Jonna Gullbergs haltertips: ställ upp hästen för domaren

Visst är vi många som kommer till tävlingarna och ska gå in i Halter och Showmanship och är alldeles för oförberdda. Du har kommit så långt i haltern så att du ska square up hästen inför domaren och din häst gör det bara inte! Den här gången ska jag ge lite tips för hur du ska träna din häst att ställa upp fint med benen rakt under sig ”square up” i en fyrkant.

NR 1/2009
Text: Jonna Gullberg/Mia Bråve

[private]

När jag ställer upp mina hästar börjar jag bak och flyttar bara vänster bakben och sedan går jag vidare till frambenen. När jag jobbar med bakbenen drar jag alltid kedjan (grimskaftet på haltergrimman består av den kedja som sitter i grimman och en läderrem) först ner och sedan emot mig eller ifrån mig, beroende på om jag vill att hästen ska gå framåt eller bakåt med benet. När jag är klar bak lättar jag på kedjan och lyfter den istället. Beroende på hur rakt du har stannat din häst kan du behöva dra kedjan inte bara emot dig eller ifrån dig utan åt sidorna också för att räta upp hästen så den står snörrakt i raden. När jag är klar med fram så lättar jag i kedjan och kliver tillbaka ett steg. När du tävlar ska inte detta ta mer än 3-4 sek annars tröttnar domarna.
När jag börjar träna uppställning på en häst fokuserar jag bara på bakbenen tills hästen lär sig det och när jag känner att det går lätt börjar jag också med frambenen. Det kommer vara långt ifrån perfekt i början och jag är noga med att inte hålla på för länge varje gång.
Jag flyttar vänster bakben fram och tillbaka ett tag och ger efter så fort hästen börjar komma i närheten av var jag vill ha den. Ett bra tips här är att lära hästen att så fort man lättar i kedjan och kliver tillbaka så får den inte flytta några ben längre.
Ytterligare ett bra tips är att aldrig ställa om en häst om man inte är helt nöjd.  Har du släppt efter i kedjan och klivit tillbaka är du klar. Istället kan du låta hästen stå ett tag och sedan sätta den i arbete och göra om uppställningen. Varför jag inte vill ställa om en häst från stillastående är för att de då ofta tenderar till att bli trampiga, så fort man rör sig tror hästen att den ska flytta sina ben.
Det tar en hel del träning för att kunna avgöra om man har fått en bra uppställning på sin häst, så spendera mycket tid på att göra många uppställningar. Jag använder mina uppställningar som belöningar och tränar dom aldrig om hästen inte vill stå still.
När jag känner att jag kan ställa upp min häst ganska lätt börjar jag med att alltid ha den att ställa upp innan jag släpper in den i sin box. Nu kommer du bara spendera 3-4 sekunder varje dag på dina uppställningar och som sagt övning ger färdighet! De hästar som kan göra uppställningar är jag noga med att aldrig jobba på uppställningen mer än 3-4 sek, har den inte ställt upp sätter jag den i arbete ett tag och gör sedan om det. Använd uppställningarna som belöningar.

[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Ny bok av Hearts & Horses

Just in time for Christmas presents, Mikkel Oster, Hearts & Horses, comes out with a …

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …