Jonna Gullbergs träningstips: rida med Romal

LR 3/2009
Text: Jonna Gullberg/Åsa Wikberg

[private]

Romal är en westerntygel som består av två delar. Ena hälften som är fästad i bettet är sluten och sitter ihop på mitten. därifrån löper endast en tygeldel, den som ryttaren håller i med sin fria hand (se bild). I slutet av romalen sitter en läderflärp, popper. Den använder kofösarna bland annat för att driva på kor.
Romaltygeln är ofta vacker och utsmyckad, den finns i många olika varianter, kvaliteter och längder. En bra romal är ofta gjord av flätad råhud. När du köper romal, kolla noggrant så att du får en längd som räcker till din häst för det är jobbigt att rida med en romal som är för kort. Jag föredrar en romal som är lite tyngre, de lätta blir ofta lite sladdriga. Du styr hästen likadant med romalen som med en vanlig split rein. Romal rids bara med stångbett och enhandsfattning.


Kan användas i flera grenar på tävling

Med romaltygel kan man delta i många olika tävlingsgrenar. Working cowhorse, trail och westernridning till exempel.  Man får faktiskt rida med romaltygel i de flesta klasser, dock bör man försöka hålla sig till det som är mest ”vedertaget” inom den disciplinen man rider för att ligga bra till hos domarna.
När man håller romalen måste det vara minst 40 centimeter mellan dina båda händer. Om du håller enhandsfattning med vänster hand så håller din vänstra hand ihop den delade delen av romalen, just innan den går ihop. Du sluter hela handen om den uppifrån. Vill man ha kortare romal så håller man längre ned på den och längre så håller man längre upp. Den högra handen håller du i den lösa änden på romalen. Den handen brukar man hålla snett bakåt mot benet.  Vänster hand framför hornet ovanför manen och höger hand snett bakåt ovanför höger ben mot höften.
Man får inte stoppa några fingrar mellan i den delade delen utan fingrarna måste vara slutna runt romalen. Om du under din klass skulle stoppa in ett lillfinger så blir du nollad (om domaren ser dig).
I vissa klasser får man inte korta upp romalen under ridningen. Om du håller ett grepp och drar i höger tygel för att korta upp romalen så blir du nollad i reining. Enda gången du får korta upp romalen är när du står stilla i ett mönster t ex innan ett spinn. Då öppnar du upp vänsterhanden och drar tygeln i högerhanden till önskad längd. I en del grenar får du korta romalen under ridning, men för att vara på säkra sidan (kanske domaren ej är införsatt vad som gäller för romal i alla klasser) så skulle jag rekommendera att du inte gör det i någon klass.
Romalen måste sitta tillsammans med stångbett i och med att du rider den med enhandsfattning. När man går över från tränsbett till att rida med enhandsfattning så kan man bestämma om man vill rida med romal eller split reins. Fördelen med romal är att man har en större styryta på hästen, så det kan vara lättare när du går över till enhandsfattning att rida på romal. Du har större kontrol, ett starkare grepp och mer tygel i handen. Du greppar över båda tygeldelarna i handen.


Alltid samma längd

En vanlig split rein måste du hela tiden hålla koll på att båda tyglar är lika långa. När du greppar romalen så vet du att längden stämmer på bägge sidor.
När du rider med en hand har många svårt för vad de ska göra av den fria handen. Med romalen behöver man inte fundera över det. Den andra handen skall hålla i bakre delen av romalen. Poppern i slutet av romalen får man absolut inte använda för att driva på hästen. Skulle domaren anse att du använt den lösa delen för att flytta hästen, skrämma den, ge en hjälp eller styra så blir du diskvalificerad vid tävling.
Det är egentligen bara i working cowhorse som romaltygeln är mer ”standardutrustning”, även om det finna andra val där också. Men medge att det inte bara är praktiskt att rida med romal. Snyggt är det också!
[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Ny bok av Hearts & Horses

Just in time for Christmas presents, Mikkel Oster, Hearts & Horses, comes out with a …

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …