Konsten att hålla sig kvar i 8 sekunder

De bockar vilt och de bockar högt. På rodeos i USA kämpar ryttarna för att kunna sitta kvar på en bockande häst i åtta sekunder.

 Text och foto: Trine Bøhnsdalen

Att en häst kan bocka bra är något som de flesta ryttare vill undvika, men i tävlingar i att bocka är detta en god egenskap. Två av den amerikanska rodeons ”rough stock”-klasser handlar om att sitta på en bockande häst i åtta sekunder. Med sadel heter det bronc riding och utan sadel kallas det bareback riding.

Bockningstekniken viktig

Steve Gilbert från Diamond G Rodeo Company i Utah är en av de som tillhandahåller hästar till rodeos i USA. Han berättar att hästarna väljs och avlas enbart på sin bockningsteknik. De flesta bra bockningshästar är vuxna hästar i bra form, därför är det viktigt att han som uppfödare ger hästarna en god start innan livet på vägarna börjar.

– Vi avlar hästar till rodeos och de lever i stora flockar i kuperad terräng tills de är fyra, fem år gamla. Då börjar vi med träningen så att de lär sig att bli hanterade och att lastas. Sedan testar vi om de har anlag för att bocka, men de börjar som regel inte sin karriär förrän de är runt sju år gamla. Det är först då deras kroppar är helt fullvuxna och de kan prestera optimalt, berättar Gilbert.

Åtta sekunder

Innan varje bockningstävling på amerikanska rodeos står hästarna i små bås där de sadlas och görs i ordning. Sedan drivs de vidare till båsen där deltagarna sitter upp. Här sätts också bockningsremmen på och grinden öppnas till den stora banan när ryttaren är redo. Därefter är det hästens uppgift att kasta av ryttaren genom att bocka. Den har åtta sekunder på sig.

Poängsystemet i bockningstävlingar är fördelat dels på hästens förmåga att bocka och dels på ryttarens förmåga att rida hästen genom bocksprången. Om ryttaren klarar att sitta kvar i åtta sekunder frigör han sig själv efter att klockan ringer, och han får som regel hjälp av en annan ryttare som drar honom över till sin egen häst. Sedan lossas bockningsremmen av den andra ryttaren och hästen drivs tillbaka till inhägnaden. Arbetsdagen är över för hästen. Om en vecka väntar en ny.

Bockningsrem

En bockningsrem, vanligtvis kallad bucking strap eller flank strap, är en enkel läderrem med bomull som fästs runt hästens flank. Det är ett känsligt ställe på hästen och remmen uppmuntrar hästen att bocka.

– Remmen är där för att hästen verkligen ska sträcka ut bakbenen i bockningarna. Om den sitter för hårt vill hästarna inte bocka på grund av smärta. Hemligheten är att sätta den såpass löst att hästen tror att han kan bocka av den, men hårt nog för att den inte ska lossna av sig själv. Det är inga skarpa föremål som är fästade på bockningsremmen och den ligger heller inte mot hästens testiklar, så som många tror. Både ston och valacker används i sporten, berättar Gilbert.

Historia

Att rida bockande hästar har länge varit en viktig del av cowboyens arbete på de stora rancherna i västern. Tidigare var det vanligt att rida in unghästarna genom att slänga på sadeln och att rida hästen genom bocksprång, fnysningar och stegringar. När det var gjort ansågs inridningen vara över och arbetet kunde börja. Utifrån det arrangerades överallt tävlingar om vem som kunde rida de värsta bockningshästarna och från början av 1800-talet har bockningstävlingar varit en viktig del i den amerikanska västernkulturen och är ett stående inslag på många rodeos i landet.

Kritik

Rodeosporten som helhet har fått kraftig kritik från många håll. Bockningstävlingar med hästar är bland de tävlingar som flera djurrättsorganisationer kritiserar, bland annat på grund av användningen av bockningsremmen och otillåten användning av inhumana hjälpmedel.

På alla stora rodeos är det obligatoriskt med en kvalificerad veterinär som övervakar djuren och som anmäler så snart de upplever dåliga förhållanden. Användning av olovliga hjälpmedel och oacceptabel hantering bestraffas med böter och avstängning, men flera djurrättsorganisationer har ändå upptäckt användning av olovliga hjälpmedel på rodeos. Detta har gett sporten dåligt anseende och om de här tävlingarna kommer att fortsätta i framtiden är osäkert.

Atleter

Typiska bockningshästar är blandrashästar, ofta med inslag av quarter, mustang och kallblodiga draghästar. De har en kraftig benstomme, mycket man och päls och ofta lite hovskägg. Idealiskt har de ett kraftigt framparti och en atletisk bakdel, någon som gör att de kan bocka högt.

Under vintern är rodeohästarna lediga. Då går de ute på uppfödarens ranch i stora flockar. Terrängen är ofta kuperad och krävande, på så sätt måste de utveckla sin styrka och kondition. Tunna, svaga eller överviktiga hästar får sällan jobb som bockningshästar. Det är ett jobb förunnat atletiska hästar som är i bra form.

– Hästarna bockar inte om de inte är i kanonform själva. Därför är det viktigt för oss att de alltid är i god fysisk och psykisk form, avlutar Gilbert.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Om The editors

Se också

Concho Hill Ranch

När LuckyRider besökte Concho Hill Ranch utanför Magdalena i New Mexico så hamnade vi så …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

19 − arton =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.