Karl för sin hatt

LR 5/2008
Text och foto: Carina Kvist

[private]


Det började med ett par fräcka boots och en hatt. Sedan den dagen för drygt tjugo år sedan, då David Cassid alias Tex satte ner hälarna i sina boots, så har han samlat prylar. Det är inte vilka prylar som helst utan westernprylar – kläder och inredningsdetaljer, gärna av det mera exklusiva slaget. I dag har han en imponerande samling hattar och andra westernprylar som pryder den lilla tvårumslägenheten på åttonde våningen, med utsikt över Malmö.


Dallas har inspirerat

– J.R Ewing, där har vi nog min största inspiratör, säger David med ett skämtsamt skratt.
– Jag köpte mina första boots i början på 80-talet då den omåttligt populära TV-serien Dallas med den förmögna familjen Ewing- olje och boskapsmiljonärer, gjorde sin entré i de svenska vardagsrummen. Serien sågs som mest av fyra miljoner tittare och jag var en av dem, säger David.
– Jag gillade deras maktkamper och familjefejder och deras flashiga liv på ranchen Southfork.


Samling med hundratals hattar

Intresset för westernkulturen tog fart. David köpte en ny coolare hatt och därefter har det blivit ett par stycken. – Jag gillar verkligen hela stuket med kläder, prylar och möbler i westernstil. Men det är viktigt att det är kvalitet på grejerna, säger David och plockar fram en tjusig hatt från en av kartongerna som står prydligt uppradade mot väggen. Kartongernas framsidor vittnar om att det finns både ett och annat i lådorna. Stetson, Wrangler, Bailey..
– Jag har haft över två hundra hattar, men jag har sålt, slängt och gett bort. Nu har jag runt hundra hattar kvar, berättar David.
– Med åren så har jag blivit lite mera kräsen och har gjort mig av med de hattar som i mitt tycke var mindre bra. De som är av störst intresse är hattar av bäverhår. De håller formen bra även om det regnar, men de kostar mera än vanliga filthattar. I Davids samling finns hattar i prisklasserna 3000 upp till 14 000 kronor.
– Den dyraste jag har är en Stetson 100X President.


Hatt efter humör

– De flesta har en hobby och min är att samla westernprylar av olika slag. Ibland kan jag se något och tänka att det där måste jag bara ha! Det blir att jobba på och spara och visst är det kul när man äntligen har skaffat sig en ny pryl i samlingen, säger David glatt.
– För mig har det hela blivit en livsstil. Filmerna jag ser är western och musiken jag helst lyssnar på är country. Jag går för det mesta omkring i hatt och väljer hatt efter väder och vind och på vilket humör jag känner mig.


Knepigt med häst i lägenhet

I en specialtillverkad hylla som en god vän till David har snickrat, glänser klockor och bältesbucklor från Montana Silversmiths i kapp under skenet av inbyggda spotlights. I samlingen finns ett sextiotal bältesbucklor och femton klockor av olika märken och modeller.
På en väggmonterad hylla står några av de trettiotal boots som finns i samlingen, just dessa är av pyton och skallerormskinn.
– Jag gillar boots som syns, men de ska givetvis vara bekväma också. Dessa boots har stått på hyllan sedan inköpet, inte för att de inte är bekväma, utan för att dom pryder sin plats.
I ett hörn av lägenheten finns även en westernsadel av märket Long Horn. – De flesta köper hästen först och sedan en sadel, men jag slog till med en sadel. Så kanske det blir en häst så småningom.
– Jag är intresserad av hästar men det blir lite knepigt att rymma hästen i lägenheten, menar David och skrattar.
Men vem vet, kanske har man en dag ett eget ”Southfork” med allt vad det innebär…

[/private]

Om The editors

Se också

Ny Westernfashionbutik

Trots allt finns det ljusglimtar i våren 2020. En ny westernbutik har sett dagens ljus, …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

tjugo − 6 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.