Lär dig rida western – del 2 – Ha hästen under dig

text och foto: åsa wikberg

När du lärt dig att få hästen gå framåt, stanna och backa är det dags att börja öva på tempoväxlingar och att få hästen att gå i ett konstant tempo, alltså i samma taktfasta fart ända tills du ber den öka eller sakta av. Tempoväxlingar kan vara från skritt till trav, från trav till skritt. Lite senare från skritt till galopp eller galopp till skritt. 

Många använder hjälpande röstkommandon för den gångart man väljer, kommandon som hästen kanske fått lära sig redan vid longering som unghäst. Jag använder mig främst av min egen energi i alla tempoväxlingar och även när det gäller att få min häst att gå i ett konstant tempo, vare sig det gäller skritt, trav eller galopp.

Hästen under mig

Det kanske låter konstigt, men jag vill alltid att hästen ska vara under mig när jag rider, med det menar jag inte att jag vill undvika att tugga grus, utan att hästens energi ska vara densamma som min egen, att de inte ska sakta av och hamna bakom min energi mentalt och kroppsligt, och inte heller rusa fram före min energi.

Jag rider hästen framåt med min energi (mitt fokus, mål och riktning), mitt säte och mina ben. Jag använder även min energi och mitt säte för att sakta ner farten. Låter lätt, eller hur!

Öva tempoväxlingar

När jag rider hästen med min energi och mitt säte kan jag även använda samma signaler för tempoväxlingar; från skritt till trav, till ökad trav, från trav till skritt etc.

Gör så här: Rid rakt fram i skritt och öka farten genom att öka din energi framåt och i sätet. Rider du i trav kan du öka farten genom att du börjar rida lätt och därigenom driver hästen framåt med ditt säte. Om hästen inte följer med din energi när du ber om en tempoökning ligger den bakom dig, både energimässigt och kroppsligt. Jag vill alltid eftersträva att hästen i min takt. Om min rörelseenergi framåt motsvarar 10 km i timmen vill jag att hästen ska ha samma. Om hästen inte är med mig så lägger jag mjukt på mina ben och ber om en ökning och att den kommer under mig.

När jag ber om en ökning så får hästen inte springa ifrån mig. Springer den för fort provar jag först att minska energin i sätet och om den inte lyssnar på eller förstår den signalen så tar jag mjukt i tyglarna och försöker få den att sakta av. Om hästen inte lyssnar bryter jag av till nästa gångart och börjar från början tills hästen förstår. Om det inte hjälper bryter jag ner till stopp och backar upp hästen några steg. Sedan går jag fram igen och gör samma tempoövning. Ibland får man bryta av och backa några gånger innan hästen förstått att den inte skall rusa framåt.

Jag ger oftast hästen tre försök att sakta ner till nästa gångart. Om jag känner att det finns inte en tanke från hästen att sakta av så tar jag hela vägen till backning, mjukt och fint.

Ska lyssna på dig

När hästen tänker för mycket framåt finns risk att den inte lyssnar på dina signaler och vill springa ifrån dig. När du har en häst som bara vill framåt går dennes öron även framåt och den glömmer bort att du sitter på och att den ska konsultera dig om vart ni ska.

Jag vill ha en tänkande häst, som hela tiden kollar av med mig om det är lagom fort, vad vi ska jag göra och vart vi ska. Tänker hästen och är med dig  så ser du det på hästens spelande öron.

Har du en häst som är för framåt är mitt bästa tips att bryta av och  backa hästen tills den ger sig. Man får göra det flera gånger, men efter ett tag brukar hästen förstå att den inte ska springa för fort, det blir bara jobbigt att bli stoppad och backad då..

Konstant tempo

Vare sig det gäller skritt, trav eller galopp är det viktigt att lära sig att få hästen att gå i ett konstant rytmiskt tempo. Ja, eller det kan ju hästen redan eftersom den är en av de mest rytmiska varelserna som finns, men den ska kunna göra det med dig på ryggen och dessutom i det tempo som du bestämmer. För att ha ett konstant tempo måste du lära dig att rida framåt och att sakta ner hästen. För att få hästen att gå i konstant tempo så driver du med din energi och hjälper den till det tempo du vill ha, där slappnar du av framåtdrivningen. Eftersom hästen är en tänkande varelse få får jag hela tiden frågor från den, det ser jag på de spelande öronen. De frågar: är det här bra fart, var det här du ville? När du fått det här samspelet med hästen kommer den lättare att känna av vad du vill med dina små hjälper. Märker du att hästen vill öka så slappnar du av, går hästen ner i fart kanske du måste öka energin och drivet i din rumpa tills du kommer i det tempot du vill ha, så blir det som en eftergift för hästen när den får gå i samma takt. Ofta måste jag påminna hästen emellanåt när jag känner att den håller på att sakta ner och om den inte lyssnar på min energi och rumpa så påminner jag med benen.

Om jag har en häst som inte har så stor lust att gå framåt så lägger jag på benen mjukt och ökar upp trycket  ända tills hästen går. Den får gärna hoppa iväg eller trava iväg ett par steg. Jag använder ponnysparkar (med ungefär samma tryck som om du klappar händerna på hästens sidor). När hästen går iväg vill jag att den vill någonstans, den ska ta tag i underlaget och gå framåt – inte släpa sig framåt. Den ska fråga hur fort och hur länge ?

Använd rumpa och ben, sen börjar du om från början igen, tills hästen lär sig lyssna.

Jag rider mycket tempoövningar i volter i form av cirklar och åttor i olika storlekar, formationer och åt olika håll. Hästen ska aldrig veta vart jag tänkt mig härnäst.  Jag har hästen i sväng hela tiden. Varför jag gör de här övningarna i volter är för att få hästen att hela tiden tänka. När jag väl släpper ut hästen på rakspår räknar jag med att den kommer att gå i mitt tempo och energi i kanske 15 meter innan den frågar om den ska slappna av och sakta ner. Då får man påminna om att den ska hålla takten ett tag till.

Slack belöning

Jag använder tyglarna som en form av belöning, så att när hästen gör rätt får det ett slack i tygeln. Om det springer för fort så drar jag slacket ur tygeln.

Tänk också på att hästen har en egen takt som den trivs i och om den takten inte är för snabb kan du börja övningen att få hästen i konstant tempo just där. Prova sedan att öka upp därifrån.

Visst ser det bra ut på bild när hästen hela tiden har öronen framåt, men det är här när hästen lyssnar bakåt som den tänker och undrar vad ryttaren vill. Den här hästen lyssnar på Birgitta Freter både när hon driver den framåt och när hon bett den stanna.

 

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …