Josefine satsar på reining

När LuckyRider besökte Pilot Point fick vi stifta bekantskap med en tjej som för en del år sedan tävlade framgångsrikt i Sverige. Josefine Spångfors är numera bosatt i USA, tävlar fortfarande framgångsrikt och arbetar som assisterande tränare hos Thomsson Reining horses.

Text och foto: Åsa Wikberg

Det var ett bra tag sedan vi såg henne på tävlingsbanorna i Sverige. Sedan 2010 har Josefin Spångfors tillbringat största delen av sin tid i USA som assisterande tränare hos Fred Thomsson Reining horses. Systrarna Josefin och Cecilia Spångfors var båda framgångsrika inom reiningen i Sverige som ungdomsryttare, men det började faktiskt med hoppning för Josefins del.

– Jag brukade hoppa när jag var yngre, men så skulle pappa köpa en paint från USA av en bekant. Han skickade dock fjorton stycken paintar, varav de flesta var dräktiga så helt plötsligt stod pappa med ett stort antal paintar på gården. Det ledde till att vi började bli mer intresserade av westernridning och pappa satte ett par hästar i träning hos Rick LeMay som då bodde i Båstad, inte så långt från där vi bodde.

– Jag började också träna hos Rick och åkte dit några gånger i veckan med min ponny. Helt naturligt blev det mer och mer reininginriktat eftersom jag tyckte det var roligast och jag fick sedan börja rida några av pappas paintar.

Skärmavbild 2016-06-13 kl. 09.23.26

När pappa, veterinär Per Spångfors, 2008 skulle åka till Fredrik Thomsson på Nedpoint Quarterhorses övertalade systrarna honom att få följa med. Josefin fick blodad tand och återvände redan året därpå för att förkovra sig i reining. Hon gick då på gymnasiet, men drömmen om att resa tillbaka till USA för att arbeta med det hon gillade allra bäst blev allt starkare. Josefine bestämde sig för att hoppa av skolan för att åka till USA.

– Jag längtade dit så oerhört, men mamma övertalade mig att gå ut gymnasiet först i alla fall, berättar Josefin som direkt därefter packade väskan och åkte.

– Det var nog tur för annars hade jag kanske inte läst klart gymnasiet. Jag hade till en början en liten tanke på att åka hem och läsa till veterinär, men det blev bara en kortvarig vistelse hemma innan jag var tillbaka här i USA igen, berättar Josefin som sedan dess har slagit ner bopålarna i landet i väster. Idag bor hon i flygelbyggnaden på en ranch i Pilot Point och arbetar som assisterande tränare för Fred Thomsson Reininghorses.

Josefines pappa Per är delägare i fastigheten och inte helt otippat ägare av några av hästarna i stallet också.

Ungdomslandslaget

År 2010 blev Josefin uttagen till ungdomslandslaget och fick åka till Youth World Cup i Oklahoma City för att representera Sverige.

– Det var en väldigt rolig erfarenhet. Vi var fem stycken ryttare: Ebba Lange, Josefin Odeberg, Moa Berglund och Therese Henriksson och jag. Vi blev tilldelade fem okända hästar som vi sedan skulle tävla i olika grenar, berättar Josefin.

Sedan dess har det blivit många tävlingar och Josefin har hunnit visa att hon är en ryttare att räkna med även i de stora sammanhangen i de amerikanska reiningarenorna.

Under åren i USA har det blivit en del tävlande också vid sidan av arbetet. Josefines större framgångar är när hon vann Rookie proffessional och Limited Open ancillaryklasserna på NRHA Derbyt i Oklahoma City 2014. Hon vann även Limited open på NRBC 2015 och High Point buckle på samma tävling. Förra året kvalade hon även in till North American Affiliate Championship i Oklahoma City och blev trea.

– Jag arbetar och lever med det jag tycker är allra roligast, att träna reininghästar, avslutar Josefin.

Läs mer i LR 3 2016.
Prenumerera här och få superpaket med almanacka, vitaminbok och John Moore DVD!

Skärmavbild 2016-06-13 kl. 09.25.20

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …