Jonna Gullbergs PleasureTips: Hur man tränar Pleasurehäst att gå i sakta jog på lång tygel

LR 8/2008
Text: Jonna Gullberg/Mia Bråve

[private]

Det är långt ifrån alla hästar som klarar av att gå sakta, samlat på lös tygel. Man får titta på sin häst, vilka förutsättningar har den?
Har han en sådan trav att den kan skulle kunna jogga?
Vissa hästar kan inte gå sakta utan att försämra kvalitén på traven. Då är det bättre att hålla ett lite högre tempo och behålla takten.
Det är viktigt att man inte saktar ner hästen för tidigt när den är ung, för då kan man få en oren gång (vissa pleasurehästar tar ett kortare steg med ett ben för att kunna gå sakta, de ser halta ut. Ökar man farten på dem ser man att de ej är halta). Det kallas ibland tygelhalt.
Hästen måste vara stark nog för att kunna gå sakta och bära sig samtidigt. Vissa hästar har en sakta jog naturligt, de vill gå sakta och kan samtidigt vara bäriga i både jog och lope.
Om man rider på en bana och hela tiden måste bromsa hästen är det för tidigt att börja ta ner tempot. Det första man ska göra innan man börjar träna jog är att få hästen att gå stadigt i samma tempo.


När man väl börjar

För att få hästen samlad lägger jag om skänklarna, hästen skall då höja ryggen och sätta bakbenen längre under sig och jobba mer aktivt bakifrån.  Hästen kommer kanske att försöka springa iväg så jag får möta upp med hjälp av tyglarna i början. Innan man kan få hästen att gå på lös tygel måste den förstå att den skall samla sig när jag lägger om skänklarna, den skall inte gasa utan den skall samla sig och jobba hårdare.
Samlingen är till för att hästen skall bli lättare. Hela hästen får en kortare form.
Det är viktigt att rida med skänklarna för att kunna påverka hästens hela kropp. Bromsar man bara med tyglarna sänker hästen ryggen, kortar halsen och springer fortare eller långsammare med snabbare, kortare frambensrörelser. Hästen blir då kortare från manken till öronen men inte kortare i kroppen. I pleasure vill man se en kort kropp och en lång hals. Man vill se långa, lätta, långsamma steg i två-takt. Att hästen ser lätt ut är viktigt, den får inte falla fram på bogarna och lägga all tyngd på frambenen.
Fokusera inte så mycket på hastigheten, Häst A kan se bra ut i hastighet 5 och häst B kan se lika bra ut i hastighet 7, allt beror på vilken typ av häst du har, det viktigaste är att hästen skall kännas lätt i kroppen.


Praktiska övningar

Jobba hästen i skänkelvikningar, sidvärtsrörelser, och över travbommar i olika avstånd för att antigen öka eller korta steglängden. Försök att göra allt jobbigt arbete i mitten på ridbanan och när hästen går bra får den gå ut på spåret som skall förknippas med något positivt, som en belöning.[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Ny bok av Hearts & Horses

Just in time for Christmas presents, Mikkel Oster, Hearts & Horses, comes out with a …

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …