Kellie Hinely

Kellie Hinely är en av USA:s mer framgångsrika tränare inom all around-grenar och ibland kan man även träffa henne i Sverige.

Text och foto: Åsa Wikberg

luckyrider_kelly2_westernridning

På Trendsetter Performance Horses i Chino Hills, Kalifornien, träffar vi en av de mycket framgångsrika tränarna inom all around-grenarna. Företaget som grundades 1997 drivs av AQHA Professional Horseman, Kellie Hinely,
Till skinnad från många andra tränare i USA växte hon inte alls upp runt hästar.
– Min kompis från kyrkan hade hästar och bjöd in mig att rida med henne. Sedan var jag fast, jag älskade det. Jag började rida varje dag, städade stall, började rida för tränare och fick slutligen en häst av mina föräldrar. Jag red andras hästar hela tiden i college för att tjäna pengar så jag skulle kunna åka och tävla, mina föräldrar betalade inte det. När jag slutade college insåg jag att jag redan gjorde det jag älskade och fortsatte att träna hästar.
Även Kellies dotter rider och visar ibland häst på tävling, men familjen har reglerat hur mycket hon får vara med mamma i stallet.
– Hon skulle rida alla dagar om hon fick, men rider tre dagar i veckan.
Hennes man och son däremot är inte lika roade av hästar, de gillar motorer och dirt bikes.

Många hästar i träning
På träningsanläggningen huserar både westernhästar och hunterhästar.
– Vi tränar western all around-klasser såsom pleasure, trail, western showmanship, hunter under saddle och halter. Vi har även en körhäst som tävlar i pleasure driving, berättar Kellie mellan träningspass och barnhämtning en varm sommardag när
LuckyRider är på besök.
Kellie tränar alla olika åldrar och det kan se lite olika ut beroende på vad de tävlar i.
– Mina ungdomsryttare och amatörryttare visar till exempel ofta horsemanship, equitation, showmanship, trail och western showmanship, berättar Kellie som har tre egna lektionshästar på anläggningen. Så hit kan man komma dels med egen häst, men även om man vill lära sig eller träna på redan färdigtränade hästar.
– Men jag har en medhjälpare som har hand om de lektionerna åt mig nu för tiden för jag reser så mycket så det finns inte riktigt tid att göra allt, förklarar Kellie.
– Vi är ofta borta två veckor i stöten och jag har fyrtio hästar i träning som alla ägs av mina kunder, berättar hon vidare.
Stallet har två assisterande tränare och två hästskötare som hjälper till att sköta ruljangsen, samt ofta en praktikant, berättar Kellie vars egna specialiteter är trail och western riding.
– De flesta hästar som står här i träning rids det trail med, men de flesta hästar kan flera discipliner, berättar hon vidare.
Stallet tränar främst hästarna på det som ägaren vill att den ska kunna men man tittar naturligtvis också på vad hästen är bra på.
– Alla hästar är till exempel inte bra på att byta galopp så om hästen inte är byggd för att lätt kunna byta galopp, eller om den inte alls vill det då rider vi kanske inte western riding där det är ett viktigt moment. Om en ägare kommer hit och vill att hästen ska lära sig byta galopp så tränar vi förstås på det, säger Kellie.
– Men vi försöker hitta det som hästen tycker om att göra.

luckyrider_kelly3_westernridning

Hunt seat
Hunt seathästar däremot får för det mesta bara gå hunt seat-klasser och eventuellt pleasure driving. I pleasure driving är det för det mesta ”engelska hästar” som är höga med stort steg som man kör. De hästarna kan oftast inte komma ner till de mer markbundna stegen som passar western, berättar Kellie.
– De ska ha stort steg, jämn topplinje, stor trav och platt knä fram. Det ska vara liknande rörelser som i western men mera förlängt.
– Det som skiljer western pleasure-hästen mot hunterhästen är att wp-hästen har en mindre kropp, ett mycket snävare steg, rids med minimal tygelkontakt och ska stanna i en ”tight frame”.
– Hunterhästen har till skillnad från westernhästen mer rörelse från bogen vilket ger dem längden i steget som de har. Den hästen som naturligt har ett långt steg har svårt för att komma ner till det kortare steg som behövs för att göra westernklasserna riktigt bra, menar Kellie.

Amatör gör lite av varje
I amatörklasserna finns fortfarande hästar som gör både hunter och westernklasser, men klasserna och hästarna har utvecklats till att bli mer specialiserade så när man kommer till större tävlingar är de allra flesta specialiserade på sin gren, berättar Kellie.
– De som tävlar trail gör ofta western showmanship eller horsemanship och ibland också hunt seat equitation för i den klassen behöver man ofta inte ha samma långa steg som i hunter under saddle, berättar hon vidare.
Kellie säger att det visst finns ryttare som bara tävlar en enda gren men den typiska ryttaren hos henne vill ofta tävla mer än ett event, därför så försöker hon ofta hitta hästar till sina kunder som kan göra flera olika saker.
– Vi söker efter en trail typ av häst som ska kunna tävlas i både trail och horsemanship till exempel…

Läs resten av artikeln i LuckyRider 6 2016.
Prenumerera här och få Westernkalender, vitaminbok och John Moore DVD!
 

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …