Senaste nytt
Home » Tränare » John Moore » John Moore – Att backa och svänga

John Moore – Att backa och svänga

text: John Moore foto: Philip Zanon

De övningar som jag kommer att gå igenom i den här serien har som syfte att utveckla större känslighet och bättre gensvar hos din häst samt att ta bort allt motstånd mot dina hjälper, så att det blir lättare att utveckla samling och ridbarhet. Övningarna hjälper din häst att tänka på varje hov individuellt och att flytta varje fot i önskad riktning samtidigt som den utvecklar mentalt fokus. För att övningarna ska fungera är det viktigt att ryttaren har en god sits och bra tajming och känsla i händerna.

Jobb och tävling olika saker

En del av de övningar som jag beskriver här kanske inte först verkar vara något som du tror dig behöva, eftersom din häst redan vinner tävlingar, och den är lugn och uppför sig väl när du rider ut. Att använda en häst för ett jobb och på en tävling är dock två helt olika situationer. Många av de rörelser som krävs av en häst när den sorterar boskap på en ranch, efterfrågas aldrig i koklasser (som team sorting eller cutting) på tävling eller på en dressyrtävling. Ändå kan de verkligen väcka liv i en häst som är utbränd av sitt träningsprogram. Dessutom, om du lär en häst att göra nya saker i olika miljöer som får hästen att fokusera och prova saker som den kanske aldrig kommer att använda på tävling, så finns det heller inte något den inte har sett förut när du rider in på tävlingsbanan. Varför skulle hästen då vara nervös eller skrämd?

Fotförflyttning

De övningar som jag kommer att börja med involverar att lära hästen att flytta framåt eller bakåt medan den vänder höger eller vänster och pivoterar på någon av sina fyra fötter, som du har valt. Den pivoterande foten är stationär per definition, men vi kan också tänka på den som den långsammaste foten i en cirkel, då foten faktiskt rör sig framåt eller bakåt. En bil har till exempel fyra hjul på samma sätt som en häst har fyra hovar. När du svänger en bil till höger rör du dig framåt och bilens högra bakhjul rör sig långsammare än de andra hjulen. Det är pivothjulet, och ju skarpare du svänger framhjulen desto mindre blir det högra bakhjulets cirkel. Om svängen är skarp nog kommer hjulet bara att snurra på samma plats, men bilen rör sig fortfarande framåt i en liten cirkel. Din häst fungerar på samma sätt. När din häst rör sig framåt och du ber den att svänga höger genom att flytta dess framdel åt höger, kommer den att pivotera på sin högra bakfot. Detta är ”pivotfoten”, även kallad ”den inre bakfoten”. Vi kommer att göra den övningen lite längre fram i den här serien.

Om du backar din häst när du svänger hans framdel åt höger har du bara bytt pivotfot från höger bakfot (inre foten) till vänster bakfot (yttre foten). Du har också fått hästen att samla sig. Du styr med hästens framdel och flyttar dess bogar bort från ditt vänstra ben och din vänstra tygel åt höger. Du bör hålla hästens nos pekande i den riktning som hästen vänder. Samma princip gäller för att vända åt vänster, bara det motsatta.

För att börja den här träningsserien kommer jag bara att fokusera på en fot och en riktning. Den här första övningen är förmodligen den enklaste att lära sig och att lära ut, och du och din häst kanske redan kan den. Den är väldigt användbar när man arbetar och sorterar kor i inhägnader. Ju snabbare och smidigare hästen kan göra det, desto bättre jobb gör du och din häst med att sortera en flock kor – och ju bättre blir hästen i framtida övningar. Under månadernas gång framöver kommer övningarna att bli lite mer av en utmaning.

Backa och vända och backa i cirklar medan hästen pivoterar på den yttre bakfoten

Vi ska börja med att pivotera på den yttre bakfoten medan vi vänder framdelen. Kom ihåg att en cirkel kan vara mycket vid, eller så kan den vara väldigt liten, så att den pivoterande foten nästintill stannar på en plats men det är fortfarande en cirkel.

Det är några saker som hästen måste kunna för att vi ska komma bortom det basala. Och ryttaren måste kunna be och lära hästen att göra de här sakerna. Det kommer att göra dessa och framtida övningar mycket lättare. Om hästen har svårt för en del av de här sakerna kommer du att märka att de här övningarna hjälper, och framtida artiklar kommer också att specifikt handla om hur man utvecklar dem.

Några av de sakerna är:

Röra sig framåt när jag ber om det, och det ska vara villigt. Det betyder att hästen kan gå direkt från stillastående till galopp, utan skritt eller trav först. Om hästen kan göra det, kan han också direkt börja skritta eller trava, och han kommer att vara lättare att samla.

Vara mjuk i munnen och eftergiven. Om hästen hänger på bettet lägger han vikt på framdelen, blir låst, och försätter sig ur balans och blir mycket svår att samla. Om min häst istället utvecklar eftergivenhet, sänker han huvudet och drar in nosen när jag tar tyglarna, inte bara för att jag la till sporrarna eller drog i honom (se foto 1).

Vara mjuk i bakdelen. Kan hästen flytta sin bakdel åt sidan för endast en lätt hjälp från sätet och benen medan han håller sin nos pekande framåt och sin nacke mjuk och avslappnad? Om han kan det, kommer det att vara mycket lättare att lära honom sidvärtsrörelser som side pass och flytta bogarna, och det kommer också att vara mycket lättare att lära ut korrekta galoppfattningar och galoppombyten.

Vara mjuk och följsam i nacken. Om hästen är styv i nacken kommer han att vara styv i kroppen och fötterna och det kommer att vara svårt att kontrollera varje individuell fot i varje ögonblick.

Backa samlat och energiskt. Ju bättre hästen ryggar desto bättre gör han allting annat.

Kunna böja ryggen. Det går inte om det finns stelhet i nacken, bogarna, bakdelen eller fötterna.

Vi måste vara säkra på att vi förstår kroppsställningen som behövs för samling och för att utföra atletiska övningar som dessa. För att en häst ska vända, stanna, backa, byta galopp korrekt och gå i en balanserad, atletisk form måste han kunna föra in sina bakben under sin kropp mot centrum för jämvikten, det vill säga balanspunkten mellan hans nos och svans där du skulle kunna balansera hästen på en piedestal. Det måste han kunna göra medan han rör sig framåt, bakåt och åt sidan. Det gör att han höjer sin rygg och engagerar sina bakben.

Övningen

Många ryttare som bara tränar för en viss tävling tror att man aldrig bör låta hästen pivotera på den yttre bakfoten i en vändning. Det stämmer bara ibland. Om du till exempel ber om en spin vill du att hästen ska pivotera på det inre bakbenet eftersom spin är en rörelse framåt.

Många tränare jobbar hårt för att aldrig låta hästen någonsin pivotera på den yttre bakfoten, eftersom det aldrig efterfrågas på en reiningtävling. De vill inte att hästen ska tro att det är tillåtet, så att hästen inte gör det av misstag under en spin. Men det är tillåtet under rätt omständigheter och det görs naturligt av hästen i cutting, och det är helt nödvändigt när man arbetar kor i det verkliga livet på en ranch. Vi måste kunna rida på ett sätt så att hästen vet om vi vill att den inre eller den yttre foten ska pivotera, eftersom den inre pivoterande foten är en rörelse framåt och den yttre pivoterande foten är en rörelse bakåt. Det är så vi måste rida hästen. Detta är en av de övningar som kommer att göra dig till en bättre ryttare och din häst till en mer användbar partner.

Jag vill inte göra en för stor affär av backa och vända, för det handlar helt och hållet om att hålla allt balanserat under alla olika rörelser som hästen behöver göra. Det är faktiskt lättare att lära ut backa och vända än att vända på den inre pivoterande foten, eftersom hästen samlar sig naturligt när vi förflyttar hans vikt bakåt i förberedelse för vändningen. Samling är svårare att få och behålla när man pivoterar på den inre bakfoten om hästen har lärt sig att hänga på bettet. Det kommer vi att ta upp i en kommande artikel.

Om jag vill vända min häst till höger och pivotera på det vänstra bakbenet, måste jag be honom att förflytta sin vikt bakåt för att lätta framtill och på så sätt kunna vända (se foto 2).

Det är här några ryttare stöter på problem. Om din häst är tung framtill och lägger sig på bettet kommer han troligtvis att förflytta sin vikt till framdelen. Det lättar bakdelen och gör att han troligtvis pivoterar på framdelen eller vid jämviktspunkten på mitten samtidigt som han ignorerar hjälpen från ditt vänsterben som ber honom att vända till höger. Det kallar vi att vända som en flaska. Om det sker behöver du få hästen att backa ett steg eller två (tills han ger efter) på sina bakben, tills du känner vikten förflyttas bakåt. När du känner viktförflyttningen, medan hästen backar, så ber du om vändningen. Det gör att hästen pivoterar på sitt vänstra bakben när han vänder åt höger.

Detta kommer kräva en viss ansträngning från din sida om din häst är van vid att lägga sig på bettet och dumpa vikten framåt. Stå på dig. När hästen går emot måste du möta trycket med dina händer och inte låta hästen komma undan. Men om hästen backar bort från dina händer måste du ögonblickligen ge eftergift. Tryck på hästens nos eller mun när du gör det här är inte detsamma som att vara hård i handen.

Om din häst är mjuk i munnen och nosen och ger efter för tryck och ryggar bra, kan du komma att upptäcka att din häst inte svarar bra på benens och tygelns hjälper att flytta bogen till höger. Om det händer, börja backa och skicka sedan det högra frambenet till höger medan du driver den yttre bogen (den vänstra bogen) till höger med den högra tygeln och ditt vänstra ben (se foto 3).

Kom ihåg att din häst lär sig när trycket upphör, så försök att låta din häst få eftergift när han flyttar sin högra framfot till höger genom att ge eftergift med höger hand. Och försök att ge eftergift med din vänstra fot medan hans vänstra framfot går till höger.

Kom ihåg att inte låta din vänstra tygel korsa över till andra sidan av mankammen, för då drar du hästens nos till vänster med din vänstra tygel medan du ber om en vändning till höger. Det ger helt fel huvudposition i den här vändningen. Vi vill att hästens huvud och nos ska peka åt det håll han vänder.

Det är ytterligare en sak som kan hända med hästen som är värd att nämna. Hästar som alltid har fått lära sig att de alltid måste pivotera på det inre bakbenet oavsett hur deras ryttare sitter, och som har blivit bestraffade om de har pivoterat på den yttre bakfoten, kommer troligtvis att pivotera på den inre bakfoten oavsett hur du ber om det och hur du fördelar din vikt. De försöker inte lära sig något nytt, de vänder helt enkelt på det sätt de blivit lärda, vilket inkluderar att ignorera om deras ryttare faktiskt rider framåt eller bakåt under vändningen.

Cirklar

Låt oss nu diskutera cirklar. Du kan se att vända höger medan hästen pivoterar på den vänstra bakfoten, där foten är stationär, faktiskt är att backa på en väldigt liten cirkel, även om det känns som om du inte förflyttar dig någonstans. Om du lägger till lite backning till övningen märker du att cirkeln blir större och att pivotfoten rör sig i en mindre cirkel än den andra foten. Huvudet ska vara vänt åt höger med en samlad huvudform (se foto 4).

När du vänder hästen genom att låta honom pivotera på det yttre bakbenet, det vänstra i det här fallet, kommer du att märka att det vänstra frambenet kommer att korsa bakom den högra framfoten snarare än framför. Det är annorlunda mot när du ber om en spin, där det inre bakbenet pivoterar medan frambenet korsar framför. Och ibland, medan hästen lär sig att skifta sin vikt bakåt och inte hänga på bettet, kan han komma att slå i sitt högra framben med sitt vänstra framben. Det betyder bara att han inte har lärt sig att backa medan han vänder, han försöker fortfarande gå framåt.

Vi kallar den här övningen backa och vänd om den pivoterande foten är stationär. Om den yttre bakfoten rör sig långsammare än den andra foten medan vi backar kallas det backa i en cirkel. Den har enorma fördelar för att lära din häst att vara mjuk på bettet eller i nosen om du använder en bosal eller en repgrimma. Det är också väldigt bra för att lära hästen rätt kroppsställning för att komma ur vändningen i galopp i motsatta riktningen. Den här rörelsen är också väldigt användbar i det riktiga livet på en ranch när man måste kunna byta riktning snabbt utan att samtidigt röra sig framåt, till exempel när man sorterar boskap. När hästar gör det kommer de att skifta pivoterande fot från den yttre till den inre halvvägs genom vändningen, men det är en annan övning för framtiden.

Kom ihåg att inget av detta kommer att fungera om du inte ger din häst eftergift i rätt tid. Det gäller både tryck från tyglar och ben och även hur du sitter genom backningen och vändningen.

Tänk utanför boxen

Många vältränade hästar som kan vinna en tävling och göra ett specifikt jobb väl kan få problem med att utföra det här och en del av de andra övningar som jag kommer att beskriva framöver, eftersom de ofta kräver att häst och ryttare tänker utanför boxen. Men om du tar dig tid att lära ut de här sakerna kommer du att få en häst som svarar mycket bättre och som är mer fokuserad och lyssnar bättre på dig.

Min förhoppning är att hjälpa dig att upptäcka varje liten sak som fattas för att ta dig och din häst till nästa nivå. För de av er som redan har en häst som kan utföra den här övningen väl, så tror jag att ni kommer att gilla de kommande övningarna. Vi kommer att ta upp vändningar på den inre bakfoten, ryggning, pivotera på frambenen, hur du ska sitta när du ber om de här olika sakerna och mycket mer.

 

1) Om en häst utvecklar vad vi kallar en “mjuk känslighet” ska han sänka sitt huvud och föra in sin nos när du tar tyglarna, inte för att du la till sporrarna eller drog in hans huvud.

2) Jag vänder den här hästen till höger på fotot. Han har skiftat sin vikt till bakdelen för att lätta upp framdelen för att kunna utföra vändningen. Det här är en väldigt användbar vändning när man arbetar boskap i inhägnader. 

3) Jag vänder den här gröna (oerfarna) hästen till höger. Det är viktigt att du flyttar höger framfot så att du kan ge eftergift med höger hand så snart hästen börjar vända, medan du flyttar den vänstra framfoten med ditt vänstra ben och fot. Luta dig aldrig in i svängen. Intressant nog skulle jag i just det här ögonblicket kunna be hästen att antingen röra sig framåt eller bakåt medan han vänder. Om jag rider framåt kommer han att pivotera på sin högra bakfot och korsa över med sina framben. Om jag rider honom bakåt kommer han att pivotera på sin vänstra bakfot och korsa bakom med sin framfot. Båda sätten är nyttiga för häst och ryttare att kunna. Det fungerar bara om hästen lyssnar på om mitt säte säger framåt eller bakåt. 

4) Den här oerfarna hästen backar på en cirkel medurs och vänder sin framdel åt höger medan han pivoterar på sin vänstra bakfot. Han har skiftat sin vikt till sin vänstra bakfot och förbereder sig att gå bakåt med sin högra bakfot. Hans vänstra framben kommer då att korsa bakom hans högra framben. Hans nos och nacke är mjuka och han tittar i den riktning han vänder.

5) Jag vänder den här hästen till vänster på fotot. Lägg märke till att den högra framfoten korsar bakom den vänstra framfoten eftersom jag ber honom att skifta vikten till bakdelen.

 

 

Om Redaktionen

Se också

Plågandet av unghästen del 2

Minns Ni hur man som liten kunde vakna mitt i natten? Benen gjorde så fruktansvärt …