Learning to Learn

text: Craig Cameron foto: privat översättning: Nathalie Nance

Inlärning är respons på ett krav att växa eller att göra något som du aldrig förr har gjort. Horsemanship är, precis som livet, en ständigt pågående resa med lärande för både häst och ryttare. Ingen människa kommer till världen och kan horsemanship. På samma sätt föds ingen häst som redan vet vad människan vill att han ska göra. I horsemanshipens konst är både människa och häst studenter. I den här artikeln används ”elev” om båda. 

Ingen utbildning krävs

I de flesta fallen är det människan som träder in i hästens liv. Det är människan som ber hästen om något. Och hästen ber bara om rättvis behandling. För de flesta yrken krävs en licens eller ett diplom. Läkare, jurister, rörmokare, revisorer, elektriker och andra yrken kräver år av utbildning och pengar för att få en examen eller diplom. Endast efter det kan man utöva yrket. Oturligt nog för hästen finns det inget krav på körkort för att få rida eller ens att köpa ett sådant fantastiskt djur som en häst. Jag tror de flesta av oss håller med om att de flesta människor som rider eller äger en häst vet lite eller inget om hästen. Människan är den som måste göra en medveten ansträngning för att utbilda sig i hästkonsten. Varje person måste lägga sitt ego åt sidan, vara sanningsenlig och söka efter det som krävs för att lära sig horsemanship.

Det är min erfarenhet att de flesta människor som börjar med horsemanship tror att det är enkelt. För dem är horsemanship ”sparka på den så går den, dra i den så stannar den”. Jag anser att det långsammaste och svåraste sättet att lära sig horsemanship är att försöka lära sig själv.

Utbildning

Att lära sig rida utan att ta lektioner är som att försöka laga komplicerad mat utan recept. Jag får ofta frågan ”Hur börjar jag?”. Då svarar jag ”Börja från början!”. För många år sedan, när jag var ung, tyckte jag att det var svårt att hitta bra information och erfarna hästmänniskor delade inte med sig av sina kunskaper. De flesta hade lärt sig den hårda vägen och de tyckte att det fick du också göra. Som tur är finns det idag mängder av bra kunskap tillgänglig genom tidningar, böcker, videos, clinics, instruktörer och utställningar. Medvetna hästmänniskor idag, antingen de är nybörjare eller avancerade, hjälper sig själva genom att delta i olika utbildningar.

För att bli bra på något tror jag att du måste göra det varje dag. Om du inte kan det måste du tänka på det, föreställa dig det och läsa om det. Genom lite research går det att ta reda på vem som är den bästa hästmänniskan i ditt område. Börja ta lektioner och omge dig med hästar. En sak leder till en annan. Du möter nya människor och får nya vänner som har samma intresse för hästar. Du planterar frön och ger dem näring med kunskap.

Horsemanship är en fysisk, mental och emotionell strävan för både människa och häst. Horsemanship är alltid ett ständigt pågående arbete. Jag måste varna dig att det är ett hårt arbete, men om du älskar hästar kommer det att vara ett av de arbeten du gör som ger mest tillbaka. Att lära sig är utvecklande, sammansatt och matematiskt. Ju mer du lär dig, desto roligare blir det. Precis som allt som är eftersträvansvärt kan läroprocessen vara frustrerande. Låt inte frustrationen hindra dig. Med önskan, beslutsamhet och hängivenhet blir det bättre. Allteftersom du blir en bättre hästmänniska, blir det lättare för hästen att förstå vad du vill och inte vill. Kom ihåg att hästen inte blir bättre än ryttaren. Var tålmodig och glöm inte att din häst också lär sig. Hästen kommer också, precis som du, att ha bra och dåliga dagar. Det är en del av läroprocessen.

Hästen den bästa läraren

Kom ihåg, att som häststudenter, lär vi oss inte bara, utan vi lär också ut. Hästen lär sig alltid något från oss, och om det är bra eller dåliga saker är upp till dig. För att vara en god lärare, måste du först vara en god elev. När det gäller hästar och horsemanship är hästen den bästa läraren. Glöm inte att låta din häst lära dig lika mycket som du lär honom. Kom ihåg, inlärning handlar om kommunikation och kommunikation kräver TVÅ varelser som lyssnar och TVÅ öppna sinnen, ditt och din hästs.

Om The editors

Se också

Lär dig rida western – Del 1 – Kommunikation och konsekvens med Göran Lindström

text och foto: åsa wikberg Under åren som jag arbetat med hästar och människor har …