Kroppsbyggare och reiningtränare

Heinz-rider-gÑrna-sina-hÑstar-ute

Han är bodybuildern som föder upp Quarterhästar, tävlar i reining och utbildar young-riderryttare och deras hästar i dressyr. 

Heinz Klostermann och hans team har många strängar på sin lyra och bakom hela verksamheten finns en grundtanke om att göra det bästa av allt. 

Text och foto: Natalie Lindholm

Utanför Norrtälje i ett vackert grönskande landskap driver familjen Klostermann sin omfattande verksamhet. LuckyRider anländer till gården årets hittills varmaste sommardag och luften tycks stå stilla när Heinz visar runt på gården i sällskap av sin fru Pia. Heinz är perfektionist ut i fingerspetsarna och inte bara när det gäller träning av hästar. Den krattade stallplanen framför de stiliga svartmålade husen vittnar om en genomarbetad verksamhet och Pia berättar om hur de själva renoverat och byggt upp gården helt efter sina egna behov och önskemål.

Superhästen Proud ´n Smart

Vi hälsar på hos unghästarna som ivrigt trycker vid staketet för att komma så nära kameran som möjligt och jag får höra att alla är efter den egna hingsten Proud ’n Smart.

– Det är en superhäst utan limits förklarar Pia entusiastiskt. Vi köpte honom som 4-åring och att få en sån häst, det är verkligen tur! Heinz håller med och beskriver en bra reininghäst som väldigt atletisk med bra skalle.

– Har hästen inte en bra skalle spelar det ingen roll hur fin den är säger Heinz.

– Den ska verkligen vilja tränas och är föräldrarna bra brukar ungarna också bli bra.

– För vår del så vill vi gärna ha bra gångarter på dem också, en riktigt rund och fin galopp till exempel, inflikar Pia.

– Det ska se enkelt ut när hästen rör sig.

Dressyr från början

Vi slår oss ner vid poolen där hela familjen har plats att svalka sig varma sommardagar och Heinz berättar att han, som helst rider ute, ofta tar ett dopp mellan ridpassen. Pia dukar upp nybakad sockerkaka och bjuder på saft medan hon berättar att det är tack vare henne Heinz började med hästar för ungefär 15 år sedan.

– Jag red dressyr på den tiden och hittade ett fint Quartersto på annons. Jag visste i princip ingenting om Quarterhästar och köpte henne bara för att hon var söt, skrattar Pia.

– Fin var hon verkligen, men så gott som oridbar. Jag försökte utveckla henne men det gick trögt. Då fick Heinz för sig att han skulle rida och satt upp. Så snart han kom igång tyckte han det var skitkul och bytte sen till en häst med bättre förutsättningar. Heinz, han ska bara ha det bästa, de bästa tränarna och de bästa hästarna. Så är det oavsett vad han tar sig för, han gör inget halvdant, ler Pia.

– Nästa häst blev en 4-årig valack och på honom satt Heinz och galopperade i ett halvår innan han kom ut på sin första tävling. Pia berättar med värme i rösten om hur nästa Quarter de köpte var hingsten Proud ’n Smart.

– Vi hade en sån jäkla tur att vi snubblade över den hästen. Det är Proudie som tagit Heinz dit han är idag, slår hon fast med en nick mot sin man.

Läs mer i LuckyRider nr 5 2013. Prenumerera här!

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

7 + nio =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.