Längre böljande manar

Hallå! Blåser det på Er?

Jag och pappa sitter i bilen påväg hem från våra hästtandtekniker. Det är vår nya belgiska draghäst Wictor som behövde rättas till en del i munnen. Vi hamnade mitt i snöstormen! 

Har ni hört om de där flätorna som ska avlasta manen? De tog ju en stor del av hästvärlden med storm. Jag har använt dem på min lille Boon nu sedan i höstas. Trollen har en tendens att fläta honom när han har utsläppt man så vi ser till att hålla den flätad. Min önskan är ju såklart att han ska få en riktigt fin, lagom lång man.

Varannan vecka ungefär så lägger vi om flätorna. Är manen skitig så tvättas den (glöm inte balsam!!). Annars använder jag bara K9s Hydra spray (Pälsglans/balsamspray). Den är väldigt vårdande och känns riktigt fin till ändamålet. Eftersom att han iprincip alltid är flätad (kan få stå över natten när vi tagit ur dem) så hinner manen aldrig bli tovig vilket gör att det inte lossar så mycket tagel när man reder ut den. 

Därefter delas manen upp i 6 st sektioner. Ni som kan göra en ”spansk fläta” längs med halsen, det här är precis samma sak bara att du endast plockar med en hårtuss per slinga och avslutar sedan med en vanlig fläta. Jag brukar göra ganska tjocka flätor så man blir av med manen lite. Fördelen med dessa flätor är att du får en större yta att fördela trycket från flätan på. Jag avslutar med silicongummibanden som går att köpa i de flesta hästbutiker. Vill man vara extra skonsam så kan man använda bomullssnören/-tofsar. 

Var försiktig med manen och behandla den som dyraste guld. Skippa halstäcken så gott det går och använd bra produkter. Man får också vara lite uppmärksam så att man inte har en häst som gillar att klia sig, det vore ju tråkigt om en hel fläta rök.

Jag har lagt upp en film på min instagram för instruktioner.

Har ni några bra tips att dela med Er av?

instagram: rosieellinor

 

 

Om Rosie Blomquist

Rosie Blomquist är en 25-årig tjej från Skaraborg som främst tävlar timed events; barrel race, team penning och team sorting. Hon driver Rosie B Barrelhorses och är sambo med Filip, som delar intresset för hästar och hundar.

Se också

Les Vogt – 15 x world champion

Inte mindre än 15 gånger har  Les Vogt erövrat titeln World Champion. Han är förutom …

[bsa_pro_ad_space id="14" crop="no"]