflyttas åt höger. Hans vänstra framben trampar bakåt medan han pivoterar på höger framben.

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …