LRF och branschorganisationer bildar LRF Häst

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, och åtta hästorganisationer bildar branschorganisationen LRF Häst. Målet med den nya organisationen är fler professionella hästföretag med ökad lönsamhet och konkurrenskraft.

– Vi vill se en mångfald av livskraftiga hästföretag som växer på en sund marknad i hela landet. Med hästbranschens samlade krafter ska LRF Häst skapa bättre politiska och kommersiella förutsättningar för utveckling och tillväxt för hästföretagandet i Sverige, säger Anders Källström, VD och koncernchef för LRF.

 

Med från starten i LRF Häst är, förutom LRF, åtta organisationer: Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), Svenska Ridsportförbundet (SvRF), Svenska Islandshästförbundet (SIF), Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Travhästen (ASVT), Svenska Hästavelsförbundet (SH), Svensk Travsport (ST), Western Riders Association of Sweden (WRAS) och Brukshästorganisationerna Samarbetskommitté (BRUNTE).

 

LRF Hästs verksamhet kommer bland annat att ta sikte på att påverka den närings- och jordbrukspolitik som berör hästnäringen, bedriva omvärlds- och marknadsanalys, företagsutveckling samt branschgemensam kommunikation och marknadsutveckling.

 

– LRF Häst kommer med sitt näringspolitiska fokus att på ett bra sätt komplettera HNS breda verksamhet där utbildnings- och utvecklingsfrågorna för den samlade hästbranschen är prioriterade. I det arbetet blir LRF Häst en utmärkt partner för HNS med Hästnäringens representationsråd. Hästsverige blir starkare, säger Mats Denninger, ordförande i Hästnäringens Nationella Stiftelse och ATG.
– Hästföretagandet har en stor potential i Sverige, men måste utvecklas och få förbättrade kommersiella och politiska villkor. Svensk Travsport har stora förväntningar på att de kommande tre åren, som avtalet i första hand är tecknat på, ska påvisa reella resultat för såväl travsporten som hela hästnäringen, säger Svensk Travsports ordförande Hans Ljungkvist.

 

– Vi som idrottsförbund vill medverka till att skapa en komplett karta av resurser för att på bästa sätt kunna utveckla såväl sporten som företagandet och hästnäringen i stort, säger Anders Mellberg, ordförande i Svenska Ridsportförbundet.

 

LRF Hästs organisation
LRF och de åtta organisationerna finansierar gemensamt verksamheten och kommer att ingå i ett Hästråd. Hästrådet beslutar om ledamöter i en Hästdelegation och ger rekommendationer till inriktningen på LRF Hästs arbete. Hästdelegationen, som kommer att bestå av sju representanter, beslutar om verksamheten. LRFs riksförbundsstyrelse beslutar i policyer och näringspolitik som är branschöverskridande. Intresseorganisationer samt kommersiella aktörer med anknytning till hästnäringen är välkomna att ansluta. En person kommer att leda den operativa verksamheten från start.

 

LRF Hästs verksamhet ska vara igång den 1 januari 2014. En interimdelegation har tillsatts med representanter från LRF, HNS, SvRF, ST och BRUNTE till dess att ordinarie Hästdelegation utses på Hästrådet i februari.

Foto: Anne Svensson

Om The editors

Se också

Hästar i trafiken? What ever…

Okej, nu är jag lite upprörd. Jag vet inte hur många tusentals mil jag har …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

3 × tre =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.