John Moore – Vända på framdelen samtidigt som man rider framåt

text: John Moore foto: Philip Zanon

de två första artiklarna i den här serien tog jag upp vändning på det inre och yttre bakbenet. Därefter beskrev jag hur man hittar sitt gravitationscentrum medan man rider hästen framåt eller bakåt och under vändningar så att din häst känner skillnaden i ditt säte när du ber om olika manövrar så att dina rörelser är i harmoni med hästens. Nu fortsätter jag med serien om pivotfot med hur man vänder på framdelen.

Det kanske låter konstigt först, att tänka sig att vända din häst genom att vända på framdelen, men detta är egentligen inte en vändning i vanlig mening. Det handlar om att utveckla samling och ridbarhet hos din häst med övningar som faktiskt är mycket användbara i verkliga livet, samtidigt som de är nyttiga för att utveckla en korrekt form och respons i mer komplicerade rörelser.

Förutsättningar

Innan vi går in på detta mer i detalj, låt oss först repetera några basala saker som din häst måste kunna innan du försöker dig på rörelserna i den här serien. De sakerna har jag redan tagit upp i de två första artiklarna, men de måste repeteras för dem av er som inte har läst dem, så att ni är medvetna om att vissa saker krävs för att kunna lära sig pivotfot-övningarna.

Hästen ska:

Gå när jag säger gå, och jag ska inte behöva be hästen om det. Det innebär att hästen kan fatta galopp direkt från halt utan att skritta eller trava först. Om hästen kan det, kan han också genast skritta eller trava från stillastående, och han kommer att vara mycket lättare att samla.

Vara mjuk i nosen. Om hästen hänger på bettet flyttar han vikten till framdelen och försätter sig ur balans och blir mycket svår att samla på rätt sätt. Men om min häst istället utvecklar det vi kallar en mjuk känsla så ska han kunna ge efter i nacken och dra in nosen och när jag tar tyglarna, inte bara för att jag la till sporrarna eller drog i honom.

Vara mjuk i bakdelen. Kan han flytta bakdelen sidvärts för lätta hjälper från sätet och benen samtidigt som han behåller näsan pekande framåt och sin nacke mjuk och avslappnad? Om han kan det, blir det mycket lättare att lära honom sidvärtsrörelser som sidepass och sluta, och även lättare att lära galoppfattningar och galoppombyten.

Vara mjuk och smidig i nacken. Om hästen är styv i nacken är han också styv i kroppen och fötterna och det kommer att vara svårt att kontrollera varje enskild fot i varje ögonblick.

Kunna backa energiskt och samlat. Ju bättre hästen backar ju bättre gör han allt annat.

Kunna böja ryggraden. Det är omöjligt om det fortfarande finns stelheter i nacke, bogar, bakdel och fötter.

Se rörelsen framför dig

Föreställ dig till att börja med att om du ber en häst att vända höger medan den pivoterar på den högra framfoten, så kommer hästen att röra sig framåt. Om du vänder hästen till höger och ber den att pivotera på den vänstra framfoten kommer hästen att röra sig bakåt. Det är viktigt att du kan se det här tydligt framför dig innan du börjar så att du vet när hästen har gjort det korrekt.

Börja med att sitta med hästens kropp rak och be den flytta bakdelen till vänster nittio grader medan den pivoterar på framdelen. Kroppen ska fortfarande vara rak och hästen ska inte gå iväg. Jag börjar många av mina clinics på det här sättet för att se om ryttarna har kontroll över bakdelen. Om du tycker att det här är svårt, så är det vad du behöver arbeta på innan du går vidare. Din häst ska kunna flytta bakdelen på det här sättet åt båda hållen.

Rörelse framåt

Om det fungerar bra åt båda hållen, ber du om rörelse framåt medan du flyttar bakdelen åt höger. Som jag skrev i den första artikeln måste pivotfoten inte nödvändigtvis vara stationär. Den kan helt enkelt vara den fot som förflyttas långsammast. När till exempel en bil svänger vänster är det hjul som snurrar långsammast vänster bakhjul. Det rör sig framåt, men det är fortfarande pivothjulet eftersom det rör sig i en mindre cirkel och långsammare än de andra tre hjulen. När din häst pivoterar på höger framben kan det vara stationärt eller så kan det röra sig framåt i en mindre cirkel än de andra tre, det beror på hur mycket rörelse framåt du ber hästen om.

När du lägger till rörelse framåt, börja med att rida framåt medan du ställer hästens huvud lätt till höger, be sedan hästen flytta undan bakdelen åt vänster. Först kan det verka svårt för dig och hästen eftersom du måste göra allt samtidigt. När du får några korrekta steg, ge eftergift och ge hästen en chans att smälta och begrunda vad som hände. Gör sedan om det. Det ska inte dröja länge innan du kan rida din häst framåt med huvudet ställt åt höger medan bakdelen flyttar åt vänster. Om bakdelen är trög och inte flyttar undan sidvärts, förhåll lätt på höger tygel genom att föra din högra hand framför din kropp mot den vänstra bakfoten. Kom ihåg att när du använder höger tygel för att hjälpa hästen att lära att flytta bakdelen åt vänster så måste du vrida ditt bäcken mot insidan av vändningen och se ner på bakdelen på den sidan.

Snart vill vi se att hästen börjar flytta bakdelen åt sidan bara för trycket från din högra fot och ditt säte, och att du bara behöver börja nacken om bakdelen inte ger efter. När det går bra kan du börja be hästen att vara rakare medan den går framåt och flyttar bakdelen åt vänster. Böj bara nacken om du behöver det för att få bakdelen att flytta åt vänster. När hästen kan göra detta samtidigt som den är rak i kroppen är du på väg att göra en form av sluta.

Lugnar upphetsad häst

Den här rörelsen har många användningsområden när den görs rätt. Jag använder den ofta för att lugna ner en upphetsad eller nervös häst. Det är kontraproduktivt att förhålla på båda tyglarna på en häst som har för mycket energi och som vill kasta sig framåt. Genom att böja nacken och låta honom röra sig framåt medan du flyttar hans bakdel utåt och pivoterar på det inre frambenet så ändrar du bara riktningen för hästens energi snarare än att konfrontera den genom att rent och slätt förhålla. Det lugnar hästen eftersom du undviker att bråka och arbetar honom på ett kontrollerat sätt. Du undviker också att göra hästen illa i munnen.

Jag använder också den här övningen, när hästen lär sig att göra den med rakare kropp, för att introducera idén att ställa nosen i samma riktning som bakdelen rör sig, vilket är mycket användbart för att lära hästen rätt galopp och galoppombyten. Den här övningen kan också komma väl till pass när man öppnar grindar utan att sitta av, eller när man arbetar en unghäst från ryggen på en annan häst.

 

Jag rider här min häst framåt samtidigt som jag ber hästen ställa huvudet något inåt (till höger) och att gå undan med bakdelen utåt (till vänster). Det är viktigt att hästen bibehåller lättheten i höger bog under den här övningen, vilket är omöjligt om hästen är spänd i nacken eller inte kan flytta bogarna sidvärts. Om så är fallet, gå tillbaka till enkla övningar där hästen måste ge efter i sidan och vändningar som pivoterar på bakbenen för att frigöra nacken och bogen. Sedan kan du be bogen att flytta något utåt under den här övningen för att åstadkomma rätt ställning. 

Om The editors

Se också

Unghästträning med Walle Wass del 2

Waldemar Wass och unghingsten Silver Sacramento. En serie i 20 delar där Waldemar Wass får …

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]