Jonna Gullbergs träningstips: galoppfattning

LR 4/2009
Text: Jonna Gullberg/Åsa Wikberg

[private]

När det kommer till galoppfattningar så finns det många olika sätt som man kan lära en häst att fatta galopp på. Men det här är mitt tips, en enkel och okomplicerad galoppfattning. Hästarna blir oftast inte oroliga och rusar inte in i galoppen utan de kliver in i den.
Jag brukar alltid tänka att jag vill ha en förberedande hjälp och använder min ytterskänkel till det. Jag sluter min ytterskänkel om hästen, detta för att i framtiden när jag ber min häst fatta galopp så vet han att när jag sluter min ytterskänkel så kommer strax ett annat kommando. När jag lagt på den förberedande hjälpen är jag noga med att inte hetsa upp hästen, det är jätteviktigt. Sedan lägger jag på röstkommandot. Jag smackar eller pussar på hästen upprepade gånger sedan lägger jag på mer tryck med mina skänklar och fortsätter smacka på och driver på mer och mer hjälper tills den faller i galopp. Så fort de faller in i galopp så lättar jag på mina hjälper. I början gör jag likadant på en unghäst som en gammal häst, men sedan beroende på hur unghästen eller en äldre häst reagerar så hanterar man dem olika. En äldre häst kan man markera lite tydligare för, detta för att få dem att vakna till. En äldre häst som inte tar galoppfattnigen stannar jag upp och börjar från början. Beroende på vad jag vill träna fram med hästen så fattar jag ibland galopp på jättekort tygel och ibland på jättelång tygel.
Är det en unghäst har man lite mer tålamod med den. Så fort en unghäst går in i galopp så tar jag bort drivningen så kan jag lära dem att faller de in i galopp så slutar jag att driva dem. Bryter den av så ger jag unghästen en ny galoppfattning. Är det en äldre häst så hade jag kickat till den och sagt skärpning, medan en unghäst får en ny galoppfattning tills de är bra på galoppfattningarna. Det brukar inte vara några bekymmer.
Jag använder bara mina händer till att hålla tyglarna till en början och hjälper inte alls till med dem. Om jag känner att de ökar tempo av smackningen så kan jag försiktigt bromsa upp med tygeln lite grann medan jag fortsätter att be om galoppfattning.


Bakbenen först

När du ska fatta galopp vill du att hästen skall fatta galoppen med bakbenen först, så att de börjar galoppen med ena bakbenet. Om man fattar höger galopp så vill man ha vänster bakben i rörelse först för att det skall bli en fin, rätt galopp. Det man ofta känner när man börjar galoppera med rätt fattning – bak först  – är att det blir en mjukare galoppfattning och att de inte accelererar. När de startar med framdelen känns det nästan som de hoppar in i galoppen. Hur konstigt det än låter så får man bort det genom att möta upp med tygeln. Vi tycker att galopp är en högre gångart än trav, men man ska bara känna att hästen kliver in i galoppen, att de byter gångart men inte tempo. Håller man i tyglarna så hjälper man hästen över tid att börja fatta med bakbenen först.
Hur mycket man måste ta i tygeln är individuellt. En del kan man bara ta lite grann i och en del måste man ta mycket i för att de ska fatta galoppen med bakbenen först.


Bra tips!

Börja alltid med lite drivning i benen. Jag vill helst inte att sitsen skall driva någonting i galoppfattningen. När jag börjar att be om galoppfattningen så ger jag en hjälp som jag vill att hästen ska kunna när jag gör galoppfattningen i fortsättningen. Jag börjar alltid med den även om den inte kan hjälpen just nu. Mitt mål är att jag bara ska kunna ge en förberedande hjälp och så ska hästen kliva upp i galopp.
Ytterskänkeln ligger precis bakom sadelgjorden och innerskänkeln ligger vid sadelgjorden. Man ska inte luta sig fram, inte till sida och inte driva med sätet. Tänk på att inte titta ner, sitt mitt över hästen med vikten på yttre sittben. Vanligaste felet är att man tittar ner och vikten kommer på insidan vilket gör att hästen fattar fel galopp. Undvik det!

www.jonnagullberg.se

[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Ny bok av Hearts & Horses

Just in time for Christmas presents, Mikkel Oster, Hearts & Horses, comes out with a …

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …