LB Western – den framgångsrika ridskolan

IMG_0578

 

Många är de westernryttare som börjat sin karriär hos LB Western utanför Uddevalla. Familjen Borhult-Lindsjö driver verksamheten och nu har andra generationen tagit på instruktörshatten, unga Nathalie Borhult.

Text och foto: Linnea Berglund

Strax nordväst om Uddevalla, vid Bokenäs vackra nejd i Bohusläns hjärta, breder westernridskolan LB Western ut sina stallar och hagar. När jag svänger in på gårdsplanen möts jag av en av gårdens hundar som vänligt nosar på min hand innan den lufsar iväg mot stallet igen. Ann Borhult, grundare och verksamhetens spindel i nätet, hälsar välkommen med glada rop från altanen. 

Jag har tagit mig till LB Western för att få en inblick i verksamheten, men ingen rundvandring kan börja utan en kopp kaffe, tycker Roy Lindsjö, som tillsammans med Ann driver ridskolan dit eleverna verkar komma för att stanna.

– Flera av våra elever har sprungit här sedan de var riktigt små, det är verkligen en ära att få ha kvar dem hos oss, berättar Ann när vi sitter på altanen med kaffemuggarna framför oss. Dottern Nathalie har anslutit sig och tillsammans berättar familjen om hur allting startade i mitten av 90-talet. Nathalie har mer eller mindre vuxit upp med flera av eleverna. Nu hjälper hon till i ridskolan och är en mycket uppskattad instruktör, precis som Ann och Roy. Det hon brinner mest för är tävlingar och att hjälpa elever med förberedelser och träning inför tävling är nästan lika roligt som att tävla själv, säger hon och ler stort.

– Visst är det roligt och jag är glad över att jag har så pass lång tävlingsvana själv. Inte sällan är jag själv med i klasser även när eleverna ska tävla och då gäller det att ha rutin för att inte bli stressad av allt. Nervositeten för egen del har gått över sedan länge, det är värre när man står och ser på sina elever när de är inne på banan, skrattar Nathalie. Sedan blir hon allvarlig och fortsätter: Jag är glad att jag har gjort mina hundår och gått igenom allt det där, nervositet, prestationsångest och alltihop. Då kan jag lättare sätta mig in i och förstå de jag ska hjälpa. Jag tror att det är en klar fördel att jag varit där själv.

Egen eller lånad häst

Familjen Borhult-Lindsjö är pratsamma och trevliga, samtalen flyter lätt och det blir många skratt. Jag känner mig hemma och välkommen och jag förstår att eleverna tycker att det är värt att åka flera mil för att komma hit.

– Vi är glada över att kunna täcka in ett så stort område, säger Ann.

– Vi har elever som kommer från allt mellan Göteborg till Strömstad ungefär. Då har de ofta egna hästar och kommer hit kanske ett par gånger i månaden. Men man behöver absolut inte ha egen häst för att rida här, det går jättebra att låna verksamhetens hästar. Många av våra elever använder våra hästar även när de tävlar.

Läs mer i LuckyRider nr 5 2013

Prenumerera här!

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

ett × ett =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.