Karin van Bekkum – longe line

Longerlina som tävlingsklass. Ja, det finns faktiskt i Sverige sedan något år tillbaka. Syftet med klassen är att visa ettåringar för att demonstrera hästens rörelser, uttryck och attityd. Klassen består av två delar – en inspektion av domaren och en 90 sekunder demonstration i longerlina.

LR 1/2008
Text: Karin van Bekkum  Foto: Iva Hansson

[private]


Den holländska tränaren och tävlingsryttarinnan Karin van Bekkum ska hjälpa oss att få ordning på pisk och lina när vi ska börja longera unghästarna. Först i round pen utan lina och sedan med longerlina.
Mitt primära mål när jag startar hästen är att få den avslappnad och lära den gå runt utan att stanna. När jag börjar låter jag hästen springa lös och leka, bocka och busa runt tills den blir avslappnad och börjar fokusera på mig. När jag får hästens uppmärksamhet står jag i mitten av round pen och det enda jag har med mig är en longer­piska. Sakta vänder jag min kropp i den riktning som hästen rör sig. Longer­piskan följer med i rörelsen och är placerad något bakom hästens bakdel.
Jag vill uppmuntra honom att skritta framåt längs med staketet, utan att tveka. Var försiktig så att du inte ökar hästens takt genom överilade rörelser. Hästen skall skritta avslappnat och vila på steget. När den skrittar avslappnat i en riktning ber jag om en vändning.
För att göra detta säger jag whoa och kliver in framför hästen. Jag vill att den vänder sig med huvudet mot mig. När den stannat tar jag ett steg bakåt för att dra hästens uppmärksamhet mot mig. Då byter jag även hand på pisken, tar ett steg mot hästen med pisken för att uppmuntra hästen att byta varv och skritta i motsatt riktning.
När hästen kan skritta, stanna och vända utan problem lär jag honom att jogga. Jag ber om jog från skritt genom ett smackande ljud och jag höjer och sänker pisken sakta för att uppmuntra den att öka farten. Så fort hästen börjar jogga slutar jag använda spö och smackningarna.
Jag håller pisken i höjd med min höft och behåller en position bakom åringen. Jag står så stilla som möjligt och gör inga onödiga rörelser för att uppmuntra honom att slappna av och sakta ned. Om han fortsätter att jogga för fort säger jag whoa och låter honom stanna, skritta fram och sedan ber jag om jog igen, tills han blir avslappnad och bekväm i en lugn jog.


Starta med lope

När jag känner att åringen är redo för lopen (galoppen) börjar jag alltid från jog. För att ge kommandot lope höjer jag min arm med piskan och får hästens uppmärksamhet genom att pussa på den. När den går upp i lope fortsätter jag att pussa i samma takt som steget och behåller min pisk högre upp, men jag viftar inte längre med den – om det inte är så att han saktar ned eller bryter av till trav. Om hästen bryter av ger jag kommando till galoppfattning igen på samma sätt som tidigare. Jag ber inte om lope någon längre tid och jag belönar hästen regelbundet när den fattar rätt gångart genom att den får stanna och skritta efter 2–3 varv i lope.
Hästen skall inte galopperas för lång tid och när jag sedan belönar hästen för rätt gångart så skapar jag en avslappnad attityd till träningen.
Viktigt: När du ber om jog och lope så se till att du alltid är konsekvent i dina kommandon och signaler.
En sak jag tränar mina åringar på är att förflytta dem sidvärtes. Detta genom att börja med kortare lina, peka med pisken mot hästens skuldra, gå emot honom och släppa ut honom på linan så att han förflyttar sig sidvärtes ut mot volten för att öka den. Detta för att undvika för att hästen sneddar inåt.


Börja med longerlina

När hästen är avslappnad i alla gångarter och vänder lätt i round pen är det dax att sätta på longerlinan. Jag använder gärna en lina av rep med karbinfäste som snurrar. Detta sätter jag i O-ringen i grimman, under hästens käke. Jag fortsätter att arbeta hästen i roundpen i början.
Till att börja med vänjer jag hästen vid det lätta tryck som uppstår i grimman . Att ge tryck i longerlinan är inte så stor skillnad mot ett tryck i tyglar. Det enda jag begär är att de ger efter för trycket och slappnar av.
Höjden som du håller longerlinan i styr höjden på hästens nacke. Ju högre du håller linan ju högre kommer nacken upp, vilket vanligtvis ger mer lyft i bogen.
När jag låter hästen jogga och skritta håller jag handen i höjd med min höft. När hästen galopperas höjer jag handen, vilket får åringen att höja bogen och pendla finare med benen och får bakdelen under sig vilket gör att farten blir lugnare.
Jag vill ha hästen mellan mina armar (armen som håller linan och armen som håller pisken). Ett tips är att stå som i ett V med hästen i mitten. Precis som när du rider-ditt spö är ena tygeln och linan är den andra tygeln, därimellan skall du ha hästen.
Om det behövs kan jag jaga på hästen med piskhanden och sakta ned med longerlinan. Om jag vill öka farten lyfter jag båda armarna.


Låt ej linan hänga

Ett vanligt fenomen när hästar longeras är att hästen dyker inåt och lägger sig på bogen. Linan hamnar i backan och dras på marken med risk för att både häst och handler trasslar in sig. Genom att göra övningen ovan lär du hästen att stanna ute på linan och hålla bogen uppe. Hästen får även ett bättre steg och bättre longerings­teknik.
När du arbetar åringen vill du att den skall vara fokuserad på dig. Börjar du tappa hästens uppmärksamhet så är det antagligen dags att hitta ett lämpligt tillfälle att avsluta träningen och börja om en annan dag.


På arenan

När hästen behärskar longerlinan i skritt, jog och lope på ridbanan och tillåter mig att flytta honom ut och in på linan – då är han färdig att finslipas inför tävling.
Longeringsdelen i tävlingsklassen är 90 sekunder, det är den tiden man har på sig att visa hästen  på lina. Efter 45 sekunder blåses det i visselpipa för att uppmärksamma dig på att det är halvtid. Vid 90 sekunder blåses det för att tiden är slut. När du tränar hemma så är det bra att ha någon som kan ta tid på dig.
Du måste visa hästen i bägge varven i alla tre gångarterna.
För att hinna med det mesta försöker jag att ha hästen så långt ut på longerlinan som jag kan när domaren ger startsignal.
Jag låter hästen skritta ett kvarts varv och ber sedan om jog. Hästen får jogga drygt ett varv beroende av hästens fart och längd på linan. Om hästen har en bättre jog än lope låter jag honom jogga lite längre tid än gå i lope. Om det är en mycket fin loper men bara ordinär joggare så visar jag joggen kortare tid och lopen längre. Du vill visa hästens bästa gångarter och förutsättningar.
Jag brukar låta dem gå ett helt varv i cirkel. Genom att skritta ett fjärdedels varv, jogga ett varv och lopa ett varv kommer du väldigt nära 45 sekunder.
Om hästen har galopperat ett varv och jag har tid kvar innan halvtid så stannar jag hästen genom att säga whoa, vänder den och låter den skritta en liten bit extra för att få den att slappna av. Då behöver jag inte skynda på för att visa honom i andra varvet.
Vändningen räknas som skritt i andra varvet. När du bett hästen vända skrittar den mot dig och går ut i andra varvet, det är tillräckligt för att demonstrera en fin taktmässig skritt. Jag ber sedan om jog och lope som jag gjorde i första varvet.
När jag har en tävlingsrutin planerad för min häst så övar jag den inte om och om igen. Detta för att jag inte vill att hästen skall förekomma mina kommandon. Genom att jag blandar tränigen får jag en häst med positivt och uppmärksamt uttryck.
Jag tränar att ställa upp hästen i square varje dag och har någon som går bakom och runt hästen. Du kan gärna sätta ut stolar på ridbanan som folk får sitta i under träningen. Flytta runt stolarna med jämna mellanrum så hästen inte vänjer sig vid bara en placering. På så sätt undviker du att hästen blir stressad av domarna på tävlingen.


Till tävling eller?

Hur vet man då om hästen är färdig för att komma med på tävling?
När jag jobbat hästen någon månad så ser jag rätt bra om hästen är mogen att åka med på tävling eller inte. Om han har en mycket hög energi­nivå och helst vill springa, bocka och busa – då kanske det är bättre att vänta till hästen mognat något. Om hästen är avslappnad och fokuserad när du arbetar med den så är den redo att möta världen.


Första gången

När du åker till tävling med din ettåring för första gången – tänk på att vara ute i god tid. Undvik stress och låt hästen bli familjär med arena, högtalare, publik och andra ekipage.
I longe line väljer du själv om du visar hästen som en framtida pleasurehäst eller hunterhäst och din klädsel skall anpassas därefter.
Läs din förenings regelbok så du är uppdaterad på vad som förväntas av dig. Lycka till!
[/private]

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två + sexton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.