La Passione Italiana

Excellenta hästar, toppryttare, prestigefyllda tävlingar med mycket prispengar. Den europeiska reiningälskarens Mecca ligger i Italien!

LR 4/2008
Text: Irene Stamatelakys/APHA
Foto: Andrea Bonaga
Översättning: Jan-Erik Westerberg

[/private]


Om man blev tillfrågad om italienarnas favoritsport, vad skulle du tänka på först? Fotboll? Formel 1 racing? Skulle du bli förvånad över att höra att italienarna har tagit en av hästsporterna till sitt hjärta?
Faktum är att italienarna inte bara är galna i fotboll. De är tokiga i reining också – en passion som kommer att nå nya höjder i år. I september, är det planerat att Italien ska vara värd för de första FEI World Reining Championships som hålls utanför World Equestrian games.
Italien valdes ut att vara värd för en elitreiningtävling som ett resultat av årtiondens hängivenhet och hårt arbete att bli bäst på sin nytillkomna nationalsport. Om du tror att reining är bara något helamerikanskt, vänd blicken mot Italien.  Du kommer att upptäcka att det har blivit ett globalt fenomen, och att italienarna har blivit en kraft att räkna med.


Kärlek vid första ögonkastet

Kärleksaffären mellan italienarna och westernhästar som glänser i reining började tidigt. The Associazione Italiana Quarter Horse (AIQH) grundades 1977, bara ett år efter att den tyska klubben grundats.
I början, var italienska reiners beroende av AIQH. Det varade emellertid inte länge innan de startade en egen förening. Associazione Italiana Cavallo Reining (AICR) startades 1985 i Cremona av en grupp entusiaster som hade följt sporten från allraförsta början på italiensk mark.  Senare samma år, höll den nystartade NRHA dotterklubben sin första tävling – ett futurity.
1987 godkände APHA ansökan från Paint Horse Club Italia (PHCI), och godkände därmed sin andra internationella dotterklubb fyra år efter att den tyska startades. Samma år grundades även NRHA Germany.
Under 90-talet, blev det tydligt att AICRs stadgar behövde en översyn för att överensstämma med reglementet hos Italian Equestrian Sports Federation. Som en följd av detta bildades en ny organisation 1993, och Associazione Nazionale Cavallo Reining (ANCR) tog över tyglarna från AICR. I mitten av 90-talet hade ANCR cirka 350 medlemmar.
Italian Reining Horse Association (IRHA) grundades i Parma 2002 och fortsatte förvalta arvet efter sina föregångare. Idag kan IRHA ståta med nästan 1400 medlemmar och man har 12 regionalklubbar. Under 2007 hade tävlande i reining nästan 100 tävlingar att välja på i Italien, inklusive 12 NRHA-godkända shower som betalade ut närmare 675.000 USD i added money.


Stora tävlingar

IRHA Futurityt, Derbyt och Maturityt är Italiensk reinings Triple Crown. Förra året drog dessa tre tävlingar till sig nästan 1.000 starter som tävlade om nästan 375.000 USD i added money.
Ytterligare 130.000 USD betalades ut under IRHA Breeders Futurityt.
Även om den inte organiseras av IRHA, så är 23 Classic en av de största showerna under året. Den hålls i juni i Incisa Scapaccino, mellan Torino och Milano i nordväst, där 176 starter tävlade om 80.700 USD i prispengar.
Janette Steffl, själv aktiv tränare och ryttare, har bott i Italien mer än 20 år. Hon säger att skillnaderna mellan reining i Italien och USA är små.
”Det finns färre hästar eftersom det är ett litet land, men jag tycker nivån är mycket bra”, säger Steffl, som har domarkort hos APHA, American Quarter Horse Association (AQHA), NRHA och National Reined Cow Horse Association (NRCHA). ”Ryttarna är bra, och de har skaffat sig mycket erfarenhet genom åren. Det finns bra hästar här.”  ”När man jämför andra länder i Europa, så finner man så klart nivåskillnader på ryttarna och hästarna där, men i Italien är skillnaden inte stor i jämförelse med USA”.
Steffl säger att reiningsporten finns över hela Italien, med en större koncentration i de norra delarna. Detsamma gäller andra grenar som Halter och Western Pleasure.


Bästa hästarna, bästa tränarna

Bonnie Miller, som har domarkort  i APHA, AQHA, NRHA och NRCHA, har dömt i Italien åtskilliga gånger de senaste åren. Även hon tycker nivån på Italiensk reining är liknande den i USA.
”Italienarna har arbetat hårt för att få de allra bästa hästarna och placerat dem hos de allra bästa tränarna”, säger Miller, som är Director of Western Studies vid Equine Science Department på Morrisville State College i New York. ”De flesta tävlande är entusiastiska och vill bli bättre”.
Miller dömde IRHA Derbyt för flera år sedan.
”Det var del av en hästtävling”, förklarar hon. ”Många andra olika raser och hästtyper fanns att beskåda på olika platser under veckan. Europeerna var väldigt fokuserade på att sätta upp en show för lokalbefolkningen. Det mesta av reiningen inkluderade andra aktiviteter för att locka till sig folk som inte var intresserade av hästtävlingar”.
Även om reining fick en beskedlig start i Italien, så har tävlingsgrenen fått en explosionsartad utveckling. NRHA medlemskapen i Italien är de näst högsta utanför USA och Kanada.  Under 2007 hade Tyskland 605 NRHA medlemmar. Italien som har två tredjedelar av invånarantalet i Tyskland, hade 597. Schweiz kom på tredje plats med 291 medlemmar.
Italiensk reining har inte bara dragit till sig tävlande från hela Europa, de har också visat att de är svåra konkurrenter på internationell nivå.


En internationell angelägenhet

Kanske är det ödet, men italienare – och Paints – fick uppmärksamhet från världseliten i reining 2001. Andrea Fappani och RR Star överraskade reiningfansen och tillsammans blev de historiska. Efter första run-offen i NRHA Open Futurity Finals, blev RR Star den första Painten och Andrea Fappani den första internationella ryttaren att vinna tävlingen, med 150.000 USD i prispengar. Bara 24 år gammal och assistant trainer  till Todd Bergen vid den här tiden, så fick Bergamo-bon från Italien, italiensk reining i strålkastarljuset vilket ingen annan ryttare gjort tidigare.
I sin tur gjorde RR Star sin del för att promota paint reining i Italien. Sorrel/overo hingsten, efter Like A Diamond undan RL Miss Kitty (QH) synliggjorde och gjorde reiners med chrome populära i Europa.
Under 2002, kom RR Star och Fappiani till final i National Breeders Cup och i NRHA Derbyt. Ägd av Lundin Farm från Del Norte, Colorado, fortsatte RR Star med att vinna NRHA Derbyt följande år med Tim McQuay och tjänade mer än 222.750 USD. Detta gjorde honom till den penningamässigt vinstrikaste  painten i NRHA.
Emellertid var detta bara början av vinster för italiensk internationell reining.


Förste europeiske häst att vinna NRHA Derbyt

När reining debuterade under 2002 års World Equestrian Games som hölls i Jerez, Spanien, så vann det italienska laget bronsmedalj. Det var också 2002, som det italienska laget vann den första NRHA European Affiliate Championship som hölls i Bolzano, Italien.
Italiens status som reiningens kraftstation bekräftades 2005, när FEI World Reining Masters flyttades till Manerbio i nordväst. Tävlingen är en spännande årlig tävling som lockar till sig de bästa enskilda reiningekipagen från nästan 20 länder. Var och en har kvalificerat sig på nationell nivå, enligt ett poängsystem, för att tävla om guld, silver och bronsmedaljer och 100.000 USD prispengar.
Men utan tvekan blev 2006 rubrikernas år för italiensk reining.
Master Snapper AQHA, ägd av Impresa Agricola Cuoghi, blev den första europeiska hästen – avlad, född, uppfödd och tränad i Italien – som vann NRHA Derbyt. Den brune hingsten klev in i historieböckerna med Kelly Zweifel, som blev den fösta kvinnan att vinna någon av de större NRHA tävlingarna. Zweifel, ursprungligen från Wisconsin, men som nu bor i Italien sedan mitten av 90-talet, red Master Snapper till vinst i Open, Intermediate Open och Limited Open divisionerna och blev den första tävlande som lyckats med det på ett och samma derby.
Det var bara på sin plats att NRHA för första gången godkände IRHA Derbyt samma år. IRHA var bland de första som upptogs i NRHAs Internationella program för dotterklubbar.
I september 2006, vid FEI World Equestrian Games som hölls i Aachen, Tyskland, tog det italienska teamet återigen bronsmedaljen, medan USA vann guld och Kanada silver.
Under tiden, tillbaka i USA, blev Fappiani NRHAs åttonde Million Dollar Rider.
På tre årtionden, klev italienarna upp från sina första stapplande steg inom reining till högsta nivån på internationella tävlingar.
Benvenuto in Italia – Välkommen till Italien.
Redan tidigt kunde man se paintreiners i Italien. En av de första paintarna som satt sitt avtryck, var Billy Wolf, en bay/tobiano hingst född 1986 och importerad som 4-åring av Roberto Pizzinini.
Enligt författaren och historikern Hardy Oelke, var Billy Wolf  – efter Mr Senbar AQHA och undan Joy Wolf – en av de första italienska painthästarna som tävlade i Tyskland. 1990 slog Bily Wolf 84 startande och vann junior reiningen på Americana som de facto är all-breed Europeiska Mästerskapen. Det var en av de största klasserna någonsin på denna tävling.
Billy Wolf blev far till 54 registrerade avkommor. Flera av hans avkommor blev framgångsrika reininghästar. Han ses som en av de tidiga foundation hingstarna inom italiensk reining.
Några år senare, kom Brigalenas Clasic till Italien och tog med sig några av de bästa reiningblodslinjerna inom paint­reining. GRC Horses från Bariano köpte hingsten – född 1992 – som två-åring från den kände uppfödaren Floyd Moore från Huntsville, Texas. Efter den legendariske Delta Flyer och undan Brigalena AQHA, så vann Brigalenas Clasic en Novice Horse Open klass 1996 med Tim McQuay i sadeln innan han fortsatte sin tävlingskarriär i Europa.
Följande år, blev Brigalenas Clasic Rudy Dones Trophy Open Champion med Paolo Orlandini. På en tävling i Paris, Frankrike, blev sorrel/tobianon tvåa av 21 startande i en 5.000USD Open NRHA klass med Francesco Arrighi i sadeln.
Även om Brigalenas Clasic dog för flera år sedan, så producerade han några talangfulla avkommor som tävlar med framgång. Briga For Money, som blev 2006 års IRHA Intermediate Open Champion, är bara ett exempel på arvet som Brigalenas Clasic lämnade efter sig.
GRC Horses har fått fram flera andra vinnande paintreiners.  De importerade Marry For Money, efter Cutter Freckles AQHA undan Savannah Sky. Sorrel/overo stoet fött 1992 blev NRHA money earner och IRHA Derby winner. De födde också upp Peppeys Baby Slide, efter Slide Me To The Bar AQHA och undan Peppys Baby Doll. Bay/tobiano stoet fött 1994 var också NRHA money earner och finalist vid ANCR Limited Open Maturity.
Smokin Marquita är ett talangfullt paintsto som haft framgångar i flera grenar. Uppfödd av Sergio Elia, en italienare boende i Gainesville, Texas. Bay/toverostoet fött 2001, är efter Smokin Chic Olena undan Fancy Marquita. 2004 vann Smokin Marquita Americanas NRHA Non-pro Futurity med sin dåvarande ägare, Esther Weber från Tjeckien. Stoet placerade sig trea i Open division med George Maschalani.
Marco Bertazzoni från Verona köpte stoet hösten 2004 och tog henne till Italien. Följande år, vann Smokin Marquita guld medalj i working cow horse och silver i trail vid European Paint Horse Championships. 2006 slutade stoet sjua i IRHA Derbyts Limited Open division med Filippo Masi. Hon är NRHA money earner med 31 APHA reining points.


Reiningspaints

Relativt få uppfödare i Italien ägnar sig åt att föda upp reiningpaints. Serafino Vallorani från Gama Ranch är en av dem. Hjärtat i Gama Ranchs avelsprogram är HB Lady’s Man, en fux/tobiano hingst född 2000, efter HB Instant Choice undan Lintons Lady Doc AQHA. Hingsten  placerade sig femma i Junior reining vid 2004 års APHA World Show.
Gama Ranch finns i Ascoli Piceno i centrala Italien, här finns också Ima Dun Paint. Stoet var Associazone Lombardia Reining Open Reserve Champion, IRHA Maturity Open finalist och femma i 2005 års IRHA Derby Intermediate Open klass. Ima Dun Paint vann även bronsmedaljen i junior reining vid European Paint Horse Championships 2005. Uppföddare är Sergio Elia. Dun/tobianostoet fött 2000 är efter Hesa Sonofa Dun AQHA undan Fancy Marquita.
Gama Ranch är också stolta över AG Peppys Valentine, 2007 års PHCI Derby Champion. Detta bay/tobianosto fött 2003 är efter Deltas Pepp Olena och uppfödd av Alessandro Girardi från Desenzano, Italien. Deras nyaste tillskott är Give Me A Shot, en treårig son till Colonels Smokingun (”Gunner”)  som siktar på IRHA Futurityt.
En av Italiens lovande yngre hingstar är Chics Got Color efter Smart Chic Olena AQHA undan Docs Spring Chic. Ägd av Got Color Partnership från Verona. Hingsten som är född 2003 är i träning hos Giovanni Rinaldi som är son till en av delägarna.
Bara lite visad sedan han anlände till Italien, vann Chics Got Color PHCI Futurityt med Guiseppe Prevosti 2006. Sorrel / tobianon hade 28 ston inbokade sin första betäckningssäsong i år. Senare, planerar Rinaldi att förbereda hingsten för IRHA Maturityt och andra större tävlingar i höst.
Paolo Orlandini började sin reiningkarriär med att rida paints och vill alltid ha en bra painthingst i sitt stall. Efter en längre tids letande, hittade han One Gun en sorrel/overo hingst efter Gunner undan Miss Dee Spook.
Orlandini har tränat reiners sedan mer än 15 år och har arbetat för några av toppuppfödarna i Italien – Arcese Quarter Horses, GRC Quarter Horses och 23 Quarter Horses. Det gav honom möjlighet att rida några av de mest framgångsrika paintsen i landet: Brigalenas Clasic, Marry For Money, Ima Dun Paint och Peppys Baby Slide.
Paints i Italien surfar på en framgångsvåg av popularitet. Efterfrågan på paint reininghästar är stor säger Renzo Canciani, tränare från Poncarale i nordväst.
”I Italien är det mycket lätt att sälja en paint, antingen det är ett prospect, ett fölsto eller en tävlingshäst”, säger Canciani. ”Det finns många människor som vill köpa en bra paint. Det finns paint Halterhästar, allroundhästar, men inte så många paintreininguppfödare i Italien”.
”Jag tror att inom de närmsta åren kommer vi att få se fler paints som tävlar i Italien”, säger Orlandini. ”Fram till nu har det bara funnits mycket få paints i italiensk reining. Det borde vara åtskilliga vid 2008 års IRHA Futurity. Personligen har jag två paint futurity prospekts i stallet – ett sto efter Gunner och en efter RR Star – och båda är mycket bra”.


Världen öppnar sig för Italien

Inom de närmsta åren, kommer Italien att kunna välkomna några av världens bästa hästar och ryttare för extremt spännande tävlingar. Från 11-14 september kommer reinghuvudstaden att flytta till Manerbio där elit reiners kommer att tävla om prestigefyllda enskilda och lagmedaljer vid FEI World Reining Championships.
Tävlingen kommer att hållas på Palasturia anläggningen och organiseras av Italian Equestrian Sports Federation, där IRHA bistår med teknisk support. Efterson kvalifikationstävlingar fortfarande pågår, är det fortfarande oklart hur många personer och lag som kommer att tävla. Emellertid har Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Israel, Nederländerna, Norge, Sverige och USA uttryckt intresse. Varje land kan starta med lag bestående av antingen tre eller fyra hästar och ryttare, plus en reservhäst.
Under 2009 får Italien vara värd för två större tävlingar.  Planer dras upp för det första Europeiska Futurityt med 450.000 USD i added money. Detaljer har ännu inte släppts, men dennna NRHA-godkända tävling för fyraåriga eller äldre hästar är prelimärt planerad till mars. Eleuterio Arcese från Arcese Quarter Horses är huvudsponsor. Fastän inget ännu är officiellt, kan även FEI European Championship komma att hållas i Italien nästa år.


De bästa i Europa

Utan tvekan dominerar Italien och Tyskland reiningen i Europa. Tillsammans kommer en tredjedel av NRHAs medlemmar utanför Nordamerika härifrån. Vilket av länderna är bäst i reining?
Det kan vara hugget som stucket, enligt APHA Director of European Affairs Markus Rensing.
”Det finns några mycket, mycket bra hästar i Italien – några av världens topreininghästar”, säger han. ”De har tophästar, toppblodslinjer och de har topptränarna där”.
I internationell konkurrens flyttar titlarna fram och tillbaka. Vid 2005 års FEI European Championships, vann Italien individuella guld och silvermedaljer plus lagguldet. Tyskland vann lagsilvret. Vid 2006 års FEI European Championships vann Italien individuella guld och bronsmedaljer medan silvret gick till Tyskland. I lagtävlingen tog Tyskland guldet och silvret gick till Italien. Sammantaget har Italien de senaste tre åren vunnit sju medaljer, inklusive tre guld. Tyskland har vunnit tre medaljer inklusive ett guld.
”Jag tror att den bästa reiningen i Europa finns i Italien”, säger Signori. ”Vi har kanske inte har den hästkulturen som Tyskland har, men vi har några mycket betydelsefulla personer som Eleuterio Arcese (den första icke amerikan som valts in i NRHA Hall of Fame). Lucio Ferrarini och Roberto Cuoghi som har investerat mycket pengar i reininghästar”.
Som ett resultat av det har nivån ökat dramatiskt i hela Italien.
Framtiden ser också ljus ut för paint reining i Italien, säger Signori.
”Vi har hästar som Brigalenas Clasic efter Deltaflyer”, säger Signori. ”Vi har många Gunners i Italien. Det finns några RR Stars. Jag tror framtiden för paintreining utvecklas hela tiden, liksom i USA”.
Reiningintresset i Italien har aldrig varit större.
”Det går bra för italiensk reining”, säger Canciani. ”Showerna har många startande, varje år är tävlingarna större än året innan. Vi hade ett rekordstort startantal på vårt futurity i fjor.
Det finns många personer som samarbetar. Vi är på väg åt rätt håll. Det händer mycket nya saker: FEI World Reining Championship 2009. Jag tror Italien spelar en betydelsefull roll i reiningvärlden både för Europa och NRHA”.
Reining har utan tvekan blivit en global sport för vilka italienarna har visat sin passion. Stora prispengar, prominenta tävlingar och excellenta blodslinjer, Italien är ett land som reingfans definitivt kommer att hålla ett öga på.
Utan tvivel ser framtiden ljus ut.
[/private]

Om The editors

Se också

Framgång är ett val

En ny bok har öppnats för 2019. En bok som ska fyllas med innehåll, ett …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

fjorton − 11 =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.