Jultorp Ranch i ny regi

Välkände cuttingryttaren Göran Lindström har tagit över regin på anrika Jultorp Ranch utanför Skara. Nu tänker han blåsa nytt liv i ranchen som ska utvecklas till ett Westerncenter i Skandinavien, för alla westerngrenar och som en äkta Working Ranch, med boskap. Både nybörjare och elitryttare ska få sitt lystmäte fyllt. Verksamheten drar igång våren 2015 med många nya och spännande saker. Här kommer även att drivas hotell-, restaurang- och konferensverksamhet.

Text och foto: Lena Holmgren

Jultorp20-web

Kliv på, säger Göran Lindström med ett välkomnande leende och bjuder in i husvärmen på Jultorp Ranch. Det har bara gått två månader sedan han slog ner sina bopålar här, men känslan är omedelbar. Göran verkar glad och väldigt tillfreds.
Det syns i de blå ögonen och den varmröda skjortan förstärker om möjligt än mer hans avslappnade utstrålning.
– Jo, jag trivs fantastiskt bra här, har nog landat ordentligt, skrattar han och stryker med handen över det gråsprängda skägget.
Vi slår oss ner i vardagsrummet där en rikt dekorerad kakelugn pryder platsen mellan ett stort fönster mot hästar och hagar och ett annat med insyn till en rymlig pool, än så länge utan vatten.

Göran Lindström är en välkänd profil inom westernridningen i Sverige. Genom åren har han gjort sig ett namn både som tränare och tävlingsryttare. Med quarterhästen Solanos Little Tivio kan han stoltsera med tre SM-guld och ett EM-guld i favoritgrenen Cutting, men meriterna är många fler. Vi har träffats förut. Ett par gånger på Okna Ranch utanför Nyköping, där Göran var verksam under flera år. Och senast på Waldemar ”Walle” Wass anläggning High Rock Ranch utanför Vara där han och Walle precis hade påbörjat ett kompanjonskap.

”Det är ju dig jag menar”
– Jag hade inga tankar på att flytta från High Rock Ranch, samarbetet med Walle fungerade utmärkt. Men så i mars ringer Lollo Nilsson, grundare av Jultorp Ranch och undrar om jag känner någon som kan tänka sig ta över verksamheten där. Någon med erfarenhet och vilja att driva anläggningen på ett lika engagerat sätt som han och hans fru Eva gjorde när de ägde stället. Under samtalets gång förstår jag snart att Lollo är lite full i fan, ”Det är ju dig jag menar”, säger han till slut.

Göran berättar att han blev ganska ställd och första reaktionen var nej, stopp. Men snart började tankarna gro, kanske skulle cirkeln slutas ändå.
– Det var ju på Jultorp min egen bana som westernryttare började. 1998 kom jag hit för att delta i en kurs på två dagar men blev kvar i fem. Ranchens genuina atmosfär, Lollos sunda hästtänk och hans förmåga att entusiasmera människor imponerade stort på mig. Lollo har betytt så oerhört mycket för westernridningen i Sverige.

Blev eld och lågor
När Lollo och Eva Nilsson 1993 startade Jultorp Ranch med inriktning på westernridning och upplevelseturism hade de ingen aning om hur framgångsrikt deras koncept skulle bli. Men 2011, efter arton fantastiska och samtidigt arbetsamma år var de nöjda och sålde fastigheten till två danska par, där Anja Franch idag står kvar som ensam ägare. Under senare tid har verksamheten gått på lågvarv. Nu vill man blåsa liv i ranchen igen.
– Mest på skoj bestämde jag mig för att åka och titta om anläggningen hade potential för tävlingar samt för att träffa ägaren Anja. Besöket inspirerade oerhört, jag blev eld och lågor och kort därefter beslutade jag mig för att ta över driften på Jultorp, säger Göran entusiastiskt.
Och när Göran väl har bestämt sig för något, ja, då går han in i det till fullo. I augusti skrevs kontrakt och sedan dess jäser planerna för verksamhete här. Ambitionen är hög.
– Vi ska utveckla Jultorp Ranch till ett Westerncenter i Skandinavien och erbjuda ett brett utbud med allt från ridskola för nybörjare till fortsättningskurser och attraktiva träningsmöjligheter för de mest avancerade tävlingsryttarna

Hela reportaget hittar du i Lucky Rider nr 8!

Jultorp25(2)-web

Om The editors

Se också

Podcast “Vilket Hästjobb”

Johanna Davidsson och Malin Svensson deltog i avsnitt 27 av Vilket hästjobb! podsändning.De berättar där …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

17 − 4 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.