John Moore – The squaw rein

text: John Moore foto: Erika Moore, Philip Zanon 

När vi startar en unghäst som kommer att användas för att arbeta boskap eller i grenar som working cowhorse vill vi att den till slut ska vara en neck reining-häst, det vill säga att det ska gå att rida den med en hand och att den flyttar undan för tryck från den yttre stödjande tygeln mot halsen. Att träna en sådan häst är en process som har specifika steg och som ska läras in i rätt ordning och, naturligtvis, på rätt sätt. Vi börjar med att ha en tygel i var hand, och använder enkla och direkta signaler för att lära ut direkt och indirekt tygel samtidigt med motsvarande hjälper från skänkel och säte. Vi strävar mot den dagen när den direkta (ledande) tygeln inte längre behövs, när hästen rör sig från den yttre tygeln mot halsen och ryttarens ytterben. Det är då viktigt att hästen känner ryttarens ytterben alldeles innan den känner yttertygeln. Jag har tagit upp skänkel- och tygelhjälper samt korrekt användning av tygeln, både direkt och indirekt, i tidigare artiklar. Så när hästen svarar korrekt, snabbt och instinktivt när du rider med två händer och flyttar undan från den yttre tygeln och benet samtidigt som den behöver väldigt lite korrigering med den direkta tygeln, är det dags att introducera hästen till nästa steg.

Övergång

Detta övergångssteg är en enhandsteknik som involverar samma signaler som när man rider med två händer, men som görs med bara en hand. Den kallas ”squaw rein” i västra USA och är en gammal teknik som har använts av erfarna ryttare och tränare i flera hundra år. Man använder vanligtvis ett tränsbett eller en bosal, innan man presenterar ett fast bett för hästen. Ett fast bett avser ett skänkelbett med någon form av port som inte består av några ledade delar; det är bokstavligen fast. Squaw rein är också användbart med en del skänkelbett som har delade munstycken och/eller ledade skänklar. Det viktiga är att du behöver kunna kommunicera självständigt med den ena eller andra sidan i hästens mun eller nos i det här skedet. När du använder squaw rein är det viktigt att hålla tyglarna med en hand på ett sätt som tillåter att du lägger tryck (sidvärts) på bara en sida i taget. Du måste kunna göra det lika bra på båda sidor.

Tygelfattning

Till att börja med kommer jag att tala om höger hand. Som foto ett visar, håll båda tyglarna mellan din tumme och pekfinger, mot basen av tummen och fingret. Det frigör dina andra tre fingrar. För att vända höger, använd först ditt säte och ditt ben för att ge hästen signalen på dess vänstra sida. Sedan lägger du med din högra hand den vänstra tygeln mot vänster sida på hästens hals. Om hästen inte svarar med en gång och instinktivt (med energi), så använder du den direkta högra  tygeln genom att sträcka de tre fria fingrarna över toppen på den högra tygeln och på så sätt lägga till sidvärts tygeltryck till höger, men var noga med att inte föra tygeln bakåt (se foto två). Eftersom du redan har lagt till tygel- och skänkeltryck på vänster sida används höger tygel som en direkt tygel för att förstärka den vänstra neck rein-tygeln och skänkelhjälpen. Principen är densamma för att vända vänster. Du använder fortfarande höger hand, men du använder dina tre fingrar lite annorlunda. Du använder samma yttre ben och tygelhjälper som tidigare, men den här gången på den högra sidan. Efter att du lägger till säte och ben, sträck dig under den högra tygeln med dina tre fria fingrar och lägg till sidotryck med vänster tygel. Var återigen noga med att inte föra den bakåt (foto tre). En alternativ metod är att sträcka sig över den högra tygeln med dina fria fingrar och lägga till den direkta tygeln (se foto fyra). Båda sätten är korrekta och vilket du använder är individuellt, så länge hästen får en tydlig signal och du inte drar bakåt. Det är viktigt att bli bra på att använda squaw rein även med din vänstra hand, eftersom många uppgifter kräver att du måste använda olika händer, som till exempel när du lär en unghäst markarbete från ryggen på en annan häst. När du lär dig att använda squaw rein med vänster hand så följer du bara instruktionerna spegelvänt.

Använd den fria handen

Det finns ytterligare en teknik som kan användas när du rider med en hand men inte använder din andra hand till något särskilt. Det kallas också för en slags squaw rein. Då använder du ditt säte, ytterben och neck rein på samma sätt, men du använder din fria hand om du behöver lägga till den direkta tygeln.

Sammanfattning

Att använda squaw rein korrekt och effektivt kräver lite övning, men det hjälper väldigt mycket när en häst ska övergå från att ridas på två händer till en, och så småningom bli en neck reining-häst. På en ranch behöver du ofta ha en hand fri för att utföra uppgifter som att kasta lasso eller öppna grindar när du rider en oerfaren häst som fungerar bra när den rids med två händer. Då är squaw rein väldigt användbar. Den är lätt att lära för hästen eftersom du använder samma hjälper som hästen redan kan. Du kommunicerar bara med hästen mer raffinerat och precist. Även om du inte arbetar på en ranch med din häst så kommer du att finna att squaw rein är bra för grenar som working equitation, ranch trail och extreme cowboy race, när det ofta är nödvändigt att rida med en hand.


1)

 

2)

 

3)

 

4)

 

5)

 

Jag använder Squaw Rein på denna ”gröna” (oerfarna) märr. Hon är redo att ta steget från att ha ridits med en tygel i varje hand. 

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …